Υπόθεση μαγείας: H δήλωση της κατηγορούμενης - Βρέθηκαν κόκαλα ζώων και τρίχες
Το κουβάρι της υπόθεσης μαύρης μαγείας ξετυλίχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η αστυνομία εξασφάλισε ένταλμα έρευνας σε σχέση με την οικία, υποστατικά και ξύλινη αποθήκη της κατηγορούμενης στην Κακοπετριά.
Το κουβάρι της υπόθεσης μαύρης μαγείας ξετυλίχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η αστυνομία εξασφάλισε ένταλμα έρευνας σε σχέση με την οικία, υποστατικά και ξύλινη αποθήκη της κατηγορούμενης στην Κακοπετριά.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι Αρχές διερευνούσαν αδίκημα που αφορούσαν άσκηση μαγείας, μαγγανείας, εξορκισμού, κτλ έναντι αμοιβής ή κέρδους. Σύμφωνα με μαρτυρία, στην οικία της κατηγορούμενης, σε υποστατικά και σε ξύλινη αποθήκη «παράνομα αποκρύπτονται χρηματικά ποσά και αντικείμενα, όπως κόκαλα, αγάλματα και άλλα συναφή με μαγεία αντικείμενα, για τα οποία υπήρχε εύλογη υποψία να πιστεύεται ότι θα παράσχουν μαρτυρία για απόδειξη του προαναφερόμενου αδικήματος». Το ένταλμα έρευνας αξιώθηκε και γιατί υπήρχε ο κίνδυνος «καταστροφής των τεκμηρίων που αναζητούνται».
Η Αστυνομία προχώρησε σε εκτέλεση του εντάλματος έρευνας και κατέσχεσε από τα πιο υποστατικά αρκετά αντικείμενα.
Παρατίθενται ορισμένα από αυτά:
«1. Τρία κόκαλα αλεπούς.
2. Δύο κόκαλα αλεπούς σε μεταλλικό δίσκο με βάση καθρέφτη στο οποίο υπήρχε ένα κουτί με 78 κάρτες ταρώ, κέρματα, κλπ.
3. Δοχείο εντός του οποίου υπήρχε ένας σκελετός κεφαλιού φιδιού, ένα δέρμα φιδιού, και ένα κουκουνάρι.
4. Μία γυάλινη νεκροκεφαλή με φίδια.
5. Διάφανα σακουλάκια εντός των οποίων υπήρχαν τρίχες με ονόματα προσώπων.
6. Κρανίο κριαριού με κέρατα.
7. Ένα πιπελό με νεκροκεφαλές και κοράκια.
8. Ένα πιπελό με δράκο χρώματος γκρίζου.
9. Ένα δράκο πλαστικό μαύρο με φτερά.
10. Καπέλο μάγισσας.
11. Μαύρη κάπα.
12. Πλαστική μάσκα χρώματος γκρίζου-δράκος.
13. Ένα φλυτζάνι νεκροκεφαλή, στο οποίο υπήρχε χρηματικό ποσό σε χαρτονομίσματα και σε κέρματα.
14. Τράπουλα ταρώ.
15. Κεριά μαύρα, κεριά κόκκινα.
16. Ρούχινα πανιά που απεικόνιζαν γάτα με νεκροκεφαλές και δέντρο.
- Μια μεταλλική αράχνη.
- Ένα κρεμμύδι.
- Ένα σκόρδο.
20. Ένα τετράγωνο μαύρο πανί με το σχήμα Πεντάλφας.
Η αντίδραση της κατηγορούμενης
Η κατηγορούμενη με αίτηση της στο δικαστήριο προσπάθησε να ακυρώσει το ένταλμα έρευνας, ισχυριζόμενη ότι πιστεύει στη Θεά «Santa Muerte», θρησκεία, όπως λέει, «που ανάγεται από το Μεξικό». Ο συνήγορος υπεράσπισης της ανέφερε πως «Η Θεότητα της "Santa Muerte" είναι Θεά. Όπως οι παλιοί αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στον Ποσειδώνα, στον Δία, στην Αφροδίτη, τούτη είναι η "Θεά του Θανάτου" στο Μεξικό».
Αυτούσια η δήλωση της κατηγορούμενης στο δικαστήριο
«Έξω από την οικία μου, διαθέτω μια μικρή αποθήκη όπου εντός αυτής, έχω τοποθετημένα διάφορα αντικείμενα προς τιμή της θεότητας SANTA MUERTE στην οποία πιστεύω. Άλλωστε είναι συνταγματικό μου δικαίωμα να πιστεύω σε όποιον θεό πιστεύω.
Το δικαίωμα μου να πιστεύω στην κάθε θεότητα έχει έκαστος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή κάθε πολίτης που ανήκει στις μειονότητες, όπως οι λατίνοι, οι μουσουλμάνοι κοκ.
Όπως έχει ο Χριστιανός Ορθόδοξος ένα μικρό εκκλησάκι ή ένα εικονοστάσι στην οικία του ή στην αυλή του ή ένας μουσουλμάνος δωμάτιο και ένα κοράνι για να προσεύχεται στον Αλλάχ, έτσι έχω και εγώ ένα δωμάτιο ειδικά κατασκευασμένο, για την Θεά Santa Muerte. Κανένας νόμος δεν μου απαγορεύει να κατέχω ή να διατηρώ δωμάτιο προς την θεότητα που εγώ πιστεύω.
