Αναλύσεις

Συναγερμός για τα θανατηφόρα δυστυχήματα

Μαύρο ρεκόρ με 43 νεκρούς μέσα στο 2024

Συγκλονισμό στο παγκύπριο προκάλεσαν οι τραγωδίες σε Φρέναρος και Λευκωσία. Μέσα σ’ ένα βράδυ, τέσσερεις νέοι έχασαν τη ζωή τους. Μια κακιά στιγμή διέλυσε τα όνειρα τριών 20χρονων, της Ειρήνης, του Μαρτίνου, του Ειρηναίου και του 18χρονου Νικόλα κι έντυσε στα μαύρα τις οικογένειές τους.

Η Κύπρος διανύει μια πολύ άσχημη χρονιά σε ό,τι αφορά τις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις, καθώς μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έγιναν διάφορα βήματα προς τα μπροστά. Μπορεί από το 2019 μέχρι το 2023 να καταγράφηκε μείωση 35% στα θανατηφόρα δυστυχήματα, ωστόσο, ο σημερινός απολογισμός έχει ανατρέψει την καλή εικόνα και επιβάλλει την ανάγκη εκ νέου διαφώτισης γύρω από το ζήτημα της οδικής συνείδησης.

Φυσικά, η Πολιτεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι είναι ακατάλληλοι, γνωστοί ως «καρμανιόλες». Κάμερες φωτοεπισήμανσης έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που δεν προσφέρουν τίποτα, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν δρομολόγια όπου οι οδηγοί μπορούν να αναπτύξουν ανενόχλητοι ταχύτητα. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση από τα μέλη της Τροχαίας. Χρειάζεται έλεγχος σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης, τη χρήση αλκοόλ και άλλων παράνομων ουσιών, έλεγχος του ορίου ταχύτητας, αλλά και της χρήσης ζώνης και κράνους από τους επιβάτες των οχημάτων και μοτοσικλετών.

Αστυνόμευση με συμβατικά οχήματα και αύξηση ποινών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν έχει πολλές άλλες επιλογές πέραν της αυστηροποίησης των μέτρων που λαμβάνει για θέματα οδικής ασφάλειας και τους εντονότερους και συχνότερους ελέγχους. Τόνισε ότι δεν υπάρχει τομέας που η Πολιτεία δεν έχει αγγίξει. «Να δούμε αν ενδείκνυται η λήψη περαιτέρω μέτρων είτε ως προς τη συχνότητα των ελέγχων ή και σε σχέση με τις ποινές. Όλα θα αξιολογηθούν από την αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη δεδομένη στιγμή η Τροχαία επεξεργάζεται διάφορα μέτρα και δράσεις με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία θα πραγματοποιεί περιπολίες με συμβατικά οχήματα και όχι με οχήματα που φέρουν φάρους, ώστε να ελέγχουν αν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης χρησιμοποιούν τα κινητά τους ή αν φέρουν τη ζώνη τους. Επίσης, προτείνει αύξηση ποινών για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους. Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η Αστυνομία θα προχωρήσει σε ενημέρωση – διαφώτιση των μαθητών συγκεκριμένης ηλικίας.

Ως προς τις δράσεις του Υπουργείου, προχωρεί η δημιουργία της σχολής επιμόρφωσης οδηγών. Μέχρι στιγμής έχουν εκπονηθεί οι όροι και αναμένεται η τελική άδεια, ώστε πριν από το τέλος του χρόνου να βγει το κράτος σε προσφορές και να υλοποιηθεί με τον νέο χρόνο. Η σχολή επιμόρφωσης θα αφορά οδηγούς που τους ανεστάλη η άδεια οδήγησης λόγω βαθμών ποινής και άτομα που θα ήθελαν να μειώσουν τους βαθμούς ποινής τους.

Από τους 34 νεκρούς το 2023, στους 43 το 2024

Όπως φανερώνουν οι αριθμοί, τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε μια σταδιακή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Το 2019 είχαμε 52 νεκρούς, το 2020 ήταν 48, το 2021 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, το 2022 οι νεκροί ανήλθαν σε 37, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 34 νεκροί.

Ωστόσο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι σε 38 θανατηφόρα δυστυχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα ήταν οι τρεις κυριότερες αιτίες που προκάλεσαν τα πλείστα θανατηφόρα δυστυχήματα. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι 18 από τους 22 νεκρούς οδηγούς και επιβάτες οχημάτων για το 2024 δεν έφεραν ζώνη.

Δευτέρα οι περισσότεροι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τους 43 νεκρούς το 2024, τα 12 θύματα έχασαν τη ζωή τους ημέρα Δευτέρα, σε 9 τροχαίες συγκρούσεις. Ακολουθεί η Κυριακή με 10 θύματα σε 8 συγκρούσεις. Μετά είναι η Τρίτη με 7 θύματα, η Παρασκευή με 6 θύματα, η Τετάρτη με 5 νεκρούς, η Πέμπτη με 2 νεκρούς και το Σάββατο με 1 νεκρό.

