Κυπριακό

Μαγειρεύονται διχοτομικές λύσεις και έρχονται φουρτούνες στο Αιγαίο

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά των Αθηνών

Σε δηλώσεις που προκάλεσαν αναταραχή στη «νηνεμία» της Αθήνας σχετικά με το Κυπριακό προχώρησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, στην Κύπρο. Σε εκδήλωση των 19ων βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε με τιμές στη γυναίκα της Κύπρου, «που έδωσε τα παιδιά της, τον άντρα της, τον αδερφό της, τον πατέρα της και ό,τι είχε και δεν είχε γι’ αυτόν τον τόπο», ενώ, την ίδια ώρα, εκτόξευσε δριμύ «κατηγορώ» προς τις πρακτικές της διπλωματικής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αν δεν είναι δίκαιη, δεν θα είναι και βιώσιμη»

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε και επί των εξελισσόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως και ευρύτερα για το τι πρέπει να επιδιώκουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα. Ειδικότερα, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη και ανέφερε ότι η Αθήνα πρέπει να σταθεί δίπλα από τη Λευκωσία, «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή ‘‘λύσεις’’ άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγονται ότι ‘‘μαγειρεύονται’’ - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον». Στη συνέχεια είπε ότι οι λύσεις που συζητούνται αποτελούν λύσεις «συγκαλυμμένης διχοτόμησης, που θα είναι το προηγούμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».

Φέρνει φουρτούνες ο «Θαλασσόλυκος»

Αναφορικά με το κατευναστικό κλίμα που επικρατεί την τελευταία περίοδο στα Ελληνοτουρκικά, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «τα ήρεμα νερά, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».

Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόταν στο Αιγαίο, ο τουρκικός στόλος ετοιμαζόταν για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» από το Αιγαίο ώς την Κύπρο. Συνολικά βγαίνουν έξω 92 πολεμικά σκάφη και μόνο η πλεύση τους προκαλεί φουρτούνες στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και της Κύπρου. Οι δε ασκήσεις διεξάγονται για την κατάληψη νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου.

«Θα μας κυνηγούν όλους οι Ερινύες»

Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του, ο κ. Σαμαράς δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες συνομιλίες του άτυπου δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, όμως, αναφερόμενος και στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη περί «άδικης» λύσης, δήλωσε πως «αν δεν είναι ‘‘δίκαιη’’, δεν θα είναι και ‘‘βιώσιμη’’, αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί τη θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Και αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, θα μας κυνηγούν όλους οι Ερινύες».

Ο στόχος μας

Όσο για το τι πρέπει να επιδιώκει η Αθήνα και η Λευκωσία υπό το πνεύμα σύμπνοιας που θα οφείλει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία. Χωρίς την παρουσία του Αττίλα! Με όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους! Εξάλλου, το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρο. Με αναστολή του "ευρωπαϊκού κεκτημένου" στο βόρειο τμήμα του, λόγω κατοχής».

Στόχος της διπλωματικής προσπάθειας της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δεν πρέπει να είναι η «νομιμοποίηση των διχοτομικών τετελεσμένων της εισβολής». Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Ανάν υπό το ίδιο πνεύμα, λέγοντας ότι «το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ’ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια». Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος μας, λοιπόν, είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο βόρειο τμήμα του νησιού».

«Άλλωστε, μην ξεχνάει κανείς ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία! Αυτή πρέπει να είναι η βάση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος είναι η Ελλάδα

Στο τέλος, πριν αποδώσει συμβολικά το βραβείο στο πρόσωπο της εκλεκτής καλεσμένης κας Φιλίππας Καρσερά - Χριστοδουλίδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι, αν διαλυθεί η ΚΔ, τότε «θα συρρικνωθεί η ίδια η Ελλάδα». Έθεσε την ανάγκη να προασπιστεί η ελληνική συνείδηση, παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στο ότι το να σωθεί η ΚΔ είναι «θέμα επιβίωσης». Χαρακτηριστικά, με δραματικό ύφος, ανέφερε ότι «σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας».

Μουδιασμένοι στην Αθήνα

Αναταραχή προκλήθηκε στην Αθήνα, καθώς οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά για καταστροφικές λύσεις στα εθνικά θέματα που μαγειρεύονται στο παρασκήνιο «ενόχλησαν». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Μαρινάκης, απέφυγε ν’ απαντήσει ευθέως και παρέπεμψε σε αόριστες δημόσιες δηλώσεις ότι η ελλαδική Κυβέρνηση δεν υποχωρεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε, «θα ήθελα να απαντήσω ξεκινώντας από μία ρητορική ερώτηση, αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα».

Ενώ σε υψηλότερο επίπεδο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, σχολίασε τις δηλώσεις Σαμαρά. Συγκεκριμένα, προέβη σε διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και φωνών της άκρας Δεξιάς, που «μιλούν για ‘‘ξεπουλήματα’’ και ‘‘πακέτο Κύπρου και Αιγαίου’’». Συνέχισε, αναφερόμενος στην άκρα δεξιά χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας ότι πρόκειται για «πατριώτες της φακής», οι οποίοι «σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». Για τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του, αλλά υπενθύμισε ότι «ήταν ο άνθρωπος που συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν, επί διακυβέρνησής του γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης προκάλεσε μίνι κρίση όταν ζήτησε από τους Κυπρίους γενναία βήματα στο Κυπριακό. Είναι γνωστό το επεισόδιο στην Κάσο, όταν, για την αποφυγή μιας νέας φουρτούνας στο Αιγαίο, υποχώρησε και δέχθηκε την έκδοση άδειας από την Τουρκία για τη διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής ΑΟΖ από ιταλικό σκάφος.