Προς τιμή της Θεάς Santa Muerte, όπως και οι Ελληνορθόδοξοι ιερείς, έχω διάφορα λιβάνια και καπνιστήρια και κεριά που ανάβω προς την Θεά Santa Muerte τα οποία μένουν αναμμένα όσο εγώ διαλογίζομαι ή προσεύχομαι προς την Θεά Santa Muerte. Η παρουσία στο ειδικό διαρρυθμισμένο δωμάτιο προς τιμή της θεάς Santa Muerte γίνεται από εμένα αποκλειστικά και κάποιες φορές ήταν παρών και ο πρώην συμβίος μου Ρ.Δ.
Είναι η άποψη μου, ότι η Αστυνομία, δεν σεβάστηκε την θρησκεία της θεάς Santa Muerte και εισήλθε εντός του δωματίου που είναι διαρρυθμισμένο ειδικά για αυτή, στον ναό της, την δική της εκκλησία και παραβιάζοντας το δικαίωμα μου στην θρησκεία παρέλαβαν από το εσωτερικό αυτού, διάφορα αντικείμενα που είναι προς όφελος της θεάς Sana Muerte, όπως κεριά, καθρέφτες, λιβάνια, αρωματικά στικς.»
Διαφημιζόταν στα ΜΚΔ
Ο δικαστής αναφέρει ότι «η μαρτυρία που είχε τεθεί ενώπιον του, έλεγε πως η κατηγορούμενη επιδίδεται επί πληρωμή «σε μαγεία, σε μαύρη μαγεία και σε διάβασμα ταρώ». Μάλιστα σε ζωντανό βίντεο της, σε συγκεκριμένη εφαρμογή, φέρεται να διαφημίζει ότι σε περίπτωση που κάποια γυναίκα επιθυμεί κάποιον άντρα και αυτός δεν την θέλει, αυτή μπορεί με την άσκηση μαγείας να τον κάνει να την θέλει, αφού προηγουμένως πληρωθεί. Σύμφωνα με το ίδιο μαρτυρικό υλικό, συγκεκριμένο πρόσωπο (πληροφοριοδότης της Αστυνομίας), της ζήτησε να την βοηθήσει για να συνάψει ερωτική σχέση με άντρα, νεαρότερο της, με την κατηγορούμενη να της ζητά χρήματα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Όταν τον εν λόγω πρόσωπο αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα, τότε δέχθηκε απειλές από τον συμβίο της κατηγορούμενης. Περαιτέρω, το εν λόγω πρόσωπο σε πρόσφατη επίσκεψη του στην πιο πάνω οικία και υποστατικά της κατηγορούμενης, «είδε ότι πίσω από την κουζίνα της οικίας της, υπάρχει μια ξύλινη αποθήκη την οποία χρησιμοποιεί ως βωμό και μέσα σε αυτήν υπάρχουν κόκαλα, αγάλματα και άλλα συναφή με μαγεία αντικείμενα, τα οποία της υπέδειξε η ίδια η ύποπτη».
Τι προνοεί ο νόμος
Ο νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και αρκετές δεκαετίες προνοεί πως η έναντι αμοιβής ή κέρδους άσκηση μαγείας, μαγγανείας, εξορκισμού, κλπ, συνιστά ποινικό αδίκημα (άρθρο 304 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, Κεφ. 154). Ο νομοθέτης εν τη σοφία του, είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναλώνουν τη φαιά ουσία τους για να εξαπατήσουν τους συνανθρώπους τους, εκμεταλλευόμενοι τις φοβίες, τη συναισθηματική ανασφάλεια, τις δύσκολες καταστάσεις, τα σοβαρά προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, ενίοτε και την αφέλεια τους. Αυτοί οι άνθρωποι παριστάνουν, έναντι αμοιβής, ενίοτε αδρής, τους μάγους, ότι επικοινωνούν και ομιλούν με τα πνεύματα, με τους αγγέλους, με τους σατανάδες, και γενικά ότι έχουν τέτοιες υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες τους επιτρέπουν να φέρουν εις πέρας ό,τι επιθυμεί ο πελάτης-συνάνθρωπος τους.
Η υπόθεση του 1967
Στην υπόθεση Gounasir Fida v. Τhe Police (1967) 2 C.L.R. 242, η τριαντατριάχρονη καταδικασθείσα κατηγορουμένη, είχε αποσπάσει, το 1967, από μία γυναίκα, κάτοικο Αγίου Δομετίου, το όχι ευκαταφρόνητο για την τότε εποχή ποσό των ΛΚ60 (σε μετρητά και σε αντικείμενα), παριστάνοντας της ότι ήταν σε θέση να ασκήσει μαγεία για να προστατεύσει τον σύζυγο της από το «κακό» και από μία επικίνδυνη ασθένεια, μέσω μίας ομάδας σατανάδων, με τους οποίους η ίδια είχε συνεργασία.