«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη, δικαιώνονται Σαμαράς-Καραμανλής
«Θαλασσόλυκος» και τουρκικές navtex σήκωσαν φουρτούνες στο Αιγαίο
Ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω Λευκωσίας την περασμένη εβδομάδα, ταρακούνησε τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και της Κύπρου, αλλά και την πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εθνικά ζητήματα. Συνήγορος της πολιτικής Μητσοτάκη κατέστη ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωστός για τις εξευμενιστικές φιλοτουρκικές του θέσεις. Με συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο αναφέρθηκε στην ανάγκη εταιρικής σχέσης, δηλαδή συνεκμετάλλευσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τονίζοντας ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου». Την ίδια στιγμή, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, έρευνα της εταιρείας MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN δείχνει ότι: 1) 48,9% των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν τις θέσεις Σαμαρά-Καραμανλή στα εθνικά ζητήματα και 2) 60% πιστεύουν ότι δεν προκύπτουν θετικές εξελίξεις από τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που έθεσε σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται εκ των πραγμάτων για «χαστούκι» επί της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και απόρριψη των επιλογών του στα εθνικά θέματα είτε αυτά αφορούν στα Ελληνοτουρκικά είτε στο Κυπριακό.
Η δικαίωση Σαμαρά
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξ αφορμής της κοινής παρουσίας του Σαμαρά και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, άφησε αιχμές για τον πρώην Πρωθυπουργό. Αρχικά, δήλωσε ότι δεν «αναγνωρίζει» τον κ. Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», υπονοώντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε δίπλα από τον κ. Σαμαρά στην εκδήλωση.
Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας απάντησαν στον κ. Μητσοτάκη, ότι «ο πραγματικός λόγος (των αιχμών Μητσοτάκη) βρίσκεται στα ‘‘ήρεμα νερά’’ με την Τουρκία, που διαταράσσονται καθημερινά, πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις». Πράγματι, τα «ήρεμα νερά», όπως τα αποκαλούσαν αξιωματούχοι της ελλαδικής Κυβέρνησης, ταράχτηκαν όχι μόνο από τις δηλώσεις Σαμαρά, που επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές, δηλαδή ότι δεν υπάρχει «ηρεμία» στο Αιγαίο, αλλά και από την προκλητική navtex που εξέδωσε η Άγκυρα ως απάντηση στην ελληνική navtex της 18ης Οκτωβρίου. Άλλωστε, οι θαλάσσιες περιοχές από τη Μαύρη Θάλασσα ώς το Αιγαίο και την Κύπρο σήκωσαν φουρτούνα, λόγω της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 πολεμικά σκάφη, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου.
Δημοσκόπηση του OPEN δείχνει πως οι Έλληνες απορρίπτουν την πολιτική Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα με ποσοστά 50% και 60%
Και, μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν, αφού υποτίθεται ότι υπάρχει ένα ευοίωνο κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, λίγες ημέρες προτού συναντηθούν ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν! Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γεραπετρίτης, που καλούσε σε γενναία βήματα στο Κυπριακό, τώρα θα πάει να συνομιλήσει στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που απάντησε μέσω anti-navtex στη θέληση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες μεταξύ των νησιών της Χίου και της Λέσβου. Αυτό θυμίζει εν πολλοίς το περιστατικό της Κάσου, που αφορούσε και πάλι πόντιση καλωδίων, το οποίο αγνοήθηκε πλήρως από την ελληνική Κυβέρνηση και η οποία τήρησε σιγήν στο ζήτημα.
Η τουρκική navtex-απάντηση στις ελληνικές ερευνητικές διεργασίες αναφέρει ότι μέρος των ερευνών θα γίνουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Μάλιστα, προσθέτει ότι τα όρια της «υφαλοκρηπίδας» δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη από τα παράκτια κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) και ότι οποιεσδήποτε ενέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να γίνονται σε συντονισμό με τις τουρκικές Αρχές.
Φουρτούνες στο Αιγαίο
Από την άλλη η προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ορίζει την πολιτική τής μη ανεκτικότητας σε καμία «υπονόμευση» της προσπάθειας διαλόγου με την Τουρκία. Όμως, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι η υποδαύλιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου προκύπτει από τα ίδια τα πεπραγμένα και τις κινήσεις της Άγκυρας, όσο και αν οι φωνές της κυβέρνησης στην Ελλάδα θέλουν να καταδεικνύουν «εσωτερικούς εχθρούς».
Καθίσταται πλέον σαφές ότι Μητσοτάκης και Σαμαράς κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Το κύριο ζήτημα είναι, όμως, ότι οι δηλώσεις του Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα από την Κύπρο, που τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα του Αιγαίου και της Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν εκ των πραγμάτων από τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στις ελληνικές θάλασσες.
Με τουρκικά λεωφορεία οι Θεσσαλονικείς...
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για τον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΟΣΕΘ για την ανάθεση της αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης έχει εκδηλώσει η τουρκική εταιρεία Gür-Sel Turizm, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα, «η τουρκική εταιρεία Gür-Sel Turizm Taşımacılık ve Servis Ticaret Α.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΣΕΘ για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία».
Και προστίθεται: «Η εταιρεία προχωρεί στη σύσταση ομάδας προετοιμασίας για τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις, με στόχο να εισέλθει στην ελληνική αγορά των αστικών μεταφορών».
Σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, το έργο αφορά δεκαετή παραχώρηση με δυνατότητες επέκτασης έως 5 επιπλέον χρόνια και αύξησης κατά 25% συνολικά.
Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, θα κινούνται με τουρκικά λεωφορεία, καθώς φαίνεται!