Οι ενοχές του Μητσοτάκη…
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε αλήθειες. Και εξέφρασε τις ανησυχίες του Ελληνισμού στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Μίλησε για τις συγκαλυμμένες διχοτομικές λύσεις, που πρέπει να αποτραπούν και ότι η βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι το Κεκτημένο και οι αρχές του ΟΗΕ. Είπε και κάτι άλλο: Εάν χαθεί η Κύπρος, χάνεται η Ελλάδα. Και κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί; Επειδή αισθάνθηκαν ένοχοι!
Κανονικά, αντί να αντιδρά η ελληνική Κυβέρνηση για όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έπρεπε να τον συγχαρεί. Διότι, όπως είπε ο Σαμαράς: 1. Η βάση των συνομιλιών θα πρέπει να είναι το Κεκτημένο, καθώς και οι αρχές και αξίες της ΕΕ και του ΟΗΕ. 2. Η λύση δεν θα πρέπει να είναι μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση και δεν θα πρέπει να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Επί τούτου, εγείρεται το εξής συναφές ερώτημα: Δεν πρέπει να ανησυχεί είτε ο Σαμαράς είτε ο οποιοσδήποτε εξ ημών, όταν στην άτυπη Τριμερή επιτράπηκε στον κ. Τατάρ, τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία, καθώς και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, να θέσει επί τάπητος τη λύση της ισότιμης κυριαρχίας και των δύο κρατών; Αυτά δεν είναι διχοτομικά μαγειρέματα; 3. Εάν πέσει η Κύπρος, θα πέσει και το Αιγαίο και θα συρρικνωθεί ο Ελληνισμός. Το ίδιο το ελληνικό κράτος. Σώζοντας, λοιπόν, την Κύπρο, σώζουμε την Ελλάδα. Γιατί διαφωνεί η Αθήνα;
Τελών εν αμύνη ο Ελλαδίτης Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά με το εξής ερώτημα: Πότε έγιναν υποχωρήσεις; Η απάντηση στο ερώτημα έχει ως εξής: Οι υποκλίσεις του κ. Γεραπετρίτη μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν πέραν της υποχώρησης. Ήταν αναξιοπρεπής υπόκλιση! Στην Κάσο δεν είχε γίνει υποχώρηση; Βεβαίως έγινε. Το παραδέχθηκε ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης, ένθερμος υποστηρικτής της εξευμενιστικής πολιτικής Μητσοτάκη. Δημοσιεύθηκαν και έγγραφα. Τι συνέβη, λοιπόν; Για να μην περάσουμε από την πολιτική των ήρεμων νερών, στις φουρτούνες, όπως τόνισε ο Σαμαράς, η Ελλάδα υποχώρησε! Όπως υποχώρησε μαζί με τη Λευκωσία στο Κυπριακό. Τι είναι εάν δεν θεωρηθεί ως υποχώρηση η συμφωνία για μιαν Άτυπη Πενταμερή χωρίς να έχει ως βάση συζήτησης το διεθνές δίκαιο, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Χάρτα των Ην. Εθνών; Δεν ανοίγονται πύλες στη διχοτόμηση όταν δέχεσαι να συζητάς με την Τουρκία την ισότιμη κυριαρχία και τα δύο κράτη; Είναι κοινή λογική.
Ενοχλήθηκε η Αθήνα, διότι αισθάνεται ένοχη. Αλλιώς, θα έλεγε ότι συμφωνεί με τον Σαμαρά ότι η βάση των συνομιλιών θα πρέπει να είναι η εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, δική μας πρόταξη θα έπρεπε να ήταν η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που καθορίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη; Όχι, βέβαια. Γι’ αυτό αισθάνεται ενοχές. Γι’ αυτό άρχισαν να τον κατατρύχουν οι Ερινύες!