Τροχαίες Ανθρωποκτονίες και Πρωτεύθυνο Κράτος

ΤΡΟΧΑΙΟ μεταξύ αεροπλάνων ήταν, κατ’ αυστηρή ακριβολογία, το δυστύχημα στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024, όπου ως εκ θαύματος επέζησαν, σώοι και αβλαβείς, οι 379 επιβαίνοντες (367 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα) του φλεγόμενου, μετά από σύγκρουση στον δίαυλο, Airbus A350-900 της πτήσης JAL516 των Ιαπωνικών Αερογραμμών. Δεν συνέβη στον αέρα, αλλά στο έδαφος. Στον δίαυλο, όπου μόλις προσγειώθηκε, συγκρούστηκε με ένα ελικοφόρο αεροσκάφος Bombardier Dash-8 της ιαπωνικής Ακτοφυλακής, το οποίο βρέθηκε προφανώς σε λάθος σημείο του διαύλου, καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί και από το εξαμελές πλήρωμα του οποίου επέζησε μόνο ο κυβερνήτης του.

- Ποιοι από τους κανόνες ασφαλείας της τροχαίας διαδρομής των αεροσκαφών στον δίαυλο παραβιάστηκαν εκείνες τις μοιραίες στιγμές, αποτελούν τα αναζητούμενα απ’ τη διερεύνηση αίτια της σύγκρουσης. Η οποία, πράγματι, ως εκ θαύματος, δεν κατέληξε σε τετραπλή εκατόμβη, 386 νεκρών.

ΘΑΥΜΑΣΤΗ αναδείχθηκε στα κρίσιμα εκείνα δευτερόλεπτα μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ του πιθανότατου ολοκαυτώματος και της εκπληκτικής διάσωσης των 379 ανθρώπων του ιαπωνικού Airbus, η 100% αποτελεσματική, «αυτόματη» και σωτήρια επιχείρηση του πληρώματος.

- Πιλότοι και αεροσυνοδοί, οι οποίοι αποδείχθηκαν άρτια εκπαιδευμένοι, ψύχραιμοι και ικανότατοι στην πειθαρχημένη και χωρίς πανικό, τάχιστη και αβλαβή εγκατάλειψη του φλεγόμενου αεροσκάφους απ’ όλους τους επιβαίνοντες.

- Κάτω από τον καταιγισμό των εκτοξευομένων πυροσβεστικών αφρών, δεκάδων οχημάτων πυρόσβεσης των επίγειων δυνάμεων τάχιστης αντίδρασης του αεροδρομίου, τα οποία έσπευσαν πάραυτα στον δίαυλο.

- Είναι βέβαιο ότι, από τούδε και εις το εξής, το θαυματουργικό αυτό επίτευγμα των πιλότων και των αεροσυνοδών της πτήσης JAL516 των Ιαπωνικών Αερογραμμών, καθώς και των επίγειων υπηρεσιών του αεροδρομίου, θα διδάσκεται επιμελώς ως υπόδειγμα πλέον στις αεροπορίες όλου του κόσμου.

- Πώς και πόσο εκπαιδεύονταν, πόσο συχνά δοκιμάζονταν και πόσο αυστηρά αξιολογούνταν σε τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης, ώστε την κρίσιμη στιγμή να αποδειχθούν άξιοι, πρόθυμοι και ικανότατοι να επιτελέσουν τα σωτήρια καθήκοντά τους;

- Βέβαιο είναι επίσης ότι, ο εντοπισμός των αιτίων που προκάλεσαν την τροχαία σύγκρουση στον δίαυλο του επιβατηγού Airbus με το αεροσκάφος της Ακτοφυλακής, θα επιβάλει επιπρόσθετους, δρακόντειας επιπλέον αυστηρότητας κανόνες στους χειριστές των πύργων ελέγχου που διευθύνουν, με τις εντολές και τις οδηγίες τους, τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις σε όλα τα αεροδρόμια. Για την εξάλειψη ακόμα μίας τρύπας «τυχαίου ατυχήματος», από την οποία ξετρυπώνει ανθρωποφάγος Χάροντας.

