Συνεντεύξεις

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή»

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, μιλά στον Κρις Μιχαήλ σε μιαν αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα «Η Σημερινή» και τοποθετείται επί σημαντικών ζητημάτων. Αναφέρεται στη σημασία που αποκτά η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως το φλέγον θέμα της στέγασης και ο μετασχηματισμός των Δήμων.

Πώς βλέπετε τα πράγματα να εξελίσσονται στην περιοχή και τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα;

Είμαστε μια μικρή χώρα με πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα, αλλά, δυστυχώς, σε μια περιοχή του κόσμου ιστορικά βεβαρημένη, με πολλές άλυτες, μακροχρόνιες συγκρούσεις, που οξύνονται κατά καιρούς, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρόλη την ανοικτή πληγή του Κυπριακού, ο τόπος ήταν τυχερός που ιστορικοί του ηγέτες όπως ο Γλαύκος Κληρίδης, αλλά και ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατοχύρωσαν τον ευρωπαϊκό και δυτικό μας προσανατολισμό, ώστε σήμερα να έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας, σε συνεργασία πάντα με την Ελλάδα.

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό κάθε κυβέρνηση οφείλει να ενισχύει τη θέση μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρύτερη Δυτική αρχιτεκτονική ανάπτυξης και άμυνας. Χαίρομαι πραγματικά που σε αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση συνεχίζει, χωρίς δισταγμό, το έργο της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς θέσαμε σημαντικά ορόσημα όπως η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Οι συμμαχίες ενδυναμώνουν τη θέση της Κύπρου και ενισχύουν την προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση.

Στο εσωτερικό συμμερίζομαι τους προβληματισμούς των συμπολιτών μου για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την αναποτελεσματικότητα να δοθούν λύσεις, καθώς και την αγωνία τους να διατηρήσουν τις βασικές παραμέτρους της ζωής τους που απειλούνται καθημερινά: ενέργεια, στέγαση, μισθοί, σπουδές παιδιών. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία.

Μια που το αναφέρατε, θεωρείτε ότι η ενισχυμένη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, όπως καταδείχθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρόεδρου στην Αμερική, θα διαταραχθεί μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών εκεί;

Όχι. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται προς όφελος και των δύο χωρών. Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όσο και κοινά συμφέροντα. Η Κύπρος μπορεί να είναι παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή μας και αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.

Εμείς βάλαμε στέρεες βάσεις. Ως Υπουργείο Άμυνας συμβάλαμε στην ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αίγυπτο κ.λπ με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναβάθμιση της Κύπρου σε σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα την τελική άρση του εμπάργκο το 2022, κάτι που σηματοδότησε μια νέα εποχή για την κυπριακή αμυντική πολιτική.

Η επίσκεψή μου στο Πεντάγωνο και το State Department τον Ιούνιο 2022, που συνέπεσε χρονικά με την άρση του εμπάργκο, ήταν ιστορική πρωτιά για την Κύπρο. Επισφράγισε την πρόοδο της Κύπρου ως αξιόπιστου και σημαντικού εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή, υπογράμμισε την αναβάθμιση των στρατιωτικών και αμυντικών δεσμών των δύο χωρών και έβαλε τις βάσεις για μεγαλύτερη αμυντική και στρατιωτική συνεργασία στο μέλλον.

Είπατε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται στο θέμα της στέγης. Ως κατ’ εξοχήν ειδικός, μια που οι σπουδές σας και η εργασία σας είναι στο αντικείμενο, τι θα προτείνατε για να ανακουφιστούν ειδικά τα νέα ζευγάρια και οι οικογένειες;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με τη διαχείριση και εκτίμηση γης εδώ και περίπου 25 χρόνια. Βλέπω ότι η σημερινή εποχή είναι η δυσκολότερη για ν’ αποκτήσει σπίτι μια νέα οικογένεια, ακόμα κι αν εργάζονται και τα δύο μέλη, λόγω του υψηλού κόστους ακινήτων και της δυσκολίας εξεύρεσης χρηματοδότησης. Έχω τονίσει επανειλημμένως τη σημασία μιας συντονισμένης πολιτικής, που να περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις και κρατική παρέμβαση. Η κρατική στήριξη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη στέγαση γι’ αυτές τις ομάδες είναι κοινωνικά δίκαιη και αναγκαία.

Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής και προσιτής στέγης μέσω σχεδίων που να περιλαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας. Οι υποδομές και τα κονδύλια θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες στέγασης των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών. Τα προγράμματα επιδότησης, οι φοροαπαλλαγές και η υποστήριξη σε αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι ουσιώδη μέτρα.

Δημόσιες εκτάσεις μπορούν ν’ αξιοποιηθούν για την ανέγερση οικιστικών μονάδων, που θα διατίθενται σε πολίτες με ευνοϊκούς όρους. Είναι κρίσιμο να γίνουν αναπροσαρμογές, ώστε να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και συντελεστών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τη διαχείριση στεγαστικών πρωτοβουλιών και επιδομάτων, με γρήγορη διαδικασία έγκρισης, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Επίσης τα νοικοκυριά πρέπει να βοηθηθούν να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες ν’ αντέξουν οικονομικά τη διαμονή τους στις υφιστάμενες κατοικίες.

Μόνο μέσα από συντονισμένες δράσεις και στοχευμένες επενδύσεις θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα και να ενισχύσουμε τις νέες οικογένειες να προχωρήσουν σε ένα πιο σταθερό μέλλον.

Μιλήστε μου λίγο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φαίνεται ότι έχει δυσκολίες στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση. Ως Δήμαρχος Αγλαντζιάς ήσασταν από τους κύριους υποστηρικτές της. Πώς βλέπετε τα πράγματα να εξελίσσονται σήμερα;

Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι για την Κύπρο είναι κατασπατάληση πόρων οι πολλοί Δήμοι. Χρειαζόμαστε σοβαρή εξοικονόμηση με οικονομίες κλίμακας και λιγότερη γραφειοκρατία. Γι’ αυτό άλλωστε υποστήριξα και τη δημιουργία μιας ενιαίας μητροπολιτικής Λευκωσίας.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η παράταξή μου, στήριξε ένα πιο «καθαρό» σχήμα με λιγότερους δήμους και αντιδημάρχους. Το δίλημμα για τους πολιτικούς ήταν πάντοτε να επιμείνεις μέχρι τέλους στη θέση σου με κίνδυνο να τιναχτούν τα πάντα στον αέρα ή να συμβιβαστείς σε μια μεσοβέζικη λύση ώστε να εκκινήσει η μεταρρυθμιστική διαδικασία, έστω και αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί απόλυτα;

Πιστεύω, λοιπόν, ότι είμαστε στη δεύτερη επιλογή. Η σημερινή μεταρρύθμιση είναι αποτέλεσμα μια σύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος και να προχωρήσουμε παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι η νομοθεσία χρειάζεται τροποποίηση, αφού με την υλοποίηση φαίνονται τα πρώτα προβλήματα: όπως για παράδειγμα το θέμα της χρηματοδότησης της συντήρησης των εθνικών δικτύων, καθώς πλέον η αρμοδιότητα δεν είναι στα Δημόσια Έργα. Ή ο δυσανάλογος και προκλητικός στους πολίτες αριθμός των αντιδημάρχων.

Αυτό που βίωσα ως Δήμαρχος Αγλαντζιάς είναι ότι οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους με γνώμονα την αειφορία και την κοινωνική συνοχή. Έτσι, προωθήσαμε μια σειρά από έργα για την ανάπλαση και βελτίωση του οδικού δικτύου, τη δημιουργία και συντήρηση πάρκων, χώρων πρασίνου και πεζοδρομήσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και την προώθηση ενός πράσινου και βιώσιμου αστικού τοπίου.

Αναπτύξαμε πολιτιστικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κουλτούρα.

Δημιουργήσαμε προγράμματα Υποστήριξης για ευάλωτες ομάδες και διευκολύναμε την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που βελτιώνουν τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση.

Για τις πόλεις και τα χωριά μας η συνταγή είναι απλή. Δουλειά! Το δύσκολο είναι η επιμονή να υπερβαίνεις δυσκολίες και εμπόδια, η εντιμότητα και καθαρότητα, η αφοσίωση στο συλλογικό καλό χωρίς συμβιβασμούς.

Εάν εξασφαλιστούν αυτά, η Αυτοδιοίκηση έχει λαμπρό μέλλον.