Ενέργεια

«Μονόδρομος» η ΑΗΚ για τον Interconnector

Γιατί αντιδρούν οι συντεχνίες, η στήριξη από το ΑΚΕΛ και ποια εμφανίζεται ως εναλλακτική επιλογή

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου κατέθεσε πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (AHK), στις 09 Οκτωβρίου, η οποία περιείχε την πρόνοια για ιδιοκτησιακή αποξένωση του Τμήματος των Δικτύων της Αρχής, που θα μετατραπεί σε κρατική εταιρεία και με τη σειρά του θα συστήσει θυγατρική εταιρεία, η οποία θα επενδύσει τα απαιτούμενα κρατικά 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια την ενεργό εμπλοκή της Αρχής στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης του καλωδίου, ωστόσο, καθώς φαίνεται, υπάρχουν φωνές αντίδρασης από τις συντεχνίες, ενώ η ίδια η ΑΗΚ εμφανίζεται σε πρώτη φάση να είναι επιφυλακτική.

Η πρόταση του Υπουργείου και «εναλλακτική επιλογή»

Η Κυβέρνηση, μετά το φιάσκο του τερματικού στο Βασιλικό και την αποτυχία της ΔΕΦΑ και ακολούθως της ΕΤΥΦΑ να διαχειριστούν το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο στο εν λόγω έργο, κατευθύνθηκε προς την επιλογή της ΑΗΚ, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δικτύων της Αρχής, καθώς αποτελεί Οργανισμό με τεχνοκρατική επάρκεια, που θα μπορεί να αναλάβει την ηλεκτρονική διασύνδεση. Είναι απαραίτητη η αποξένωση του Τμήματος Δικτύων, καθώς δεν μπορεί ν’ αναλάβει απευθείας η ΑΗΚ το έργο, λόγω ανταγωνισμού. Η πρόταση του Υπουργού, όπως αποκαλύφθηκε στον Τύπο, αποσκοπεί να δώσει την επιλογή στον Υπεύθυνο Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή την ΑΗΚ, να αναλάβει την επένδυση για το καλώδιο, δηλαδή τη διαχείρισή του. Ωστόσο, ως εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει και η επιλογή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), η οποία είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, που θα μπορούσε να συμμετάσχει στην GSI με μιαν απλή αλλαγή στο καταστατικό της.

Η στάση της ΑΗΚ και ιδιωτικοποίηση

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο «Σίγμα» ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, απαιτείται προσεχτική μελέτη της πρότασης, καθώς ενδέχεται να αλλάξει πλήρως η λειτουργία της Αρχής. Καθίσταται όμως την ίδια στιγμή σαφές ότι η τεχνοκρατική γνώση που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός επιβλητικού έργου υπάρχει μόνο στην ΑΗΚ στην Κύπρο και αυτό αναγνωρίζεται από τον πρόεδρο του Οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΗΚ συνεδρίασε στις 10 Οκτωβρίου σχετικά με την πρόταση του Υπουργού, ούτως ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι υπεύθυνοι του Οργανισμού και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους κοινωνικούς εταίρους για να παρθεί η τελική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΑΗΚ, με δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα», ανέφερε ότι η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας «σαν ιδέα δεν φαίνεται κακή, δηλαδή η Αρχή Ηλεκτρισμού να εμπλακεί ενεργά, καθώς δεν θα επενδυθούν λεφτά από την οργάνωση, αφού είναι μόνον η επένδυση των 100 εκατ. που θα επενδυθούν από το κράτος».

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», εντός της ΑΗΚ αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση από ορισμένους κύκλους αξιωματούχων και από τους εργαζομένους, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, με την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας θα εκτεθούν σε επιχειρηματικό κίνδυνο τεράστιας αξίας εθνικές υποδομές στο πλαίσιο γεωπολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκύπτει και για την επανέναρξη της συζήτησης σχετικά με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο Τμήμα Δικτύων.

Ξήλωμα βλέπει η ΕΠΟΠΑΗ

Στο μεταξύ, οι συντεχνίες, διά στόματος του προέδρου της ΕΠΟΠΑΗ, Κυριάκου Ταφούνα, δεν είχαν λάβει μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ταφούνας, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για τους εργαζομένους της ΑΗΚ. Συγκεκριμένα, η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας έχει ως στόχο το «ξήλωμα του Οργανισμού και μέσω του Τμήματος Δικτύων να γίνει επένδυση σε ένα ιδιωτικό έργο, το οποίο ακόμα το κράτος, έχοντας σωρεία αοράτων και ορατών κινδύνων, δεν αποφάσισε ακόμα αν θα επενδύσει, θέτοντας σε κίνδυνο τεράστιας αξίας εθνικές υποδομές». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της συντεχνίας αναφέρθηκε στην πρόταση ως «casus belli». Τα ερωτήματα που τίθενται, σύμφωνα με τον κ. Ταφούνα, είναι κατά πόσον το Υπουργείο Ενέργειας έχει λύσει άλλα καίριας σημασίας ενεργειακά ζητήματα, όπως επίσης αν έχει συμβάλει με τις ενέργειές του στη μείωση του κόστους ενέργειας. Παράλληλα, σχετικά με την εμπλοκή της ΑΗΚ στο έργο, ανέφερε ότι προκύπτει υποχρέωσή της να συμβάλει επαρκώς στις υποδομές που θα απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, αφού όμως περατωθεί η καλωδίωση με την Κρήτη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εισόδου ιδιωτών επενδυτών στο Τμήμα Δικτύων, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει την αρχή της αποσπασματικής ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, όπως είπε.

Κατακεραυνώνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε την 9η και 10η Οκτωβρίου, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υποσκάπτει συθέμελα την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αυτό συνιστά η πρόθεσή της να αποξενώσει τα δίκτυα της ΑΗΚ για να δημιουργήσει έναν νέο Οργανισμό, ο οποίος θ’ αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση, αντί να διασφαλίσει την κρατική ιδιοκτησία των δικτύων».

Περαιτέρω, όπως αναφέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης, βλέπει στην Κυβέρνηση τη συνέχεια του «συναγερμικού δόγματος» της ιδιωτικοποίησης των «ημικρατικών οργανισμών και των κοινωνικών κατακτήσεων». Ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει την πρόταση ως «ξεπούλημα», αφού πρώτα οδηγήσει την ΑΗΚ σε «παράλυση και μαρασμό».