Πολιτισμός

«Πώς ορίζεται το Πολιτιστικό Τοπίο της Λεμεσού: αφηγήματα απομόνωσης και συμπερίληψης»

Δημόσια συζήτηση από το Λεμεσός 2030

Σταθερά προσηλωμένη στα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης, η υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Λεμεσός 2030 καλεί σε δημόσια συζήτηση βασικούς εκπροσώπους και εμπλεκόμενους φορείς από τους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Εγείροντας το ερώτημα «Πώς ορίζεται το Πολιτιστικό Τοπίο της Λεμεσού: Αφηγήματα Απομόνωσης και Συμπερίληψης», οι συμμετέχουσες/οντες, υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Ελλάδας Ευαγγέλου*, θα λάβουν μέρος σε μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό, η οποία θα επικεντρωθεί γύρω από τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού, και την (απο)αποικιοποίηση του δημιουργικού οικοσυστήματος της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι συνομιλητές/ριες θα εστιάσουν σε θέματα απομόνωσης και συμπερίληψης καλλιτεχνών και ομάδων, θα αναλύσουν τους μηχανισμούς, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που προκύπτουν και, κατ’ επέκταση, τις κοινότητες που δημιουργούνται μέσα σε/από αυτές τις συνθήκες. Αναπόσπαστο κομμάτι της συζήτησης θα αποτελέσει η απαλλαγή του δημιουργικού οικοσυστήματος της Λεμεσού από το status quo της, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με θέματα υποδομών και χρηματοδότησης, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς και στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση του Λεμεσός 2030 “10 10 100” τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτή τη φορά, ο δημόσιος διάλογος θα λάβει τη μορφή τεσσάρων κύκλων συζητήσεων με συγκεκριμένες θεματικές ερωτήσεις που θα εστιάσουν στους εξής 4 πυλώνες: Υποδομές (χώροι δημιουργίας και παρουσίασης των τεχνών), Πρακτικές (επιμέλεια, διαχείριση, δίκτυα), Εξωστρέφεια (προσέγγιση στην κοινότητα, εντός και εκτός Κύπρου), Branding & Αισθητική (δημιουργία brand στην τέχνη).

Οι προσκεκλημένοι συνομιλήτριες/συνομιλητές στον δημόσιο διάλογο θα είναι πολιτιστικοί παράγοντες, καλλιτεχνικοί και γενικοί διευθυντές/ριες θεάτρων, επιμελητές/ριες, διαχειριστές/ριες πολιτιστικών υποδομών και ακαδημαϊκοί. Το ίδιο το κοινό, παρακολουθώντας τη συζήτηση, θα έχει την ευκαιρία να συνδράμει ενεργά στον διάλογο εκφράζοντας σκέψεις και απόψεις. Σκοπός της υποψήφιας πόλης μέσα από αυτή τη δράση είναι να διασφαλίσει τη συμμετοχικότητα και την πολυφωνία απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πεδίο της Λεμεσού.

Η δημόσια συζήτηση θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Για δηλώσεις συμμετοχής κοινού και περισσότερες πληροφορίες: www.lemesos2030.com | info@lemesos2030.com | 99800050

*Η Ελλάδα Ευαγγέλου είναι συνεργάτιδα του Λεμεσός 2030 ως Συντονίστρια Διακοινοτικών Σχέσεων και Δράσεων, καθώς επίσης δραματουργός, επιμελήτρια και ερευνήτρια με εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα και ειδικότερα σε συνάρτηση με τις τέχνες και τον πολιτισμό.