Ειδήσεις

Υπόθεση Τάττη-Καραχάν: Παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου - Όσα λέχθηκαν

Στις 24 Ιανουαρίου 2025 θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σχετικά με την υπόθεση σύλληψης του δημοσιογράφου Γιώργου Τάττη και του πολιτικού ακτιβιστή Οζ Καραχάν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί όταν μετά την προσπάθειά τους να αναρτήσουν πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, προκλήθηκε επεισόδιο με μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους.

Σε βάρος των προαναφερθέντων καταχωρίσθηκε υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ στη σημερινή διαδικασία οι προαναφερθέντες είχαν κληθεί, μέσω των δικηγόρων τους, να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των δύο κατηγορουμένων Ευστάθιο Ευσταθίου, είχε οριστεί σήμερα το πρωί η πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη οποία, όπως σημείωσε, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν έναντι του κατηγορητηρίου καθώς δεν είχε παραδοθεί στην υπεράσπιση το σύνολο του μαρτυρικού υλικού από την κατηγορούσα αρχή.

Προσέθεσε ότι η επόμενη εμφάνισή τους ορίστηκε για τις 24 Ιανουαρίου 2025, όπου, όπως σημείωσε, θα τεθούν και προδικαστικά ζητήματα προτού απαντήσουν στο κατηγορητήριο, εν αναμονή και της παραλαβής του υπόλοιπου μαρτυρικού υλικού.

«Σε μια Ευρώπη όπου το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και το συνέρχεσθαι προβάλλεται, θα έχουμε προδικαστικές ενστάσεις», δήλωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γιώργο Τάττη, έχει κατατεθεί εκ μέρους του αγωγή κατά του τέως πλέον εργοδότη του, της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, με τον οποίο, όπως αναφέρει, είχε υπογράψει συμβόλαιο εργοδότησης διάρκειας δύο ετών με έναρξη τον Ιούλιο του 2024 με σκοπό τη δημιουργία και οργάνωση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση απαίτησης, ο ενάγων ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνοι προσωπικού των εναγομένων «παραδέχθηκαν προφορικά» στον ίδιο ότι το παραπάνω περιστατικό «θα είχε ως πιθανό αποτέλεσμα τον τερματισμό της απασχόλησής του» με την αιτιολογία ότι «θα “χρωματίσει” την ιστοσελίδα και ενδέχετο να λειτουργήσει αρνητικά σε συνεργασίες με άλλες συντεχνίες».

Συμπληρώνει ότι του προτάθηκε να παραιτηθεί αυτοβούλως «προς το συμφέρον τόσο του ίδιου και της επαγγελματικής του αξιοπρέπειας όσο και της συντεχνίας», με τον ενάγοντα να απαντά στα πιο πάνω ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί.

Εν συνεχεία, σημειώνεται ότι στις 14 Οκτωβρίου 2024 ο ενάγων έλαβε επιστολή με την οποία του κοινοποιήθηκε ο τερματισμός της απασχόλησής του, στη οποία αναφέρονται ως κατ’ ισχυρισμόν - σύμφωνα με τον ενάγοντα - λόγοι τερματισμού «η μη δέουσα άσκηση καθηκόντων, η παραβίαση αρκετών κανόνων εργοδότησης και η μη επαλήθευση στόχων και προσδοκιών που είχαν θέσει οι εναγόμενοι κατά την πρόσληψή του», με θέση του ενάγοντα, σύμφωνα με την έκθεση, να αποτελεί ότι οι λόγοι τερματισμού που αναφέρονται στην επιστολή των εναγομένων «είναι αναληθείς και αποτελούν εκ των υστέρων σκέψεις και προφάσεις των εναγομένων».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι οι δικηγόροι του ενάγοντα απέστειλαν στις 29 Οκτωβρίου επιστολή απαίτησης προς τους εναγόμενους απαιτώντας αποζημιώσεις «για παράβαση ή/και διάρρηξη του Συμβολαίου Εργοδότησης αλλά και για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του», την οποία, όπως σημειώνεται, οι εναγόμενοι απέρριψαν στην ολότητά τους, με αποτέλεσμα ο ενάγων να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία εναντίον τους, ζητώντας ειδικές αποζημιώσεις «για τους μισθούς που θα λάμβανε αν αφήνετο να ολοκληρωθεί το διετές συμβόλαιο», «εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις» για παραβίαση «των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του Ανθρώπου», καθώς και «τιμωρητικές και/ή παραδειγματικές και/ή επαυξημένες αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων για «παράνομο τερματισμό εργοδότησης και/ή παράβασης συμβολαίου εργοδότησης».

Παρόντες στη διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο ήταν φίλοι και υποστηρικτές των δύο κατηγορουμένων, καθώς και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος Κυριάκος Τσιμίλλης, οι οποίοι ανήρτησαν έξω από τον χώρο του δικαστηρίου και το πανό με το σύνθημα «Κυπριακή Δημοκρατία: Η μόνη λύση» και "Apartheid is not a solution" που είχαν προσπαθήσει να αναρτήσουν στην παρέλαση οι Τάττης και Καραχάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