Συνεντεύξεις

Ρώσος Πρέσβης στη "Σ": Δεν θα βρεθούμε σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά… αναφέρεται σε τουρκοκυπριακό τμήμα στα σύνορα της νεκρής ζώνης (βίντεο)

Αποφεύγει τον όρο κατοχή και μιλά για βορρά και νότο

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ, στον κ. Κρις Μιχαήλ, για την κυριακάτικη έκδοση της «Σημερινής». Ο κ. Ζιάζικοβ, αν και εξέφρασε απογοήτευση για την υλοποίηση από μέρους της Λευκωσίας των πακέτων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε πεπεισμένος πως όσο και αν επιθυμούσαν κάποιοι, τους λαούς της Ρωσίας και της Κύπρου δεν θα επιτύχουν ποτέ να μας οδηγήσουν «σε αντίθετες πλευρές της Ιστορίας». Περαιτέρω, χαρακτήρισε προκλητικές διαδόσεις ότι η Ρωσία δήθεν αλλάζει τη γνωστή θέση της όσον αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ απάντησε και για την έναρξη λειτουργίας του προξενικού γραφείου στα κατεχόμενα, εξηγώντας γιατί θεωρήθηκε αναγκαία. Μεταξύ άλλων, σχολίασε τις επιπτώσεις που επήλθαν στην κυπριακή οικονομία εξαιτίας των κυρώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας το μήνυμα πως προτεραιότητα αποτελεί η άμεση παύση των εχθροπραξιών. Παρ' όλα αυτά αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε κατοχή, παρά μόνο σε βορρά και νότο, ενώ ταυτοχρόνως μιλά για τουρκοκυπριακό τμήμα στα σύνορα της νεκρής ζώνης.

Αποκλειστική συνέντευξη του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Δρ. Μουράτ Ζιάζικοβ

ΚΡΙΣ ΠΡΕΣΒΗΣ.jpg

Εξοχότατε, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, οι Κύπριοι θεωρούσαν τη Ρωσία ως μιαν από τις πιο φιλικές χώρες, καθώς και τους Ρώσους ως έναν λαό με τον οποίο μας ενώνουν πάρα πολλών μορφών σχέσεις, μάλιστα όχι μονάχα θρησκευτικού χαρακτήρα. Εσείς θεωρείτε ότι οι σχέσεις αυτές έχουν διαταραχθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, τις οποίες η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ήταν υποχρεωμένη να επιβάλει ή ότι αυτά που μας συνδέουν είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν;

Κατ’ αρχάς, Κρις, χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω εσάς και τους αναγνώστες της έγκυρης εφημερίδας «Σημερινή» και να απαντήσω στις χωρίς αμφιβολία επίκαιρες και σημαντικές ερωτήσεις σας.

Έχοντας υπόψη τις εμπειρίες μου από τις μόνιμες και συνεχείς προσωπικές συναντήσεις μου με τους κατοίκους της Νήσου της Αφροδίτης, μπορώ να επισημάνω χωρίς καμιάν αμφιβολία ότι οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους ουδέποτε σταμάτησαν να θεωρούν τη Ρωσία ως μιαν από τις πιο φιλικές χώρες, και τους Ρώσους ως έναν αδελφικό λαό, με τον οποίο μας συνδέουν όχι μόνο ένδοξοι αιώνες παραδοσιακών σχέσεων και εποικοδομητικών διασυνδέσεων, αλλά και ένας κοινός πολιτιστικός κώδικας.

