Η παύση του Αρχηγού, η κομματοκρατία και πότε θα λυθούν τα χέρια της Αστυνομίας;
Με ποιους τρόπους η νέα ηγεσία της Αστυνομίας θα διεκδικήσει την ελευθερία δράσεών της και θα συντρίψει την κομματοκρατία στο Σώμα; Πώς θα πατάξει την ευνοιοκρατία που είναι κόρη της κομματοκρατίας; Πώς θα αντιμετωπίσει την ατιμωρησία που είναι θυγατέρα της διαφθοράς; Πώς θα εμπνεύσει στα αστυνομικά όργανα εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια, περηφάνια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τον χουλιγκανισμό;
Και λοιπόν; Επειδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό και τον αν. Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, λύθηκαν όλα τα προβλήματα της Δύναμης και του σωφρονιστικού συστήματος; Ο Ν. Χριστοδουλίδης κληρονόμησε μιαν Αστυνομία και ένα σωφρονιστικό σύστημα, τα οποία όζουν εδώ και δεκαετίες. Οι νεοδιορισθέντες υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να εκσυγχρονίσουν (ξανά), να εξυγιάνουν (ξανά) και να κτίσουν μιαν ευρωπαϊκή Αστυνομία, όπως δεσμεύτηκε ο νέος Αρχηγός, Θ. Αρναούτης. Και θα επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν και να εμπεδώσουν (ξανά) το χαμένο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Ναι, αλλά…
Πολύ ορθά, ο εκλεκτός συνάδελφος, Μιχ. Χατζηβασίλης, επισήμανε («Φιλελεύθερος», 1/10/2024) σε ανάλυσή του ότι η καρέκλα του Αρχηγού της κυπριακής Αστυνομίας είναι ηλεκτρική. Δεν άντεξαν πολλοί και κάηκαν, δηλ. παύθηκαν. Γιατί; Τα δεινά και η πολιτική, ευνοιοκρατική, αναξιοκρατική και κομματική λεηλασία του αστυνομικού Σώματος ανάγονται στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώτος Πρόεδρος, Μακάριος, διόρισε κατά δεκάδες συνεπαρχιώτες του στο αστυνομικό Σώμα, χωρίς καμία μόρφωση ή ειδικότητα. Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης με την ΕΟΚΑ Β’, ίδρυσε επικουρικό σώμα, υπό τον έλεγχο συγγενούς του, για ν’ αντιμετωπίσει την παρανομία. Μετά την τουρκική εισβολή, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Όλοι οι Πρόεδροι επιδόθηκαν στο μόνο άθλημα στο οποίο διακρίνονται: Σε κομματικούς, ευνοιοκρατικούς διορισμούς στην Αστυνομία, για λόγους ψηφοθηρικούς.
Ανώτατο στέλεχος μεγάλου κόμματος μού εκμυστηρεύτηκε κάποτε πως, ως οργανωτικός, έμπαζε από πόρτες και παράθυρα «δικούς» τους, ώστε ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία να πάρει περισσότερες ψήφους. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει και διεξάγονται εξετάσεις. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η κυπριακή Αστυνομία διαθέτει αξιόλογα και καταξιωμένα στελέχη με υψηλές μορφωτικές περγαμηνές. Δεν αξιοποιούνται όσο και όπως πρέπει, επειδή ακόμα κόμματα και κυβερνήσεις παρεμβαίνουν ή και απαιτούν να προωθηθούν, να προαχθούν, να ευνοηθούν «δικοί» τους. Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο νέος Αρχηγός και ο νέος Υπαρχηγός της Δύναμης θα εργαστούν άοκνα για να κτίσουν μια νέα εικόνα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητάς της, με ανόρθωση της περηφάνιας των στελεχών της.
Να μην ξεχνούν, όμως, και να μην υποτιμούν ποτέ, τον… ξενοδόχο! Δηλαδή την αήττητη και πανταχού παρούσα και επελαύνουσα κομματοκρατία. Αυτή είναι συνάρτηση της διαφθοράς στο Σώμα, της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας με προεκτάσεις προς τον χουλιγκανισμό των γηπέδων. Ανέκαθεν υπήρχαν «σάπια μήλα» στην κυπριακή Αστυνομία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (επί προεδρίας Κληρίδη), Ν. Κόσιης, σε συνέντευξή του («Σημερινή», 24.10.1999), υποστήριζε πως το μαχαίρι του νόμου «βρίσκεται ήδη στο κόκκαλο και δουλεύει». Πριν ακριβώς από 25 χρόνια! Τι άλλαξε; Αυτό το μαχαίρι μάλλον δουλεύει τους πάντες, ενώ ο «νόμος ο παλληκαράς» ξεδοντιάζεται από την κομματοκρατία και την εντεύθεν ασυδοσία όσων αστυνομικών παρανομούν και αυθαιρετούν. Ατιμώρητα!
Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Τα πολλά λόγια είναι περιττά, είναι η ώρα των έργων. Η Αστυνομία μας διαθέτει πολύ αξιόλογα στελέχη, τα οποία σας καλώ να αξιοποιήσετε στη βάση αποκλειστικά και μόνο των ικανοτήτων τους». Ο Πρόεδρος εννοεί στη βάση της αξιοκρατίας και όχι της κομματοκρατίας ή της ευνοιοκρατίας. Μέχρι σήμερα όλοι οι Πρόεδροι, όπως και ο Ν. Χριστοδουλίδης, διορίζουν τους εκλεκτούς των και όχι κατ’ ανάγκην τους άξιους, ικανούς και αποτελεσματικούς, ως Αρχηγούς της Αστυνομίας. Η Δύναμη έφτασε στα σημερινά χάλια εξαιτίας και ευνοιοκρατικών, κομματικών διορισμών στην ηγεσία της. Ο σημερινός Αρχηγός και Υπαρχηγός χαίρουν της εμπιστοσύνης του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο προκάτοχός του ήταν ευνοούμενος του Δημοκρατικού Συναγερμού…
Η ηγεσία της Αστυνομίας, για να παραγάγει έργο και να χτυπήσει τη διαφθορά, καλείται να συγκρουστεί ευθέως με τα κόμματα, τα οποία είναι βαθύτατα εμπεπλεγμένα στη Δύναμη. Και πώς θα το πετύχει όταν ο νέος Αρχηγός παραδέχτηκε ενώπιον του Προέδρου ότι «τα τελευταία 64 χρόνια δεν είχαμε κάποια ουσιαστική αναδιοργάνωση, αυτό καθίσταται αναγκαίο να γίνει». Αλλ’ εμείς θυμόμαστε: Επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου (2013-2019), στην Αστυνομία «για 1η φορά από το 1960 προωθήθηκαν 4 συμβάσεις με αγορά υπηρεσιών για Σχεδιασμό: Σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας. Σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης. Πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και Παρακολούθηση του έργου της αναδιοργάνωσης. Οι δύο Συμβάσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί. Στόχος, η ολοκλήρωση αρχές του 2023». Τι απέγιναν όλα αυτά; Σχεδιάστηκαν; Υλοποιούνται;
Ο παυθείς Αρχηγός της Αστυνομίας, Στ. Παπαθεοδώρου, είχε υπογράψει «δύο συμβόλαια με την Κοινοπραξία των συμβουλευτικών οίκων Ernst & Young Cyprus Ltd και Droman Ltd για τη θεσμική αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας». Πού βρίσκονται αυτά τα συμβόλαια; Πόσα χρήματα του Δημοσίου δαπανήθηκαν για μελέτες για τον εκσυγχρονισμό της Δύναμης; Άγνωστον! Μετά τα περσινά θλιβερά γεγονότα στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, σε σύσκεψη στο Προεδρικό (10/10/2023) υπό τον Ν. Χριστοδουλίδη, αποφασίστηκε αναδιοργάνωση 24 Τμημάτων της Αστυνομίας σε διάστημα τριών μηνών. Ακούσατε τίποτε; Αν πιστέψουμε τον νέο Αρχηγό της Δύναμης, σημαίνει ότι οι προκάτοχοί του και όλοι οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης δεν έκαναν και πολλά πράγματα. Προσπάθησαν, σχεδίασαν, εξήγγειλαν, αλλά… η Δύναμη παραπαίει και απαξιώνεται.
Η απορία, όμως, μένει, έντονη και οργισμένη: Όλες αυτές οι μελέτες για την Αστυνομία, που διέταξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, έμειναν στα συρτάρια; Πότε και ποιος θα δώσει εξηγήσεις; Η Βουλή δεν ενδιαφέρεται; Γιατί Πρόεδροι, Υπουργοί και Αρχηγοί επαίρονται ότι, τάχα, αναδιοργανώνουν μιαν Αστυνομία που εξευτελίζεται από ειδεχθείς εγκληματίες, όπως στην περίπτωση του Κίτα και τώρα του «κομμωτή»; Επειδή το διαχρονικό περιπαίξιμο και η βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης και της ανοχής των πολιτών ξεπέρασαν τα ανεκτά όρια, κοντός ψαλμός:
Με ποιους τρόπους η νέα ηγεσία της Αστυνομίας θα διεκδικήσει την ελευθερία δράσεών της και θα συντρίψει την κομματοκρατία στο Σώμα; Πώς θα πατάξει την ευνοιοκρατία, που είναι κόρη της κομματοκρατίας; Πώς θα αντιμετωπίσει την ατιμωρησία, που είναι θυγατέρα της διαφθοράς; Πώς θα εμπνεύσει στα αστυνομικά όργανα εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια, περηφάνια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τον χουλιγκανισμό; Θα απαιτήσει να λυθούν, επιτέλους, τα χέρια της Δύναμης, μακριά από κόμματα, κυβερνήσεις, διεφθαρμένους, ανίκανους και άχρηστους, ώστε να εμπεδώσει πραγματικά αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και περηφάνια στους αστυνομικούς;