Αναλύσεις

Ταφόπλακα στην επανένωση έβαλε ο Φιντάν

Μετέωρη η πολιτική Αθηνών - Λευκωσίας

Πικρός αποδείχτηκε τελικά ο καφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Tούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ενώ συνομιλούσαν φιλικά, και όπως ο Πρόεδρος ομολογεί τον προσκαλούσε σε νέο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έδινε συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα, τονίζοντας ότι έκλεισε η σελίδα της επανένωσης. Αυτό ελέγετο και εγράφετο την ίδια στιγμή κατά την οποία ο ομόλογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης, έμενε εμφανώς εκτεθειμένος, διότι σε δική του συνέντευξη στον τουρκικό Τύπο τόνιζε ότι, μέσω των Ελλαδοτουρκικών, προέκυψαν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως επεσήμανε ο κ. Φιντάν, η λύση στην Κύπρο θα εξευρεθεί μεταξύ των δύο λαών, παραπέμποντας στην ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών.

Την ίδια θέση, δηλαδή ότι η ομοσπονδία και η επανένωση έχουν πεθάνει, επανέλαβε δημόσια στην Αθήνα, ενώπιον του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος επιμένει φορτικά ότι υπάρχει… θετικό κλίμα!

Τόσο ο ΠτΔ όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χωρίς ν’ αλλάξει στάση η Τουρκία στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, αποκαθαίρουν τον Τούρκο Πρόεδρο διεθνώς και ειδικότερα εντός της ΕΕ από τα εγκλήματα τής χώρας του στην Κύπρο και αλλού. Είναι άλλο πράγμα να συναντιέσαι με τον εισβολέα και να του εξηγείς ότι πρέπει να εγκαταλείψει ο στρατός του την πατρίδα σου, και άλλο να χαχανίζεις μαζί του δίνοντας λανθασμένα μηνύματα διεθνώς.

Ο έτερος δε της παρέας, δηλαδή ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με τον οποίον συναγελάζεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτός που πριν από κάποια 24ωρα, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ενώπιον Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα ότι η έννοια της Β. Ηπείρου έχει πεθάνει.

Ο Ερντογάν εκπροσωπεί το κράτος που εισέβαλε στην Κύπρο το ’74, διέπραξε εγκλήματα κατά αμάχων, επέβαλε εθνοκάθαρση, αλλοίωσε τη δημογραφική σύνθεση με τον αποικισμό, κατέχει με τη βία μέχρι σήμερα τη μισή Κύπρο και εννοεί να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα που δημιούργησε

Στην ολιγόλεπτη συζήτηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε στον Ερντογάν την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Εξέφρασε, μάλιστα, την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί αρωγός στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, παράλληλα με συγκεκριμένη ουσιαστική πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν επιστροφή των συνομιλιών στη βάση που υπήρξε στο Κραν Μοντανά, δηλαδή στην προηγούμενη τουρκική θέση, αυτήν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ήτοι των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα, επί της οποίας η τουρκική πλευρά πάτησε για να διεκδικήσει την απαράδεκτη θέση της για δύο κράτη. Επίσης, ενώ ο Φιντάν βρισκόταν στην Αθήνα, το Αιγαίο είχε πλημμυρίσει με τουρκικές Navtex από τα βορειοανατολικά μέχρι τα βορειοδυτικά της Κύπρου. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η φωτογραφία της Βουδαπέστης και όσα ακολούθησαν στην Αθήνα απεικονίζουν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και τον θάνατο της Βόρειας Ηπείρου.

Επίσκεψη Φιντάν

Ο Φιντάν μέσα σε 24 ώρες ουσιαστικά "άδειασε" δις το πλαίσιο της πολιτικής Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, δείχνοντας τις προθέσεις τής Τουρκίας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Αρχικά, τη θέση ότι «η σελίδα επανένωσης της Κύπρου έχει κλείσει» και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στα «Νέα», λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. «[Θα] πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η «κατεύθυνση μιας λύσης είναι βεβαίως δυνατή», μέσα από διαφορετικούς τρόπους επίλυσης.

Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση. Μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών. Η ευρείας μορφής άτυπη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα παρέχει μόνο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, και μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Χακάν Φιντάν ήρθε να... υπενθυμίσει στον ΠτΔ τις αξιώσεις των Τούρκων και την πορεία των διαπραγματεύσεων με νέο «χαστούκι». Αναφερόμενος λοιπόν στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».

Η επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα την Πέμπτη είχε ουσιαστικά να κάνει με διεκδικήσεις της Άγκυρας. Δεν διεκδικεί μόνο την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Διεκδικεί αποστρατιωτικοποιήσεις στο Αιγαίο και ευρύτερη ισχύ, στο ίδιο μοντέλο με αυτό του 1967 στην Κύπρο με την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας.

Συμπερασματικά, o κ. Ερντογάν εκπροσωπεί το κράτος που εισέβαλε στην Κύπρο το ’74, που διέπραξε εγκλήματα κατά αμάχων, που αλλοίωσε τη δημογραφική σύνθεση με τον αποικισμό, που κατέχει με τη βία μέχρι σήμερα τη μισή Κύπρο και εννοεί να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα που δημιούργησε, μέσω της αναβάθμισης του ψευδοκράτους σε ισότιμο κυρίαρχο κράτος. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκπροσωπεί το θύμα, που «αγωνίζεται» για απελευθέρωση.

Η προσπάθεια για έναρξη διαλόγου, όπως διαμηνύει το Προεδρικό Μέγαρο, είναι θεμιτή, ναι. Άλλο, όμως, είναι να διεκδικείς τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κεκτημένα που προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες, και άλλο να συναγελάζεσαι σε κοινή θέα, με αυτούς που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο. Αν μη τι άλλο οφείλει ο ΠτΔ να επισημαίνει με κάθε ευκαιρία στον κ. Ερντογάν, μπροστά στα διεθνή φόρα, ότι πρέπει ν’ αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, να αποχωρήσουν οι έποικοι και να υποστηρίξει τη διαβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.