Οι θανατηφόρες συγκρούσεις ανά ώρα

Μεταξύ 00:00-03:59 έγιναν τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 6 τροχαίες συγκρούσεις με 11 νεκρούς. Ακολουθούν οι χρονικές ζώνες από 04:00-07:57 και 16:00-19:59 με 7 νεκρούς. Τις χρονικές στιγμές 08:00-11:59, 12:00-15:59 και 20:00-23:59 καταγράφηκαν 6 συγκρούσεις με 6 νεκρούς.

Νεαροί και άνω των 60 οι πιο ευάλωτοι στο οδικό δίκτυο

Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία για τους νεκρούς ανά ηλικιακή ομάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικίες από 15-24 και οι 60 και άνω είναι οι πιο ευάλωτοι στο οδικό δίκτυο. Πιο αναλυτικά, οι ηλικιακές ομάδες 15-24 και 60+ μετρούν 14 νεκρούς αντίστοιχα. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-59 ετών με 9 νεκρούς και η ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών με 6 νεκρούς.

Σε κατοικημένη περιοχές τα πλείστα θανατηφόρα

Όσον αφορά τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι θανατηφόρες συγκρούσεις, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι πλείστες έγιναν σε κατοικημένη περιοχή, με 28 συγκρούσεις και 30 νεκρούς. Καταγράφηκαν 6 συγκρούσεις με 9 νεκρούς σε μη κατοικημένη περιοχή και εκτός αυτοκινητοδρόμου. Τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρες συγκρούσεις εντός του αυτοκινητοδρόμου.

«Η κατάσταση είναι θλιβερή»

Στις 20 Οκτωβρίου η «Σ», σε άρθρο της με τίτλο «Αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τροχαία δυστυχήματα», είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του πρώην Αστυνομικού Διευθυντή Τροχαίας και νυν Σύμβουλου Οδικής Ασφάλειας, Ανδρέα Παπά. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι, «σύμφωνα με τις στατιστικές, ακόμη 10-12 άνθρωποι δεν θα κάνουν Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά».

Τότε οι νεκροί από θανατηφόρα ατυχήματα είχαν ανέλθει σε 36, ενώ μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου αυξήθηκε κατά 7, φτάνοντας συνολικά στους 43 νεκρούς.

Ο κ. Παπάς, κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι θλιβερή. «Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Τους αριθμούς που ανέφερα δεν τους ανέφερα επειδή είμαι μάντης», είπε.

Μιλώντας για τα μέτρα που θα λάβει η Αστυνομία το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι είναι λογικά και τα λαμβάνουν και άλλες χώρες. «Υπάρχει μια μερίδα των οδηγών που δεν θα τους αγγίξουν τα μέτρα. Το πρόστιμο για στάθμευση σε χώρο για άτομα με αναπηρίες ήταν 85 ευρώ. Το κάναμε 300 ευρώ και ακόμη κάποιοι παρκάρουν παράνομα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι τα δύο πρόσφατα δυστυχήματα, μαζί με το τετραπλό θανατηφόρο στη Λεμεσό, σημειώθηκαν βράδυ. «Η οδήγηση τις βραδινές ώρες είναι επικίνδυνη γιατί δεν μπορεί ο οδηγός να εκτιμήσει της απόσταση του άλλου οχήματος, αλλά ούτε και την ταχύτητά του», είπε, τονίζοντας ότι «το βράδυ υπάρχει αυξημένη ταχύτητα λόγω της αραιής τροχαίας κίνησης».

Ακόμη ανέφερε ότι ο καθένας έχει τη ευθύνη να είναι παράδειγμα για τα παιδιά του. «Να παρακολουθεί, να συμβουλεύει και να μην επιτρέπει τις παρανομίες».

«Το 90% των επιβατών στα πίσω καθίσματα δεν φέρουν τη ζώνη τους»

Επεσήμανε ότι το 90% των επιβατών που κάθονται στα πίσω καθίσματα δεν φέρουν τη ζώνη τους. «Δυστυχώς, οι τρεις από τους τέσσεριες νεκρούς του Σαββατοκύριακου κάθονταν στο πίσω κάθισμα», είπε.

Ο κ. Παπάς υπογράμμισε ότι καμία ποινή και κανένα μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικά εάν εξακολουθούμε να μην τηρούμε τους νόμους της Τροχαίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι από τους 750.000 οδηγούς έχουν καταγγελθεί οι 200.000 από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης.

ΤΡΟΧΑΙΑ.jpg