Αναλύσεις

Αναζητούν ισορροπίες ενόψει Bουλευτικών

Οι φευγάτοι λόγω ορίου θητειών και οι προκλήσεις

Έναν νέο κύκλο συζήτησης, σχετικά με την ετοιμότητα των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές του 2026, άνοιξε η απόφαση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιου Δίπλαρου, να μην είναι ξανά υποψήφιος.

Το κόμμα αποφάσισε το 2018 να θέσει όριο τριών θητειών σε όλα τα πολιτικά και κομματικά αξιώματα. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί πλήρως για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές και, παρόλο που η απόφαση λήφθηκε για να φρεσκάρει την παράταξη, θα οδηγήσει στην αποχώρηση σημαντικών στελεχών της.

Μολονότι αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική σκακιέρα, υπάρχει ανησυχία για το αν οι νεότεροι υποψήφιοι θα έχουν τη δυναμική να προσελκύσουν ψήφους και να διατηρήσουν τη συσπείρωση της παράταξης. Ελλείψει προβεβλημένων προσώπων, οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά.

Έμπειρα στελέχη όλων των κομμάτων συγκεντρώνουν ψήφους μέσα από τον κύκλο που έχουν δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου. Είτε μέσα από τους δεσμούς που τους συνδέουν με τους ψηφοφόρους είτε μέσω της προβολής του έργου τους. Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ αυτό γίνεται πιο έντονο, λόγω της αποχώρησης πρωτοκλασάτων βουλευτών.

Το ζήτημα του ορίου των θητειών προβληματίζει και το ΑΚΕΛ, το οποίο περιορίζει τις θητείες σε δύο. Ο περιορισμός αυτός ενθαρρύνει την ανανέωση και τη συμμετοχή νέων προσώπων στην πολιτική και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους προσβλέπουν σε μια μακροχρόνια πορεία. Επίσης, τίθεται το ερώτημα αν τα κόμματα θα πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς στη βούληση των πολιτών, που στο τέλος αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στη Βουλή.

«Παλιές καραβάνες» δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα

Παρά το γεγονός ότι και το ΑΚΕΛ εφαρμόζει όριο θητειών, παρουσιάζεται πρόθυμο να υιοθετήσει κάποιες εξαιρέσεις για κάποια στελέχη, ώστε η αλλαγή να είναι πιο ομαλή και να περιοριστεί ο κίνδυνος απώλειας ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.

Στον ΔΗΣΥ, όμως, δεν έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση στο παρόν στάδιο. Το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις εντός του κόμματος, ειδικά με αφορμή φήμες για πιθανή τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να εξαιρεθεί η ηγεσία από τον κανονισμό των θητειών. Το σενάριο αυτό θα ευνοούσε τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος όμως έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου έδρα, είτε αλλάξει το καταστατικό είτε όχι. Ο κ. Δίπλαρος δήλωσε ότι με την απόφασή του επιθυμεί να δώσει τέλος στις φήμες και να προστατεύσει την ενότητα του κόμματος.

Όπως πληροφορείται η «Σ», η ηγεσία του κόμματος είχε δείξει κατανόηση στο ενδεχόμενο κάποιων εξαιρέσεων, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και προβλήματα. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, όμως, επέλεξε να μην επιδιώξει αλλαγή στον κανονισμό για να διεκδικήσει ξανά έδρα, παρά τις συζητήσεις εντός του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη λύπη του για το κλίμα αμφισβήτησης και τη συζήτηση περί αλλαγής του καταστατικού, τονίζοντας ότι ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από νεαρή ηλικία και ότι ποτέ δεν ευνοήθηκε από αντίστοιχες αλλαγές. Υποστήριξε, επίσης, ότι παραμένει ενεργός στο κόμμα και έχει καλές σχέσεις με την πρόεδρο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος μελλοντικά, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των ψηφοδελτίων

Αυτοί που κουνάνε το μαντήλι

Στις βουλευτικές εκλογές, οι «παλιές καραβάνες» του ΔΗΣΥ δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα, συμπεριλαμβανομένων του Ευθύμιου Δίπλαρου στη Λεμεσό, του Κυριάκου Χατζηγιάννη στην Αμμόχωστο και του Μάριου Μαυρίδη στην Κερύνεια, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στις περιοχές τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Λεμεσό ο κ. Δίπλαρος είχε σημαντική διαφορά ψήφων από τους άλλους υποψηφίους, γεγονός που δυσχεραίνει την αντικατάστασή του.

Ο Ονούφριος Κουλλά και ο Χάρης Γεωργιάδης έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, παρόλο που δεν δεσμεύονται από το όριο θητειών.

Στη Λευκωσία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Τορναρίτης δεν θα έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, ενώ από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα μόνο ο Δημήτρης Δημητρίου και η Σάβια Ορφανίδου μπορούν να παραμείνουν υποψήφιοι.

Οι προκλήσεις

Η φυγή των πιο πάνω εντείνει την ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των ψηφοδελτίων του κόμματος, καθώς νέοι υποψήφιοι, χωρίς αναγνωρισιμότητα και κοινοβουλευτική εμπειρία, θα χρειαστεί να προσελκύσουν ψήφους σε περιοχές «κλειδιά».

Ακόμα και αν τα στελέχη που αποχωρούν υποστηρίξουν τους νέους υποψηφίους, παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρουν να διαβιβάσουν τις προσωπικές τους ψήφους. Αυτό εντείνει τον προβληματισμό στην Πινδάρου, για το πώς θα διατηρηθεί η δυναμική του κόμματος χωρίς την παρουσία των δημοφιλών βουλευτών.

Η προσπάθεια ανανέωσης τυγχάνει αποδοχής από όλους στον ΔΗΣΥ και ο περιορισμός των θητειών έχει συμβάλει στη μείωση της ηλικίας της ηγεσίας. Ωστόσο, η μαζική αυτή αλλαγή, που οδηγεί περίπου το ένα τρίτο των σημερινών βουλευτών στην έξοδο από την κούρσα, δημιουργεί ανησυχία για το αν οι νεότεροι υποψήφιοι θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό και να διατηρήσουν την εκλογική βάση του κόμματος. Αυτή η πρόκληση κάνει την προετοιμασία για τα ψηφοδέλτια ακόμη πιο απαιτητική για το κόμμα.

Η αλλαγή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τον ΔΗΣΥ, αναδεικνύοντας την πρόκληση της ανανέωσης στην πράξη. Το κόμμα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς οι αποχωρήσεις έμπειρων στελεχών μπορεί να επηρεάσουν την εκλογική του επιρροή, ειδικά σε περιοχές όπου αυτά τα στελέχη είχαν ισχυρή βάση.

Η αποτελεσματική προετοιμασία για τις εκλογές του 2026 και η προσαρμογή σε αυτήν τη νέα εποχή είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ΔΗΣΥ, εάν θέλει να έχει ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή της Κύπρου και να διατηρήσει τη δυναμική του.