ΚΑΚΙΣΤΟΣ όμως τροχαίος οιωνός σημάδεψε την έλευση του νέου έτους και στην Κύπρο. Πριν το χάραμαν του φου της 1ης Ιανουαρίου 2024, τετραπλή Τροχαία Ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στη Λεμεσό:

- Ο Τροχαίος Χάροντας, ο οποίος ενεδρεύει, διαρκώς αχόρταγα αιμοβόρος, μέσα στις κακουργηματικού χαρακτήρα αμέλειες, παραλείψεις, αδιαφορίες και απροσεξίες στην Οδική μας Ασφάλεια και μέσα στην αμπάλατη μανία μας να παραβιάζουμε τους στοιχειώδεις κανόνες της Τροχαίας Πειθαρχίας, ξεκλήρισε ακόμη μία οικογένεια.

- ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ της τροχαίας, στη συμβολή των οδών Γιάννου Κρανιδιώτη και Αγίας Αναστασίας της Λεμεσού, η σφοδρή σύγκρουση δύο ιδιωτικών οχημάτων προκάλεσε την Τροχαία Ανθρωποκτονία των δύο αδελφών, Ευανθίας, 27χρ. και Νικόλα, 17χρ., του παππού τους, Νικόλα Ζαβρού, 73χρ. και της γιαγιάς τους, Ευανθίας, 74 ετών, από το χωριό Λιμνάτης. Προστέθηκαν στον φρικτό, μακρύ και ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων του πιο θανατηφόρου προβλήματος του τόπου.

ΠΡΩΤΕΥΘΥΝΟ στο καθήκον για την αέναη και αποτελεσματικότερη αύξηση των μέτρων Οδικής Ασφάλειας, πρωτεύθυνο για την αυστηρότερη επιβολή της Τροχαίας Πειθαρχίας σε όλους τους χρήστες των δρόμων, πρωτεύθυνο για την περισσότερη ασφάλεια του οδικού δικτύου και την επιτρεπτή καταλληλότητα των διακινούμενων οχημάτων, αρχηγικά πρωτεύθυνο δηλαδή για την ικανότερη αποτροπή και απόκρουση του Τροχαίου Χάροντα, ήταν και θα είναι πάντοτε το κράτος. Με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του. Και επικεφαλής την έχουσα πάντοτε την πρώτη και την υπέρτατη ευθύνη (και εξουσία) εκάστοτε Κυβέρνηση, συν την εκάστοτε Βουλή.

ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ αποδείχθηκαν διαχρονικά κατώτερες των περιστάσεων. Απρόθυμες, ανάξιες και ανίκανες στην έγκαιρη και αποτελεσματική ανάληψη των ευθυνών τους και στην επιτέλεση, με την αναγκαία επάρκεια, σύνεση και αποφασιστικότητα, των καθηκόντων τους στην ανάπτυξη της Οδικής Ασφάλειας.

- «Τα ζώα μου αργά» είναι η επιεικέστερη έκφραση για τη διαχρονική και κακουργηματικώς υπαίτια αμέλεια, την ολιγωρία και την ασύγγνωστη βραδυπορία και αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τα πεπραγμένα και ιδίως τα μη πεπραγμένα των διαδοχικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων:

ΘΛΙΒΕΡΟ και αποτροπιαστικό παράδειγμα, η επί μία ολόκληρη δεκατετραετία (2007-2021) κατάργηση και εξαφάνιση του αποδεδειγμένα σωτήριου Συστήματος Φωτοεπισήμανσης με τις Κάμερες Τροχαίας, κινητές και ακίνητες, στο οδικό δίκτυο.

- Στους έντεκα μήνες που πρωτολειτούργησαν (όσες λίγες λειτούργησαν) το 2007, πέτυχαν μείωση κατά 52% των τροχαίων συγκρούσεων.

- Έχοντας πλήρη γνώση, από τις δικές του αρμόδιες υπηρεσίες το κράτος, για την τόσο αποτελεσματική συνεισφορά των Καμερών Τροχαίας στη μείωση των θυμάτων του Τροχαίου Χάροντα κατά το 11μηνο του 2007, οι έκτοτε κυβερνήσεις του και οι νομοθετούντες, αμέλησαν, παρέλειψαν, αδιαφόρησαν, δεν επέτρεψαν για 14 συναπτά έτη τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την αναγκαία διεύρυνση αυτής της συγκεκριμένης ασπίδας προστασίας της ζωής και της αρτιμέλειας των πολιτών απέναντι στην θανατηφόρα τροχαία απειλή.

- Το αποτρόπαιο μέγεθος των συνεπειών της κακουργηματικής αμέλειας, που ευλόγως τους καταλογίζεται, δύναται εκ του προχείρου να υπολογισθεί στο 52% του συνόλου των νεκρών και αναπήρων που προστέθηκαν στον μακάβριο κατάλογο του Τροχαίου Χάροντα της συγκεκριμένης 14ετίας. Και αυτό αποτελεί μικρό μόνο κλάσμα κατάδειξης του μεγέθους της διαχρονικής ευθύνης, καθώς η Οδική Ασφάλεια δεν εξαντλείται και δεν επιτυγχάνεται με μόνες τις Κάμερες Τροχαίας. Συνευθύνεται και η ανεπαρκής αστυνόμευση. Η ελλιπής επιτήρηση και έγκαιρη βελτίωση της δομής και της κατάστασης των δρόμων. Ο λειψός έλεγχος της καταλληλότητας των οχημάτων. Η παραδειγματικά αποτρεπτική τιμωρία των παραβιάσεων. Η αναποφασιστικότητα σε όλα εκείνα τα μέτρα και τις δράσεις που είναι ικανά και απαραίτητα για να επιβάλλουν με άτεγκτη αυστηρότητα και να εμπεδώνουν αποτελεσματικά την Τροχαία Πειθαρχία μας.

Η ΕΝΑΡΞΗ επαναλειτουργίας από το 2021 του συστήματος με τις Κάμερες Τροχαίας, νοουμένου ότι αυτές θα επεκταθούν σε όλα τα ζωτικής (ζωής και αρτιμέλειας) σημασίας κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, αποτελεί επιτέλους ένα άλμα προς την ορθή κατεύθυνση. Τα μέσα και οι τρόποι και το αναγκαίο προσωπικό για την επαρκή αστυνόμευση, είναι το μέγα ζητούμενο. Για να επιτευχθεί όχι μόνο η μείωση των Τροχαίων Ανθρωποκτονιών, αναπηριών και τραυματισμών, αλλά για να αντιμετωπιστεί και η ραγδαία επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος συνολικότερα.

- Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι μικρές, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, συγκρούσεις οχημάτων που καταταλαιπωρούν τους διακινούμενους πολίτες, αφού η επικρατούσα τροχαία απειθαρχία μας επιτρέπει διαρκώς την απόσπαση της προσοχής μας από το οδήγημα προς τις οθόνες των κινητών μας τηλεφώνων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνεργεία επιδιόρθωσης τρακαρισμένων αυτοκινήτων έχουν προφανώς τους αριθμούς για να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ της ζωής και της αρτιμέλειας των ανθρώπων στο οδικό δίκτυο δεν επιτρέπεται να επαφίεται στην όποιου βαθμού υπαρκτή ή ανύπαρκτη οδική συνείδηση του καθενός μας, αλλά επιβάλλεται καθηκόντως από τα αυστηρά μέτρα και τις δράσεις του πρωτεύθυνου για την ασφάλεια κράτους. Και αυτό πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούν, να το κατανοήσουν και να το υλοποιήσουν όσοι εκλέγονται από τον λαό να κυβερνούν και να νομοθετούν και όσοι διορίζονται στις συναρμόδιες ευθύνες επιτέλεσης των καθηκόντων τους απέναντι στο πιο θανατηφόρο πρόβλημα του τόπου.