Διεθνή

Το μήνυμα πίσω από το χτύπημα στην «καρδιά» της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας

Οι τουρκικές Aρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον φυλακισμένο Οτσαλάν να δεχτεί επίσκεψη

Καθόλου περίεργες συμπτώσεις στην Τουρκία. Την επομένη της πρότασης «επαναπροσέγγισης» του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προς τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, δύο πρόσωπα σκόρπισαν τον θάνατο στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, Turkish Aerospace Industries, στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα συμβολικό χτύπημα, το οποίο όμως δύναται να καθορίσει τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι το χτύπημα αυτό «υπενθυμίζει» ότι το Κουρδικό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να ανοίξει τόσο εύκολα. Μέσα στις «συγκυρίες» αυτές καταγράφηκε η πρώτη επίσκεψη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά από 43 μήνες, με τον ανιψιό του να μεταφέρει μήνυμα «διαλλακτικότητας» από τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη.

Τρόμος στην καρδιά της Άγκυρας

Μια τεράστια έκρηξη συντάραξε το απόγευμα της Τετάρτης το κτήριο της Turkish Aerospace Industries, μιας μεγάλης τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής εταιρείας κοντά στην Άγκυρα. Της έκρηξης ακολούθησε καταιγισμός πυροβολισμών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έφτασαν σε μια είσοδο στο συγκρότημα TUSAS με ταξί. Κουβαλώντας όπλα επίθεσης, πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο ταξί, προκαλώντας πανικό, κάτι που τους επέτρεψε να εισέλθουν. Τότε σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις, κάποιες από τις οποίες πυροδοτήθηκαν εντός του κτηρίου.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της επίθεσης η τουρκική πολιτική ηγεσία απέδωσε το χτύπημα στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ. Ενδεικτική η δήλωση του Υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δήλωσε ότι «πάντα δίνουμε στα μέλη του ΡΚΚ την τιμωρία που τους αξίζει, θα πληρώσουν και τώρα υψηλό τίμημα».

Η «επιβεβαίωση» ήρθε την επόμενη ημέρα, όταν ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη του ΡΚΚ. Η επίθεση φέρεται να έγινε από δύο δράστες, έναν άντρα και μία γυναίκα, οι οποίοι έπεσαν και οι δύο νεκροί.

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, διεθνοποιώντας το θέμα, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δείχνουν ότι την επίθεση σχεδίασε και πραγματοποίησε το PKK και υποστήριξε ότι παρακλάδια του ΡΚΚ έχουν παρουσία στη Συρία.

Η νέα αυτή επίθεση ανάγκασε τον Τούρκο Πρόεδρο να επιστρέψει νωρίτερα στην Άγκυρα από το Καζάν της Ρωσίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS. Σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε ότι «η τρομοκρατική ενέργεια κατά της TUSAS, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση και έχει στόχο την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τα αμυντικά μας επιτεύγματα, τα οποία αποτελούν την επιτομή του ιδανικού μας για την πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία. Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρόμικα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά, καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα κακόβουλο κέντρο δεν θα μπορέσει να επιτύχει τις φιλοδοξίες του».

Ο συμβολισμός του χτυπήματος

Σημειώνεται ότι στην ΤUSAS, την κορυφαία τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεωστρατηγικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, στο Geopolitico, «πρόκειται για ένα χτύπημα στην ‘‘καρδιά’’ της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας, αφού εκεί γίνονται όλες οι μελέτες για την ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς αλλά και των drones».

Εξήγησε ότι «αυτές οι επιθέσεις δεν γίνονται για να κάνουν ουσιαστική ζημιά αλλά έχουν σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα. Δηλαδή χτυπούν αυτήν την τεράστια βιομηχανία, ξεπερνώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Είναι σαν να λένε ‘‘νικήσαμε το σύστημα ασφάλειας που έχετε, μπήκαμε στο καλύτερα φυλασσόμενο εργοστάσιό σας’’, το οποίο παράγει drone και F-16 που είναι ο κυριότερος εχθρός των Κούρδων ανταρτών».

