Αλλάζει μορφή το εκπαιδευτικό σύστημα
H απαγόρευση κινητών, η κόντρα για εναλλακτικό σχολείο και η επόμενη μέρα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε περίοδο «μεταμόρφωσης», με πιο σημαντικές εξελίξεις τη δημιουργία ενός εναλλακτικού σχολείου για μαθητές με παραβατική συμπεριφορά και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων.
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τη δημιουργία του Εναλλακτικού Σχολείου Φοίτησης και Επανένταξης, το οποίο θα παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά. Το σχολείο σχεδιάστηκε στη βάση διεθνούς πρακτικής, με στόχο να επανεντάξει παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχοπαιδαγωγικές δυσκολίες. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που οδήγησαν το Υπουργείο να αναζητήσει νέο χώρο για το σχολείο, αντί του αρχικού σχεδιασμού στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», η αντιπαράθεση περιελάμβανε παραπληροφόρηση, παράπονα προς το Υπουργείο, ακόμη και απειλητικά μηνύματα. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου να εξηγήσει τον στόχο του προγράμματος και να διαβεβαιώσει ότι η επιλογή του χώρου γινόταν με σεβασμό στη λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το κλίμα διαμάχης οδήγησε τελικά στην απόφαση να μεταφερθεί το πρόγραμμα σε άλλο χώρο.
Αυτό που μας λέχθηκε είναι πως η δημιουργία του εν λόγω κέντρου δίπλα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο είχε εγκριθεί από ειδικούς, οι οποίοι επέλεξαν και διαμόρφωσαν τον συγκεκριμένο χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τις προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος. Εξετάζονται 3-4 άλλοι χώροι που μπορούν να στεγάσουν τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά και, μετά την κατάλληλη διαβούλευση, θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για να ξεκινήσει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Σημειώνεται πως, με βάση τους σχεδιασμούς, το πρόγραμμα θα ετίθετο σε λειτουργία εντός Οκτωβρίου, κάτι που με τα νέα δεδομένα είναι ανέφικτο, γι’ αυτόν τον λόγο έχει τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση του προγράμματος το δεύτερο τετράμηνο.
Αυτό που «καίει» το Υπουργείο είναι η εξασφάλιση της συγκατάθεσης των γονέων αυτών των παιδιών για φοίτηση στο εναλλακτικό σχολείο, μετά τον σάλο που προκάλεσε το όλο ζήτημα. Τονίζει την ανάγκη για ενσυναίσθηση και κατανόηση από την κοινωνία, αναφέροντας ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επίσης, δεσμεύεται να ενδυναμώσει τα προγράμματα σεβασμού της διαφορετικότητας στα σχολεία και να συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων για ένα συμπεριληπτικό σχολείο, που δεν αποκλείει κανέναν μαθητή.
«Μετασεισμοί» μετά την ανακοίνωση ΥΠΑΝ
Κατά την ανακοίνωση της μετακίνησης του εναλλακτικού σχολείου από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Υπουργείο Παιδείας άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ τόνισε ότι θα ψάξει για πιο «φιλόξενο χώρο» για να στεγάσει τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά. Μετά την ανακοίνωση ακολούθησαν νέοι «μετασεισμοί» και ξεκίνησε νέος γύρος αντιπαραθέσεων.
Η ΟΕΛΜΕΚ εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ», χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση «αισχρή», ενώ ισχυρίστηκε πως το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών να συζητήσουν τη δομή και τη λειτουργία του προγράμματος. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά της για ένα πρόσφατο περιστατικό, όπου καθηγήτρια πήρε το προσωπικό ημερολόγιο ενός μαθητή με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας χωρίς τη συγκατάθεσή του, το οποίο επιστράφηκε σε αυτόν αρκετές μέρες αργότερα.
Πάντως, αρμόδια πηγή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, που μίλησε στη «Σ», απορρίπτει την έλλειψη συζήτησης, αφού, όπως αναφέρει, υπήρξε αρκετή ενημέρωση και ο διάλογος διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο. Σημείωσε ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου επισκέφτηκε τον χώρο και είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Και με τη «βούλα» η απαγόρευση των κινητών
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Με 17 ψήφους υπέρ, 11 κατά και μία αποχή, η Βουλή ενέκρινε κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων έξυπνων συσκευών από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών.
Η χρήση των κινητών θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που το επιτρέψουν οι καθηγητές για χρήση κάποιας εφαρμογής για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και για θέματα υγείας και ασφάλειας. Οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους τα κινητά, αλλά αυτά πρέπει να φυλάσσονται στις τσάντες ή σε θυρίδες όπου είναι διαθέσιμες.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση των κινητών θα συμβάλει στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς, κάτι που θα βελτιώσει τη συναισθηματική σταθερότητα των μαθητών, θα μειώσει τα περιστατικά ψηφιακού εκφοβισμού και θα ενισχύσει την ακαδημαϊκή τους επίδοση.
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από το ΑΚΕΛ, το οποίο ψήφισε εναντίον της γενικής απαγόρευσης. Συμφωνεί με την απαγόρευση της χρήσης κινητών για τους μαθητές γυμνασίου καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, αλλά για τους μαθητές του λυκείου πρότεινε να επιτρέπεται η χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, πρόταση που τελικά απορρίφθηκε.
Η εφαρμογή του μέτρου θα ελέγχεται με εγκυκλίους που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα δοθεί και μία περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής για να διασφαλιστεί η σωστή εποπτεία και η λειτουργία του.
Μετά την επεξήγηση του μέτρου στους μαθητές, θα εφαρμοστούν παιδαγωγικές ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται, με κλιμακούμενες συνέπειες που φτάνουν έως και την αποβολή.
Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων εφαρμόζεται στα δημοτικά από τον Ιούνιο.
Βιβλιοθήκη, σκάκι και ποδοσφαιράκι στο διάλειμμα
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται με δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνική τους ανάπτυξη, καθώς η ενασχόλησή τους με τα κινητά είναι εθιστική.
Για τον λόγο αυτό, προωθεί νέες ασχολίες ψυχαγωγίας στις σχολικές μονάδες για να καταστεί όσο πιο ομαλή η «αποτοξίνωση» από τις ηλεκτρονικές συσκευές, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες όπως η λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών, οι χώροι πρασίνου, καθώς και η δημιουργία χώρων για ομαδικά παιχνίδια, όπως σκάκι και ποδοσφαιράκι.
Η επόμενη μέρα
Η εκπαιδευτική πολιτική της Κύπρου βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με στόχο τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Το εναλλακτικό σχολείο για μαθητές με παραβατική συμπεριφορά και η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων είναι δύο από τις βασικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και πειθαρχημένου εκπαιδευτικού συστήματος.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την κοινωνία και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς η εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα καθορίσει την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.