Αδιαμφισβήτητα, η υλοποίηση από μέρους της Λευκωσίας των παράνομων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανεπιτυχώς στοχεύουν στη συγκράτηση της ανάπτυξης της χώρας μας και στη στήριξη των επαναλαμβανόμενων από τις Βρυξέλλες «πακέτων κυρώσεων», μας απογοητεύουν. Είμαι πεπεισμένος, εντούτοις, ότι όσο και αν επιθυμούσαν κάποιοι, τους λαούς της Ρωσίας και της Κύπρου δεν θα επιτύχουν ποτέ να μας οδηγήσουν «σε αντίθετες πλευρές της Ιστορίας». Με προσωπική πείρα γνωρίζω ότι, παρά το μπλοκάρισμα που έχει επιβληθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και εδώ στο νησί, αναφορικά με την πρόσβαση σε έναν αριθμό κεντρικών ρωσικών ΜΜΕ, οι άνθρωποι εδώ δεν έχασαν τις δυνατότητες να ενημερώνονται από εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης και να μπορούν να εκτιμήσουν από μόνοι τους τα τεκταινόμενα γεγονότα στον κόσμο, και να διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις όσον αφορά τους πρωταρχικούς λόγους των διαφόρων συγκρούσεων και κρίσεων.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Κύπρου, οι οποίοι έχουν διατηρήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται με κριτικό τρόπο σχετικές εξελίξεις, μέσα σε συνθήκες οι οποίες καθημερινά αποδεικνύουν την ανυποληψία των διαφόρων περιορισμών εναντίον της χώρας μας, μαζί με την επιθετική αντιρωσική ρητορική τής ούτω καλούμενης «συλλογικής Δύσης», όσον αφορά όχι μονάχα τις διακρατικές σχέσεις, αλλά και τέτοιους τομείς, που δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική, όπως για παράδειγμα την επιστήμη, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τη θρησκεία, αναπάντεχα προκαλούνται περισσότερες ερωτήσεις σε σχέση με το όφελος, αλλά και τη στρατηγική επαλήθευση παρόμοιας πολιτικής. Από μόνα τους μιλούν σε σχέση με αυτό και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων του Ευρωβαρομέτρου, τα οποία έδειξαν ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 65% των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συμφωνούν με τη χρηματοδότηση της αποστολής εξοπλισμών προς την Ουκρανία και το 54% των Κυπρίων προσεγγίζουν αρνητικά τα οικονομικά μέτρα κατά της Κυβέρνησης της Ρωσίας, των εταιρειών και των φυσικών προσώπων της χώρας μας.

Το αίσθημα της μη αποδοχής της επιβαλλόμενης έξωθεν εχθρικής πολιτικής κατά της Μόσχας, εδώ στο νησί, παρουσιάζεται με πολύ έντονο τρόπο. Και αυτό δεν εκπλήττει καθόλου. Αυτό ερμηνεύεται με βάση το ισχυρό υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς μας σχέσεις, που δεν υπάγονται σε πρόσκαιρα φαινόμενα διάβρωσης της πραγματικής φιλίας μεταξύ των Ρώσων και των Κυπρίων, η οποία στηρίζεται στην ενότητα της ορθόδοξης πίστεως, της κοινότητας των πνευματικών και ηθικών αξιών, την εμπειρία του κοινού αγώνα κατά της ναζιστικής ιδεολογίας και του φασισμού κατά τον 20όν αιώνα, αλλά και απλώς στη βάση των αισθημάτων αμοιβαίας συμπάθειας και σχέσεων αγάπης. Πολλοί από εσάς είτε σπούδασαν είτε εργάστηκαν στη χώρα μας, γνωρίζουν άριστα τη ρωσική γλώσσα, έχουν δημιουργήσει μεικτές οικογένειες, σέβονται βαθιά την κληρονομιά των κλασικών της ρωσικής λογοτεχνίας και τέχνης. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι στενές επαφές των εκατομμυρίων Ρώσων, που επισκέφτηκαν και συνεχίζουν να επισκέπτονται την Κύπρο, με τον ντόπιο πληθυσμό διάσημο για την εγκαρδιότητα και τη φιλοξενία του. Είμαι πεπεισμένος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα αυτά θα επιτρέψουν στις χώρες μας να επιστρέψουν στο πλαίσιο των πολύπλευρων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας, κατά την περίοδο των οποίων το πλουσιότατο δυναμικό διμερούς μας αλληλεπίδρασης, συσσωρευμένο εδώ και πολλά χρόνια, θα είναι περιζήτητο.

WhatsApp Image 2024-10-07 at 12.05.30.jpeg

«Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα αξιώματα της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού»

Σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει οι υποστηριχθείσες από τη Λευκωσία αντιρωσικές κυρώσεις, την πολιτική της Μόσχας στο κυπριακό πρόβλημα; Εξακολουθεί να διατηρεί η Ρωσία την προηγούμενη στάση της όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις κείμενες Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Η Ρωσία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επί όλων των θεμάτων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, παραδοσιακά τηρεί εποικοδομητική στάση, με στόχο την ολόπλευρη εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η διευθέτηση του Κυπριακού, αποτελώντας μια λεπτή και πολύπλοκη ύλη, είναι υψίστης σημασίας από απόψεως στήριξης της σταθερότητας και της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προχωράμε από την ανάγκη για μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος εντός του γνωστού συμφωνημένου διεθνούς νομικού πλαισίου, ενσωματωμένου στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποχρεωτικά λαμβάνοντας υπόψη τα δίκαια συμφέροντα και τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το νησί σταθερά και αποτελεσματικά προς όφελος των λαών που ζούνε σ’ αυτό.

«Συνεχίζουμε να τασσόμαστε σταθερά υπέρ της συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στο διεθνές νομικό πλαίσιο, χωρίς εξωτερική πίεση, υποχρεωτικά λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των δυο κοινοτήτων»

Κάποιοι στην Κύπρο θεωρούν ότι η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επιθυμώντας όπως διατηρηθούν μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ - της Τουρκίας και της Ελλάδας - πάνω σε μόνιμη βάση οι τριβές και διαφορές. Λένε, επίσης, ότι η Ρωσία τυπικά δεν έχει καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δεν έχει απαιτήσει την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Τι θα μπορούσατε να απαντήσετε σε τέτοιες κατηγορίες;

Από καιρού εις καιρόν καταγράφουμε στα ΜΜΕ τόσο προκλητικές διαδόσεις ότι η Ρωσία δήθεν αλλάζει τη γνωστή θέση της όσον αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού, όσο και προσπάθειες εικασιών, όπως έχει αναφερθεί ανωτέρω, αναφορικά με τον αναλλοίωτα εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας σ’ αυτήν τη διαδικασία. Επιπλέον, αν προηγουμένως επρόκειτο μόνο για κάποιους ισχυρισμούς, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικά γεγονότα, με σκοπό να δημιουργηθούν τεχνητά ερεθίσματα στις σχέσεις Μόσχας-Λευκωσίας, τώρα ακολουθούν τον μοναδικό στόχο να δυσφημίσουν τη Ρωσία και την εξωτερική της πολιτική, η οποία στη βάση της έχει τη διατήρηση του παγκοσμίου ισοζυγίου συμφερόντων και τη δημιουργία μιας δίκαιης αρχιτεκτονικής διεθνών σχέσεων.

Να επαναλάβω: ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα αξιώματα της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Συνεχίζουμε να τασσόμαστε σταθερά υπέρ της συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης στο διεθνές νομικό πλαίσιο, χωρίς εξωτερική πίεση, υποχρεωτικά λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των δυο κοινοτήτων. Ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει κάθε απαραίτητη συμβολή στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Εμφανείς οι απώλειες στην οικονομία της Κύπρου, εξαιτίας των κυρώσεων

Πώς, κατά τη γνώμη σας, τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη Ρωσία, έχουν επηρεάσει τις ρωσο-κυπριακές διμερείς σχέσεις στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των χρηματο-οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων;

Οι συνέπειες της επιλεχθείσας πολιτικής απέναντι στη Ρωσία δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στους διάφορους τομείς της ρωσο-κυπριακής διμερούς συνεργασίας. Εκτός αυτού και επιπρόσθετα, έχουν επηρεάσει, κατά πρώτο λόγο, την κυπριακή οικονομία. Αλλά ταυτόχρονα επηρέασαν αρνητικά και τη ζωή των απλών ανθρώπων, για παράδειγμα, των μεικτών γάμων, στους οποίους έχω ήδη αναφερθεί, τα μέλη των οποίων έχουν υποχρεωθεί, π.χ., εξαιτίας του τερματισμού των απευθείας αεροπορικών πτήσεων να αντιμετωπίσουν τεράστιες λογιστικές δυσκολίες και πρόσθετα οικονομικά έξοδα όταν έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν από τη Λάρνακα προς τη Μόσχα ή προς άλλες πόλεις της Ρωσίας και να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο, απλώς και μόνο για να συναντηθούν με συγγενικά τους και άλλα φιλικά τους πρόσωπα.

Θα έλεγα ότι όσο πιο ισχυρές ακούονται και όσο πιο παράλογες φαίνονται οι κατηγορίες κατά της Μόσχας, η ρητορική και η πολιτική, τόσο και πιο εμφανής γίνεται η απουσία οποιασδήποτε προοπτικής για το μέλλον. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήδη αναγνωρίζουν δημόσια ότι οι κυρώσεις δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και ότι απλώς συνεχίζουν να υπονομεύουν την οικονομική ευημερία των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Κύπρο, όλο και περισσότεροι διπλωμάτες, κοινωνικοί παράγοντες, ειδικοί σε διάφορους τομείς, όπως και απλοί άνθρωποι, μιλούν ανοικτά και δημόσια για τις εμφανείς απώλειες στην οικονομία της Κύπρου, στον τραπεζικό τομέα και στους τομείς της φιλοξενίας, που έχουν προκληθεί εξαιτίας των εισαχθεισών σε σχέση με τη χώρα μας περιορισμών. Και δεν αποτελεί μυστικό ότι, κατά το διάστημα αρκετών χρόνων, η πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία απέφερε στην Κύπρο μεγάλα έσοδα, πρόσφερε τη δυνατότητα ανάπτυξης σε τίμιους εκπροσώπους κυπριακών επιχειρήσεων, δημιουργώντας και διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων ανάμεσα στον επιτόπιο πληθυσμό της Κύπρου. Και εφόσον μιλάμε για την οικονομία, θα αναφερθώ ακόμη μια φορά σε αριθμούς και σε αποτελέσματα κοινωνικών δημοσκοπήσεων ανάμεσα στους κατοίκους της Κύπρου, π.χ. σε σχέση με τους δημοφιλείς ξένους επενδυτές. Οι Ρώσοι όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα κατέχουν σταθερά τη δεύτερη θέση, με 30%, κατά ένα μόνο τοις εκατόν λιγότερο από τον επιθυμητό για την Κύπρο πρώτο επενδυτικό εταίρο, που τον αποτελούν όλες μαζί οι χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, οι επενδύσεις των οποίων αριθμούν το 31%. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι εδώ δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κύπρου, παρά τις αντιρωσικές κυρώσεις, που είναι υποχρεωμένη η Λευκωσία να επιβάλλει, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση και προσέλκυση επιχειρηματικών εταίρων και φιλοξενουμένων από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, του αριθμού τουριστών από τη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία των ντόπιων ΜΜΕ, έφτασε τις 65 χιλιάδες το 2023, και κατά τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους έχει ήδη ξεπεράσει τις 20 χιλιάδες. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι παραδοσιακά ο βασικός αριθμός των τουριστών επισκέπτεται την Κύπρο κατά το δεύτερο μισό του χρόνου, οπότε επικρατεί ηπιότερο κλίμα, όπως επίσης περιλαμβάνει και τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

50.000 οι Ρώσοι πολίτες στα κατεχόμενα

Σήμερα, πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του νησιού. Εδώ υπάρχουν ρωσικά σχολεία και ορθόδοξες εκκλησίες. Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει τακτικές επαφές με τη ρωσική κοινότητα στο νησί;

Η ρωσική κοινότητα του νησιού αποτελείται από συμπατριώτες μας που ζουν τόσο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας (πάνω από 100.000 άτομα), όσο και στο βόρειο τμήμα του νησιού - 50.000 άτομα. Συνολικά, περισσότεροι από 150.000 εκπρόσωποι της διασποράς, με τους οποίους η Πρεσβεία παραδοσιακά δίνει την πιο στενή και ενεργό προσοχή στη στενή συνεργασία.

Οι συμπατριώτες μας συμμετέχουν ενεργά στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της Πρεσβείας και συχνά μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε μια πολιτιστική, εκπαιδευτική ή φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνουν. Στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, τόσο οι ντόπιοι Ρώσοι όσο και οι Κύπριοι φίλοι μας έχουν τεράστιες ευκαιρίες να μάθουν τη ρωσική γλώσσα, να παρακολουθήσουν μαζί δημοφιλείς ρωσικές ταινίες και νέες ταινίες που κυκλοφορούν στη ρωσική κινηματογραφική αγορά, να παρακολουθήσουν ειδικά οργανωμένες θεματικές εκθέσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συνέδρια που αποσκοπούν στη διατήρηση ενός ζωντανού ενδιαφέροντος για τον πλούσιο κόσμο της ρωσικής κουλτούρας και τέχνης στο νησί.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μια σημαντική πρακτική πτυχή: έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε με επιτυχία μια τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση, μέσω της οποίας οι άνθρωποί μας μπορούν να λαμβάνουν άμεσα εξειδικευμένη βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις ζωής. Από την πλευρά μου, προσπαθώ πάντα να αναζητώ ευκαιρίες για άτυπο διάλογο με τους συμπατριώτες μου, προκειμένου να τους βλέπω από κοντά, να τους μιλάω, να τους ακούω, να μαθαίνω τα προβλήματά τους και να τους παρέχω έγκαιρα την απαραίτητη βοήθεια. Οι Ρώσοι και οι Κύπριοι, παρεμπιπτόντως, μοιάζουν πολύ σε αυτό - είναι πάντα έτοιμοι να δώσουν ένα χέρι βοήθειας ο ένας στον άλλο.

Ένα θρησκευτικό γεγονός, το οποίο είναι πραγματικά μοναδικό για ολόκληρη την τοπική ρωσόφωνη κοινότητα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, κατά τη γνώμη μου, και έχει γίνει επίσης μια ζωντανή επιβεβαίωση της ενότητας των πιστών της Ρωσίας και της Κύπρου. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στη Λεμεσό. Αυτός ο όμορφα διακοσμημένος Οίκος του Θεού δίνει τώρα σε όλους τους ντόπιους Ορθόδοξους Ρώσους και Κυπρίους την ευκαιρία να διατηρούν και να στηρίζουν έναν άρρηκτο πνευματικό δεσμό με τη Ρωσία και τις ιερές παραδόσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, οι συμπατριώτες μας, χωρίς να χάνουν τους ισχυρούς δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα, έχουν από καιρό ενσωματωθεί οργανικά στην κυπριακή κοινωνία, συμβάλλουν τα μέγιστα στη σημερινή ταραγμένη πραγματικότητα στη διατήρηση των διμερών ανθρώπινων επαφών, έχουν επάξια κύρος σε διάφορους τομείς της οικονομικής, κοινωνικοπολιτικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Αυτή η συνέργεια αποτελεί τη βάση της μακροχρόνιας στενής συνεργασίας μεταξύ του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών της Κύπρου και των κυπριακών οργανώσεων που προσανατολίζονται στη διατήρηση και βελτίωση των δεσμών με τη χώρα μας, όπως ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σοβιετικών και Ρωσικών Πανεπιστημίων, η Εταιρεία Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων «Κύπρος-Ρωσία» και, φυσικά, το κυπριακό παράρτημα του Διεθνούς Ρωσόφιλου Κινήματος (IRM), που έχει ιδρυθεί πρόσφατα. Θεωρώ ότι η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας με τη μορφή του MDR στην Κύπρο, η οποία πολιτικά βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γεωγραφικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελεί μιαν άξια απάντηση στις προσπάθειες κακοπροαίρετων να δοκιμάσουν τη δύναμη των ιστορικά άψογων σχέσεων μεταξύ του ρωσικού και του κυπριακού λαού, να αμφισβητήσουν το εποικοδομητικό μήνυμα του αφηγήματος που προωθεί η Ρωσία για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και αρμονικού πολυπολικού κόσμου.

«Η ρωσική κοινότητα του νησιού αποτελείται από συμπατριώτες μας που ζουν τόσο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας (πάνω από 100.000 άτομα), όσο και στο βόρειο τμήμα του νησιού (50.000 άτομα)»

12.000 άτομα έλαβαν βοήθεια από το προξενικό γραφείο

Γιατί η ρωσική πρεσβεία άνοιξε προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα εδάφη; Ορισμένοι άνθρωποι στην Κύπρο πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα είδος εκδίκησης για τις κυρώσεις που εφαρμόστηκαν από τη Δημοκρατία εναντίον της χώρας σας. Ισχύει πράγματι αυτό; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Ρώσοι που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Λευκωσία;

Χωρίς εξαίρεση, όλοι οι Ρώσοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα για πλήρη προξενική φροντίδα και βοήθεια στην επίλυση εξειδικευμένων θεμάτων οπουδήποτε στον κόσμο. Η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών μας εκτός της πατρίδας μας με τη μορφή που αρμόζει στα εθνικά μας συμφέροντα αποτελεί άνευ όρων και σταθερή προτεραιότητα στο έργο των ξένων αποστολών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας μας στην Κύπρο.

Το πρόβλημα της παροχής κατάλληλων προξενικών υπηρεσιών και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες και απαιτεί λύση εδώ και πολύ καιρό. Τα προηγούμενα χρόνια, το προξενικό έργο αναγκαστικά διεξαγόταν σε μια «νεκρή ζώνη», όπου οι διπλωμάτες μας αντιμετώπιζαν κατά καιρούς περιορισμούς πρωτοκόλλου, γραφειοκρατικούς, ακόμη και καιρικών συνθηκών (οι επισκέψεις, φανταστείτε, μερικές φορές έπρεπε να γίνονται κυριολεκτικά στην ύπαιθρο), γεγονός που δεν συνέβαλλε καθόλου στη συστηματική και μεθοδική οργάνωση του κατά βάση ανθρωπιστικού μας έργου. Οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, για να μπορέσουν να φτάσουν στην υποδοχή, έπρεπε να περάσουν από το επίσημο σημείο ελέγχου του τουρκοκυπριακού τμήματος των συνόρων της «νεκρής ζώνης», όπου συχνά τους αρνούνταν τη διέλευση ή την είσοδο λόγω ληγμένων ή λόγω σύντομης λήξης ισχύος των διαβατηρίων, έλλειψης εγγράφων για νεογέννητα ή μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι στερήθηκαν φυσικά την πρόσβαση στις προξενικές υπηρεσίες που εγγυάται ο νόμος.

Τον Αύγουστο του 2023, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για τη βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών για τους Ρώσους, καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και ανοίξαμε το Γραφείο του Προξενικού Τμήματος της διπλωματικής μας αποστολής στην Κυπριακή Δημοκρατία ειδικά για περισσότερους από 50.000 συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πάνω από 12.000 άτομα έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια από εμάς.

Με βάση την ερώτησή σας, θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω ότι δεν μπορούν να διασχίσουν τη «νεκρή ζώνη» από βορρά προς νότο όλοι οι ξένοι υπήκοοι που φθάνουν και διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού της Κύπρου. Αυτή η τρέχουσα πολιτική των «διπλών προτύπων» ισχύει και για την πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι κατά συνέπεια στερούνται της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν τις απαραίτητες, συχνά ζωτικής σημασίας υπηρεσίες της πρεσβείας μας στη Λευκωσία.

WhatsApp Image 2024-10-07 at 12.05.33.jpeg

Προτεραιότητα η άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

Όλοι παρακολουθούμε τη δύσκολη εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης και ανάγκης εκκένωσης χιλιάδων Ρώσων πολιτών από την περιοχή, σκοπεύει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει την Κύπρο για την προσωρινή διαμονή τους;

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για έναν ακόμη επικίνδυνο γύρο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Εδώ και πολύ καιρό η αντιπαράθεση στην περιοχή αυτή απειλεί να κλιμακωθεί σε παγκόσμια σύγκρουση, με ανύπαρκτες προοπτικές για ταχεία επίλυση. Με λύπη μας διαπιστώνουμε τη συνεχή αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ του πληθυσμού και την καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων υποδομών, στα εδάφη των αντιμαχόμενων μερών.

Η Ρωσία λαμβάνει ενεργητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή με βάση την προτεραιότητα της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και της αποτροπής της κλιμάκωσης της βίας.

Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου με τη ζώνη των συγκρούσεων, παρακολουθούμε παραδοσιακά στενά την κατάσταση και την οργάνωση της απομάκρυνσης και της προσωρινής φιλοξενίας υπηκόων της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί που προετοιμάζεται σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο «Εστία», που ενεργοποιήθηκε από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται να βρίσκονται ανάμεσά τους και Ρώσοι από τους περίπου 3.000 ανθρώπους που ζουν στον Λίβανο. Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία είναι έτοιμη να τους παράσχει όλη την απαραίτητη βοήθεια και συνδρομή για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων με βάση την άνευ όρων προτεραιότητα της διασφάλισης της πλήρους προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας.

Εξοχότατε, έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την έκδοση του διατάγματος για τον διορισμό σας ως Πρέσβη της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ποιους στόχους θα θέλατε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην Κύπρο;

Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μου στη Λευκωσία καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσω ό,τι καλύτερο έχει συσσωρευτεί και παραμένει στις ρωσοκυπριακές σχέσεις, οι οποίες, ομολογουμένως, διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Θεωρώ καθήκον μου να αποτρέψω κάθε εξωτερική προσπάθεια να αμφισβητηθεί, πόσω μάλλον να δοκιμαστεί η ισχύς των ιστορικά φιλικών, αμοιβαία σεβαστών και εποικοδομητικών σχέσεών μας με τον αδελφό λαό της Κύπρου.

Με ειλικρινές ενδιαφέρον και δημιουργικό πνεύμα συνεχίζω να μελετώ τη ξεχωριστή σας χώρα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο σπίτι για εκατόν πενήντα χιλιάδες συμπατριώτες μας. Το προσωπικό της πρεσβείας της οποίας προΐσταμαι και εγώ προσωπικά στις καθημερινές μου δραστηριότητες πορεύομαι από την άνευ όρων προτεραιότητα ενός από τα σημαντικότερα καθήκοντα της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας - την προστασία των συμφερόντων των πολιτών μας, σε όποιο μέρος της χώρας υποδοχής και αν βρίσκονται.

Πιστεύω στην άφθαρτη δύναμη της ενωτικής δυναμικής της ενιαίας, πολυεθνικής Ρωσίας, όσο κι αν προσπαθούν οι κακεντρεχείς, και τους Κύπριους φίλους μας για την αντιμετώπιση της αντιπαραγωγικής πολιτικής των παράνομων κυρώσεων και περιορισμών, την αμοιβαία διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής, ιστορικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και των πνευματικών και ηθικών μας κατευθυντήριων γραμμών, τον πολλαπλασιασμό των επιτευγμάτων στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ιατρικής και της καινοτομίας.

Για όσους θέλουν και είναι έτοιμοι να ακούσουν τη φωνή της Ρωσίας στην Κύπρο, να σκεφτούν μεγάλα και στρατηγικά, θα συνεχίσω να μεταφέρω την ιδέα της εστίασης της χώρας μας στη διατήρηση μιας παγκόσμιας ισορροπίας συμφερόντων, στην οικοδόμηση μιας δίκαιης αρχιτεκτονικής διεθνών σχέσεων και στην εξασφάλιση συνθηκών για την ειρηνική προοδευτική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Πρέσβης Ρωσίας με Αντζελίνα Τζολί.JPG

Κλείνοντας, αν μου επιτρέπετε, μια ερώτηση από τη σειρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι εις γνώσιν μας ότι γνωρίζετε τη διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, Αντζελίνα Τζολί. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας - έχετε διατηρήσει τη φιλία σας από την εποχή που ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες;

Το 2001 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακήρυξε την Angelina Jolie Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των πολλών ανθρωπιστικών αποστολών της στην Κένυα, την Ταϊλάνδη, τον Ισημερινό, το Σουδάν, την Ιορδανία και πολλές άλλες χώρες.

Όταν ήμουν ο εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, αυτή η ταλαντούχα ηθοποιός, ένας ειλικρινής και ευγενικός άνθρωπος με πολύ ενεργό και ανιδιοτελή πολιτειακή θέση και, φυσικά, μια πολύ όμορφη γυναίκα, επισκέφθηκε τη Ρωσία, τον Βόρειο Καύκασο, όπου γνώρισε το τιτάνιο έργο που είχαμε επιτελέσει εκείνη την κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ρωσικής ιστορίας για την υποδοχή και φιλοξενία περισσότερων από 300.000 προσφύγων από την Τσετσενία και τη Βόρεια Οσετία, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο και βοήθεια στην Ινγκουσετία.

Λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά της Angelina Jolie όχι μόνο στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και στον ευγενέστερο τομέα της ανθρωπιστικής δραστηριότητας και της βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τον Αύγουστο του 2003 τής απένειμα προσωπικά το υψηλότερο βραβείο της Δημοκρατίας - το Παράσημο Για τις Υπηρεσίες.

Θυμάμαι με ιδιαίτερη ζεστασιά τον διάλογό μας, ο οποίος, θα πω με χαμόγελο, φαίνεται να προδιέγραψε τον διορισμό μου ως Πρέσβη μετά από σχεδόν 20 χρόνια, αλλά ήδη με την αυστηρά διπλωματική έννοια της λέξης.