Η ύποπτη συγκυρία

Ο τουρκικός Τύπος τις ώρες που ακολούθησαν του χτυπήματος συνέδεσε την επίθεση με την πρόταση του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Πριν από 12-15 μέρες, σύμφωνα με τον ειδικό, «ο Μπαχτσελί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση σηκώθηκε από την καρέκλα του και πήγε στο πόδι, σαν να προσκυνούσε τους Κούρδους βουλευτές, και τους χαιρέτισε. Αυτή ήταν μια συμβολική κίνηση. Αμέσως μετά έγινε η συνάντηση Μπαχτσελί - Ερντογάν στο σπίτι του πρώτου. Και αυτό είναι συμβολικό γιατί το μεγάλο εμπόδιο στην επίλυση του Κουρδικού είναι οι Γκρίζοι Λύκοι. Προφανώς η Τουρκία στριμώχτηκε και θέλει αυτήν τη στιγμή να πετάξει ένα ξεροκόμματο προς τους Κούρδους, όπως έγινε το 1923 στη Λωζάννη, να τους ξεγελάσει και να τους πάρει με το μέρος της, για να μπορέσει να διαχειριστεί τα άλλα μέτωπα, κυρίως στη Ροζάβα, και να αποφύγει κυρίως τον ‘‘λογαριασμό’’ που έρχεται στο Κουρδικό».

Από την άλλη, όμως, εξήγησε ότι μέσα σε 24 ώρες που μεσολάβησαν ήταν αδύνατον να οργανωθεί μια τέτοια σύνθετη επίθεση. Προφανώς ήταν έτοιμη η επιχείρηση, έγιναν οι αναγνωρίσεις, οι προετοιμασίες, είχαν μεταφερθεί τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα εκρηκτικά κ.λπ, χωρίς να αποκλείεται αυτοί οι σχεδιασμοί να έγιναν μετά την πρώτη κίνηση του Μπαχτσελί. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να ήταν έτοιμοι μετά την ομιλία του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων.

Ωστόσο, εάν δεν αναλάβει τελικά την ευθύνη το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα και πει ότι είναι πρωτοβουλία τοπικών ομάδων, θα εξαγάγουμε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για έναν διάλογο για πολιτική λύση του Κουρδικού. Εάν όμως αναλάβει την ευθύνη, τότε θα είναι ένα μήνυμα προς τον Μπαχτσελί, τον Ερντογάν και το ίδιο το Κουρδικό Κόμμα αλλά ίσως και στον Οτσαλάν, αν και υπάρχει απόλυτη πίστη προς το πρόσωπό του.

Η πρώτη επίσκεψη στον Οτσαλάν μετά από 43 μήνες

Οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον φυλακισμένο Οτσαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον Οτσαλάν επισκέφθηκε ο ανιψιός του, Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε φονική ένοπλη επίθεση κατά της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TUSAS.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ, ο Ομέρ Οτσαλάν σημειώνει: «Είχα μια συνάντηση με τον Οτσαλάν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί στις 23 Οκτωβρίου. Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας οικογενειακής συνάντησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Οτσαλάν έκανε αξιολογήσεις για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και ζήτησε να διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη το εξής μήνυμα: "Η απομόνωση συνεχίζεται. Εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχω τη θεωρητική και πρακτική ισχύ να μεταφέρω αυτήν τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση"».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, λέγεται ότι κατά την επίσκεψη ο Οτσαλάν έδωσε το μήνυμα ότι θα μπορούσε να παίξει ενεργό ρόλο στην κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ, εάν αρθούν οι συνθήκες απομόνωσής του και δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας. «Είμαι έτοιμος να εκπληρώσω την ιστορική μου ευθύνη και θα καλέσω την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας «δεν θέλω να φύγω από εδώ σε φέρετρο».

Εξηγεί όμως πως το ΡΚΚ δεν είναι πλέον μια ενιαία οντότητα. Η ένοπλη πτέρυγά του στο όρος Καντίλι στο βόρειο Ιράκ και οι προεκτάσεις του στη βόρεια Συρία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς για τον πόλεμο κατά του ISIS μπορεί να μην έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με τον αρχηγό τους. Αυτό θα δυσκολέψει μια λύση ειρήνης, όπως οραματίζεται τώρα η τουρκική ηγεσία.