Κυπριακό

Κατανοεί η Ευρωπαία Επίτροπος την τραγωδία της Κύπρου στο μεταναστευτικό και δίνει ελπίδα στο θέμα των Σύρων προσφύγων

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον επισκέφθηκε σήμερα το Πουρνάρα κ όπως φαίνεται κατανοεί την τραγωδία που βιώνει η Κύπρος με τους μετανάστες αλλά και οι ίδιοι μετανάστες, οι οποίοι εργαλειοποιούνται από την Τουρκία, και μέσω κατεχομένων έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Άνοιξε δε ένα μικρό παράθυρο ελπίδας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα του καθεστώτος της Συρίας, αν δηλαδή συνεχίσει να είναι επικίνδυνή περιοχή η όχι, αν τερματιστεί το καθεστώς επικίνδυνης περιοχής τότε πολύ πιο εύκολα θα γίνεται ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων από ότι σήμερα.

Το πρόβλημα είνι βαθύτερο κα σχετίζεται με την τουρκική πολιτική η οποία δεν εποικεί μόνο τον βορά, αλλά τα τελευταία χρόνια και σε αιωνή εποικισμό σε βάρος του νότου.

Η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία επανεσδοχής που υπέγραψε με την ΕΕ και ως εκ τούτου οι Αρχές του νόμιμου κράτους δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Τουρκία τους πρόσφυγες, τους οποίους διοχετεύει η χώρα αυτή μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Συρία τις οποίες ο αποχαρακτιρισμός ως επικίνδυνη περιοχή θα αποτελεί θετική έκβαση αλλά και η εφαρμογή των τουρκικών υποχρεώσεων όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία επανεσδοχής.