Ειδήσεις

Μέσω Άγκυρας λύθηκε η κρίση για την «προεδρία βουλής» στα κατεχόμενα

Η Άγκυρα έλυσε τελικά την κρίση στη «βουλή» για την εκλογή «προέδρου», υποστηρίζει ο τ/κ Τύπος σήμερα σημειώνοντας ότι ο Ζιγιά Όζτουρκλερ πρώτα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ύστερα οι 29 «βουλευτές» της «κυβέρνησης» Ουστέλ αναγκάστηκαν να τον "εκλέξουν" και πάλι με 27 ψήφους υπέρ.  

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Μπουγκιούν Κίπρις" γράφει ότι τα μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) λένε ότι αυτό το ζήτησε ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, προστίθεται, έλυσε την κρίση στην «κυβέρνηση ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ», η οποία "συστάθηκε με παρεμβάσεις και δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό της".

«Ο Γιλμάζ, ο οποίος δεν θέλει μια ‘ιστορία αποτυχίας’ κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν απέρριψε την επιμονή του πρέσβη Γιασίν Σερίμ για τον Ζιγιά Όζτουρκλερ. Έγινε γνωστό ότι έντονα παρέμβηκε στο ζήτημα και ο σύμβουλος του Γιλμάζ και Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων, Γιουκσέλ Ντενίζ», προστίθεται.      

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι μπορεί ο Όζτουρκλερ να δήλωσε χθες ότι παραιτήθηκε οικειοθελώς από την «προεδρία της βουλής» και έθεσε υποψηφιότητα ξανά αργότερα, όμως το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη συνέβη ύστερα αμέσως από συνάντηση που είχε στο «προεδρικό μέγαρο» ο Τούρκος Αντιπρόεδρος με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ, και τον ίδιο τον Όζτουκλερ, «προκάλεσε φήμες περί παρέμβασης/ρύθμισης της Άγκυρας».  

Η "Αβρούπα" με τίτλο «Άγγιξε το μαγικό χέρι της Άγκυρας και τέλειωσε» γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας διευθέτησε το ζήτημα και έφυγε. «Έτσι και έγινε. Ανακηρύχθηκε πρόεδρος της βουλής ο Ζιγιά Όζτουρκλερ, ο οποίος κέρδισε με 27 ψήφους έναντι 21 την εκλογή για την προεδρία της βουλής που ξανάγινε», αναφέρει. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με μεσολάβηση του Τζεβντέτ Γιλμάζ το ΚΕΕ αποδέχτηκε την πρόταση του ΡΤΚ να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία για εκλογή «προέδρου της βουλής», όμως το ΡΤΚ έφερε ένσταση στην εκ νέου υποβολή υποψηφιότητας από τον Όζτουρκλερ και τον καταψήφισε. Αυτός κατάφερε να "εκλεγεί" με τις ψήφους της «κυβέρνησης» και «το απόγευμα να καθίσει ξανά στην καρέκλα από την οποία είχε σηκωθεί το πρωί», σύμφωνα με την "Αβρούπα".

Ο αρθρογράφος της διαδικτυακής "Κίπρις Ποστασί", Γκιοκχάν Αλτίνερ, υπό τον τίτλο «Αχ αν δεν ήταν και αυτή η Άγκυρα», γράφει σήμερα ότι το ερώτημα που υποβάλλουν όλοι τώρα είναι «γιατί περίμεναν τόσο πολύ» για επίλυση αυτής της κρίσης και κατά πόσον χρειαζόταν να γίνουν τόσα ρεζιλίκια.  

«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Κινητοποιήθηκε η Άγκυρα και έτσι λύθηκε αυτή η υπόθεση. Καλά, χρειαζόταν κάτι τέτοιο; Δηλαδή, σώνει και καλά πρέπει να κινητοποιηθούν κάποιοι για να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο της βουλής το ΚΕΕ; Κοτζάμ ΚΕΕ δεν μπορεί να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο της βουλής με ενότητα δηλαδή;», διερωτάται

Αντιδράσεις πολιτικών

Μετά τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ που συνεχάρη τον Ζογιά Όζτουρκλερ, ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Ουνάλ Ουστέλ, σε γραπτή του δήλωση για την εκλογή Όζτουρκλέρ ανέφερε ότι «παρ' όλες τις αντιξοότητες που βιώσαμε και όλα τα πολιτικά παιχνίδια που παίχθηκαν, τελειώσαμε σήμερα με αυτό το πρόβλημα με ομοψυχία. Τώρα είναι η ώρα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και να υλοποιήσουμε τα έργα που χρειάζεται ο λαός μας. Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε».

Με ανάρτηση στα ΜΚΔ, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ζήτησε και πάλι «πρόωρες εκλογές» υποστηρίζοντας ότι ο «λαός» δεν είναι υποχρεωμένος να έχει μια «κυβέρνηση» που δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε τον εαυτό της, πόσο μάλλον αυτή τη «χώρα! Αυτή η ντροπή δεν είναι το πεπρωμένο μας!» 

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Ζεκί Τζελέρ, έκανε επίσης έκκληση για «πρόωρες εκλογές», κατηγορώντας «κυβέρνηση και αντιπολίτευση» ότι κατασκευάζουν κρίσεις και εφευρίσκουν λύσεις για να αναβάλλουν τις «πρόωρες εκλογές». Πρόσθεσε ότι «'αθωώθηκε' μια διαδικασία που διεξήχθη με συνταγματικές παραβιάσεις και χαρακτηρίζεται από νομικές τραγελαφικότητες. Από τώρα και στο εξής, η αντιπολίτευση είναι συνυπεύθυνη για κάθε είδους ατασθαλίες της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, παρέχοντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να ξεφύγει από τις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές. Μακάρι να είχε υπερασπιστεί σωστά το σύνταγμα και να ήταν ειλικρινείς οι πρόωρες εκλογές», σημείωσε.

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ, ο Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ), Ερχάν Αρικλί, εξέφρασε την ανακούφισή του που θα γυρίσουν στην «κανονικότητα» και σχολιάζοντας την παραίτηση Οζτουρκλέρ και την μετέπειτα εκ νέου υποψηφιότητα και "εκλογή" του, είπε ότι «έτσι σώθηκε η τιμή του μαχαλά».

Πηγή: ΚΥΠΕ