Ειδήσεις

Ντροπή για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - Οι Βρετανοί "καρφώνουν" την Κυβέρνηση και ΥΠΕΞ ότι δεν ζητούν ενημέρωση για πτήσεις από Βρετανικές Βάσεις

Συνέχεια στα δημοσιεύματά που αφορούν τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο δίνει η ιστοσελίδα «Declassified UK». Στο άρθρο (08/01/24) που υπογράφει ο Mat Kenapnt παραθέτει δηλώσεις που έγιναν εντός της Βρετανικής Βουλής και αφορούν την αδιαφάνεια πληροφοριών μεταξύ Η.Β και Κυπριακής Δημοκρατίας για τις δραστηριότητες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο James Heappey, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα: «Ως έμπιστος εταίρος, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) συνεργάζεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατίας για θέματα που σχετίζονται με τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων», προσθέτοντας «Αυτό περιλαμβάνει, όπου χρειάζεται, την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις από και προς τη RAF Ακρωτήρι, αν και δεν υπάρχει επίσημη απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο».

Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του Kenny MacAskill, βουλευτή Alba του East Lothian ο οποίος είπε στο Declassified : «Είναι μια βρετανική ‘’κυρίαρχη βάση’’ αλλά βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχο έθνος και φαινομενικά σύμμαχος. Αυτή η έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου μηχανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο νησί δεν είναι μόνο προσβλητική για τους Κύπριους και την Κύπρο, αλλά δυνητικά τους θέτει σε κίνδυνο».

Ο MacAskill, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, πρόσθεσε: «Σίγουρα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναλαμβάνονται χωρίς καμία ανάγκη διαβούλευσης με τους Κύπριους. Παρόλο που θα μπορούσε να τους κάνει στόχο τρομοκρατίας».

Η βαρόνη Meral Hussein-Ece,  των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της οποίας οι γονείς είναι από την Κύπρο, σχολίασε στο Twitter/X ότι οι πτήσεις που κατευθύνονται από το Ακρωτήρι προς το Ισραήλ είναι ήταν «απίθανο να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».  Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ αναχρονιστικές αυτές οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο να παραδοθούν πίσω στους Κύπριους».

Ο MacAskill ρώτησε επίσης πόσες στρατιωτικές πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετάξει στο Ισραήλ από τη RAF Ακρωτήρι από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα. Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι η RAF είχε πραγματοποιήσει 32 πτήσεις σε αυτό το δρομολόγιο από τις 7 Οκτωβρίου. 

Προστίθεται: «Αυτές οι πτήσεις επέτρεψαν την υποβοηθούμενη αναχώρηση Βρετανών υπηκόων από το Ισραήλ, τη συνεχή μετακίνηση των υλικών που απαιτούνται για τη διατήρηση της διπλωματικής μας αποστολής στο Τελ Αβίβ και τη μεταφορά Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων που διεξάγουν διπλωματικές σχέσεις με Ισραηλινούς συνομιλητές».

Αλλά όταν ο MacAskill ρώτησε πόσες πτήσεις των ΗΠΑ είχαν πετάξει από την RAF Ακρωτήρι στο Ισραήλ την ίδια περίοδο, του είπαν: «Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των Συμμάχων».

Όπως σημειώνεται, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επίσης δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα της Declassified για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητά του στο Ακρωτήρι. 

Ο MacAskill είπε στο Declassified : «Εκτός από το ότι αγνοούν την κυριαρχία της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταλείψει την κυριαρχία της δικής του στρατιωτικής βάσης. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και δεν πρέπει να μας πουν ούτε να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό».

Και πρόσθεσε: «Το ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μας πει τον αριθμό των πτήσεων που έχει κάνει η RAF προς το Ισραήλ αλλά αρνείται να αποκαλύψει τι κάνουν οι Αμερικανοί είναι διεστραμμένο».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο Declassified : «Αναφορικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους».