Κυπριακό

Γεωτρήσεις με «πράσινο μανδύα» στα κατεχόμενα το 2025

Η Τουρκία επανέρχεται με δυναμική ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο με έναν νέο χάρτη ερευνών και γεωτρήσεων ανοιχτά της κατεχόμενης Κύπρου το 2025.

Η Τουρκία επανέρχεται με δυναμική ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο με έναν νέο χάρτη ερευνών και γεωτρήσεων ανοιχτά της κατεχόμενης Κύπρου το 2025.

Το πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας για το 2025 στο κεφάλαιο «Μακροοικονομικοί Στόχοι του Προγράμματος 2025 / Στόχοι και Πολιτικές του Προγράμματος 2025» και στο υποκεφάλαιο «Ανταγωνιστική παραγωγή μέσω του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού / Τομεακές πολιτικές» αναφέρει ότι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ενεργειακού και του βιομηχανικού τομέα σε πρώτες ύλες, θα αυξηθούν οι δραστηριότητες εξερεύνησης ενεργειακών πόρων στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η τουρκική προεδρία αναθέτει στο Υπουργείο Ενέργειας και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Ερευνών και Εξερευνήσεων Ορυκτών Πόρων να αναλάβει σειρά νέων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ύδατα της «ΤΔΒΚ» το 2025.

Όπως αναφέρεται στο υπ' αριθμόν 602.2 Μέτρο του προγράμματος της τουρκικής προεδρίας, «οι εργασίες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ξηρά και θάλασσα θα εντατικοποιηθούν, περιλαμβάνοντας τις υπεράκτιες αδειοδοτημένες αδειοδότησης της ΤΔΒΚ».

Ναυπηγείο για γεωτρύπανα στην ανατ. Μεσόγειο

Αλλά οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο δεν σταματούν εδώ. Με το υπ’ αριθμόν 611.1 Μέτρο, προγραμματίζεται το 2025 και η σύσταση νέου ναυπηγείου για τη συντήρηση και επισκευή στρατηγικών πλοίων, με προτεραιότητα τα γεωτρύπανα και τα στρατιωτικά σκάφη, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική κατεύθυνση της Άγκυρας στην ενίσχυση της παρουσίας ερευνητικών πλοίων και γεωτρυπάνων στην περιοχή. Τα υπουργεία Μεταφορών, Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών για την τοποθεσία και τη δημιουργία του ναυπηγείου.

«Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εντοπισμού θέσεων για τη σύσταση ναυπηγείου συντήρησης και επισκευής πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, με προτεραιότητα τα στρατηγικής σημασίας γεωτρύπανα και στρατιωτικά πλοία.

Αρμόδια Αρχή: Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (S), Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νέο λιμάνι για Μέση Ανατολή

Στο ίδιο πνεύμα στρατηγικής επέκτασης και το υπ’ αριθμόν 611.2 Μέτρο, που ορίζει την κατασκευή νέου λιμανιού στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο σχεδιάζεται ως πύλη διασύνδεσης με τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία κεντρικό παίκτη στις μεταφορές και τις εξαγωγές.

«Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα κατασκευαστεί ένα κύριο λιμάνι, το οποίο θα αποτελέσει την πύλη προς τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, εστιάζοντας στη διαμετακόμιση φορτίων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αύξηση των εξαγωγών.

Αρμόδια Αρχή: Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών», σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας για το 2025.