Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών
Το πλάνο της Κυβέρνησης και η πορεία του μεταναστευτικού το τελευταίο 9μηνο
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε συνοικίες της Βηρυτού στον γειτονικό Λίβανο αλλά και στη Συρία θορύβησαν την Κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά τις όποιες εξελίξεις. Τη δεδομένη στιγμή παραμένει η ανησυχία για περαιτέρω επέκταση του πολέμου στον Λίβανο, αλλά και ο φόβος για μετατροπή της χώρας σε νέα Γάζα. Ως προς αυτό, καταγράφονται οι εκκλήσεις από αρκετές χώρες για εξομάλυνση της κατάστασης την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος διεύρυνσης των χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αφίξεις Λιβανέζων, οι οποίοι εγκαταλείπουν προσωρινά τη χώρα τους και με ενοικιαζόμενα γιοτ φτάνουν στα λιμάνια των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας. Τα δρομολόγια προς την Κύπρο κοστίζουν μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων το άτομο και θεωρείται άμεση λύση για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, μιας και η απόσταση μέχρι τις ακτές της Κύπρου είναι περίπου 200 χιλιόμετρα.
Η αβεβαιότητα φέρνει επαγρύπνηση στο μεταναστευτικό
Πηγές από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ανέφεραν στη «Σ» ότι παρακολουθούν στενά τα όσα διαδραματίζονται λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή και συνεπώς η αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο έχουν υπόψη τους εδώ και βδομάδες.
Όπως μας λέχθηκε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για αναχώρηση σκαφών-βαρκών με παράτυπους μετανάστες. Ωστόσο, αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι έτοιμοι για διαχείριση της κατάστασης, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η προετοιμασία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα. Τονίζεται ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε, αν οι ροές είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι μπορεί να διαχειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να παρασχεθεί έμπρακτη βοήθεια από την ΕΕ για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, σημειώνουν πως οι ροές με πλοιάρια και παράτυπους μετανάστες διά θαλάσσης είναι μηδενικές από τον Απρίλιο του 2024, έπειτα από την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν κάποιες μειωμένες ροές μέσω κατεχομένων, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.
Μπορούν να φιλοξενηθούν 3.000 άτομα
Εκτός από το Σχέδιο Εστία, που εφαρμόζει το Υπουργείο Εξωτερικών, ετοιμότητα υπάρχει και για την εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ναυκράτης», που εφαρμόζει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.
Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικαιροποιήσει το Σχέδιο «Ναυκράτης» για αντιμετώπιση πιθανής μαζικής ροής προσφύγων, μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι το Υφυπουργείο είναι έτοιμο να το θέσει σε πλήρη εφαρμογή μόλις παραστεί ανάγκη.
Με βάση το Σχέδιο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να φιλοξενήσει 3.000 άτομα, ενώ μόλις οι μετανάστες καταφθάνουν στην κυπριακή επικράτεια θα οδηγούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πουρνάρα, όπου θα πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι διαδικασίες διαλογής, καταγραφής και ελέγχου.
5.644 αιτήσεις ασύλου - Καθαρή πρωτιά από τους Σύρους
Στοιχεία για την πορεία του μεταναστευτικού στην Κύπρο συνέλεξε η «Σ» και αφορούν στις νέες αιτήσεις ασύλου, στους επαναπατρισμούς αλλά και στις αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν.
Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 5.644 αιτήσεις ασύλου. Την πρωτιά κατέχουν άτομα από τη Συρία, ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά το Ιράν και το Αφγανιστάν.
Πρόκειται για 3.922 Σύρους, 255 Ιρανούς, 252 Αφγανούς, 229 Σομαλούς, 142 Νιγηριανούς, 130 από τη Λ.Δ. Κονγκό, 97 Σουδανούς, 69 Παλαιστινίους, 48 Καμερουνέζους, 45 από το Μπανγκλαντές και 455 από άλλες χώρες.
Επέστρεψαν στις χώρες τους 7.602 άτομα
Όσον αφορά το σύνολο των επιστροφών, κατά την ίδια περίοδο ήταν 7.602. Πρώτη χώρα σε επαναπατρισμούς είναι η Ινδία, ενώ ακολουθεί η Νιγηρία και το Μπανγκλαντές.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 988 Ινδούς, 976 Νιγηριανούς, 839 από το Μπανγκλαντές, 659 Πακιστανούς, 555 Νεπαλέζους, 500 Καμερουνέζους, 487 Γεωργιανούς, 414 Κονγκολέζους, 352 Σύρους και 315 από τη Σρι Λάνκα.
Εκκρεμούν 21.816 αιτήσεις ασύλου
Ωστόσο, οι αιτήσεις ασύλου που περιμένουν για εξέταση ανέρχονται σε χιλιάδες. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 ανέρχονταν σε 21.816.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο εκκρεμούσαν 26.365 αιτήσεις, τον Φεβρουάριο 25.617 αιτήσεις, τον Μάρτιο 25.428, ενώ τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 25.515. Στη συνέχεια, τον Μάιο οι αιτήσεις ασύλου έπεσαν σε 24.725, τον Ιούνιο σε 23.936 αιτήσεις, τον Ιούλιο σε 22.934 αιτήσεις, το Αύγουστο σε 22.408, ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμό αιτήσεων ασύλου, που είναι 21.816.
Η ΚΔ υπέρ της ενίσχυσης του ρυθμού επιστροφών
Τις προηγούμενες μέρες, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης βρέθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο συνάντησης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κύριο θέμα το ζήτημα του μεταναστευτικού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής επιστροφών των ατόμων που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στα κράτη μέλη, κάτι που περιλαμβάνει όσους δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας ή αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ έγινε ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης του Συμφώνου.
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που παρέχει το Σύμφωνο, όπως επίσης και η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, για ενίσχυση του ρυθμού επιστροφών. Υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της οδηγίας επιστροφών αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη τις νέες προκλήσεις με επιτυχία.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η Κύπρος δεσμεύεται να υλοποιήσει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς σε αυτό για πρώτη φορά η αλληλεγγύη στη διαχείριση της μετανάστευσης καθίσταται υποχρεωτική.