Κυπριακό

Μιλιέτ: Ο Τατάρ θα επιμείνει αύριο στα δύο κράτη ή λύση γιοκ

Η αυριανή κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως θα αναδείξει για άλλη μία φορά τις αδιάλλακτες θέσεις του τουρκοκυπριακού ηγέτη και της Τουρκίας, με φόντο την επαναλαμβανόμενη ρητορική περί λύσης δύο κρατών. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται να θέσει την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς για διχοτόμηση κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου.

Οι αναφορές του τουρκικού τύπου ενισχύουν την αίσθηση ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση στο Κυπριακό.

«Οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια ομοσπονδία έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα εδώ και 50 χρόνια χωρίς να επιτευχθεί λύση», προδικάζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, Επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, τονίζει ότι πλέον η μόνη αποδεκτή λύση για την τουρκική πλευρά είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

«Η τουρκική πλευρά δεν θα το επιχειρήσει ξανά. Η λύση είτε θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών και δύο κρατών στην Κύπρο είτε δεν θα υπάρξει καμία λύση», αναφέρουν οι τουρκικές πηγές.

Η ανησυχία της αφομοίωσης

Παραμονές της συνάντησης για το Κυπριακό, το τουρκικό αφήγημα επιδιώκει να παρουσιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τη μεγάλη υπαίτια για την αποτυχία και του αυριανού ραντεβού, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε -έτσι κι αλλιώς ποτέ- τη δημιουργία ενός ισότιμου Τ/κ κράτους.

Για να βασίσει επιπλέον το επιχείρημα αυτό, το άρθρο της Μιλιέτ επικαλείται επίσης έρευνες, που καταγράφουν την αυξημένη υποστήριξη των Ελληνοκυπρίων προς την ιδέα ενός ενιαίου κράτους κι όχι ομοσπονδιακού. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτουν την ομοσπονδία, ενισχύοντας τον φόβο της τουρκικής πλευράς για πλήρη πολιτικό και κοινωνικό αφανισμό.

Αυτή η δυσπιστία απέναντι στους Ελληνοκύπριους και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ως κύριος λόγος της πολιτικής αποστασιοποίησης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Η Μιλιέτ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και την ένταξή της στην ΕΕ για να ενισχύσει τη θέση της στο Κυπριακό, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία και αποξένωση την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Συμμετοχή Τατάρ από σεβασμό ή παράθυρο για νέα συνάντηση;

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή του Ερσίν Τατάρ στο δείπνο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις πηγές του άρθρου, παρουσιάζεται ως κίνηση σεβασμού προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και μόνο!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τατάρ συμφώνησε να παραστεί στο δείπνο στη Νέα Υόρκη από σεβασμό προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αν και υπογραμμίστηκε επίσης ότι η πρόσκληση του Γκουτέρες αποτελεί ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες για μια νέα ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, με την πρόσκληση του Γκουτέρες να ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις συνομιλίες. Παρά την αδιαλλαξία και τις βαθιές διαφορές, η συμμετοχή στο δείπνο δείχνει ότι, τουλάχιστον σε ένα θεωρητικό επίπεδο, η τουρκική πλευρά αφήνει ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω συζητήσεις, σύμφωνα με την τουρκική αρθρογραφία.