Στο ίδιο έργο θεατές
Επανέρχεται η συζήτηση για μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ φιλάθλων, μετά τον αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ, επαναφέρουν τη συζήτηση για την ουσία των μέτρων καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα.
Η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν το εν λόγω περιστατικό ως μεμονωμένο, λόγω του μικρού αριθμού των ατόμων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις, παρόλα αυτά, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, στα οποία η Αστυνομία καλείται να δώσει απαντήσεις, τόσο για να ξεκαθαρίσει τη στάση της όσο και για να διευκρινίσει πώς προέκυψε η συνάντηση των οπαδών των δύο ομάδων στον αυτοκινητόδρομο.
Αναχρονιστικό μέτρο η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», μετά την «εισβολή» των μελών της Αστυνομίας στο βόρειο πέταλο, όπου φιλοξενούνταν οι οπαδοί της Ανόρθωσης, και τις συμπλοκές που ακολούθησαν με χρήση σπρέι πιπεριού, όπως ήταν αναμενόμενο, οι γονείς με τα παιδιά τους θέλησαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Λόγω όμως των μέτρων από την Αστυνομία για αποχώρηση πρώτα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, οι φίλαθλοι της Ανόρθωσης παρέμειναν «εγκλωβισμένοι», με αποτέλεσμα να ανοίξουν με τη βία τις πύλες για να αποχωρήσουν.
Στη συνέχεια, αντιοχλαγωγική ομάδα της Αστυνομίας συνόδευσε τη φιλοξενούμενη ομάδα στον χώρο στάθμευσης. Κατά τη διάρκεια της πορείας με κατεύθυνση προς Λευκωσία, οπαδοί του ΑΠΟΕΛ παρέμειναν στον αυτοκινητόδρομο, γεγονός που οδήγησε σε ρίψη πετρών μεταξύ οπαδών των δύο πλευρών. Μερικοί, μάλιστα, μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο, όπου ακολούθησαν συμπλοκές, με την Αστυνομία να προχωρεί στη χρήση δακρυγόνων για αποκατάσταση της τάξης.
Ο σοβαρός τραυματισμός 26χρονου, ο οποίος εγκαταλείφθηκε ημιλιπόθυμος, είναι ο απολογισμός της άγριας συμπλοκής. Ο αυτοκινητόδρομος παρέμεινε κλειστός για λίγο λόγω των επεισοδίων, αλλά και επειδή είχε γεμίσει πέτρες.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ανησυχητικό είναι ότι με κάθε ευκαιρία επανέρχεται η πρόταση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ένα μέτρο που στην πράξη δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχει αποτρέψει περιστατικά βίας, αφού τα επεισόδια μεταφέρονται εκτός του χώρου του αγώνα, εκεί όπου οι οπαδοί βρίσκουν ευκαιρία να δράσουν, αξιοποιώντας τα κενά στην αστυνόμευση.
Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο, που δεν λειτούργησε σε καμία χώρα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου τα ακραία επεισόδια μεταφέρθηκαν στους δρόμους, εκτός γηπέδων. Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν χειρότερα φαινόμενα, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες, όμως, κατάφεραν να καταστρώσουν μία στρατηγική για να αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους.
Μια μικρή μειοψηφία οπαδών διασύρουν τον θεσμό του ποδοσφαίρου
Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι μια μικρή μειοψηφία οπαδών κατορθώνουν όχι μόνο να διασύρουν τον θεσμό του ποδοσφαίρου, αλλά και να εκθέσουν τα αδύναμα σημεία στα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας, η οποία φαίνεται ν’ αδυνατεί να διαχειριστεί τέτοια περιστατικά.
Το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται για την πλειοψηφία των οπαδών, αλλά μία μικρή ομάδα ταραχοποιών, που ενδιαφέρονται περισσότερο να προκαλέσουν επεισόδια, παρά για το ίδιο το άθλημα και τις ομάδες τους. Και είναι άδικο, για τη συμπεριφορά αυτών των λίγων ατόμων, να τιμωρούνται όλοι οι φίλαθλοι.
Πάντως, η «Σ» έλαβε διαβεβαιώσεις από την ΚΟΠ ότι, μετά από συζήτηση με την Αστυνομία, δεν τίθεται θέμα γενικής απαγόρευσης τη δεδομένη στιγμή.
Επείγουσα προώθηση νομοσχεδίων
Όπως πληροφορείται η «Σ», με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, προχωρεί άμεσα η επεξεργασία των δύο νομοσχεδίων που στοχεύουν στη μείωση της οπαδικής βίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν και να οδηγηθούν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Το πρώτο αφορά στη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, οι οποίοι πλέον θα υπάγονται στα σωματεία και θα είναι υπεύθυνα για τη δράση των μελών τους.
Σημειώνεται ότι τα σωματεία έχουν τη δυνατότητα να μην έχουν οργανωμένους φίλαθλους και δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία ανεξάρτητων συνδέσμων που φέρουν τα σύμβολά τους.
Την ίδια ώρα, προβλέπουν τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο περί πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους, εισάγοντας τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για εξαρτησιογόνες ουσίες και αλκοόλ στους οπαδούς πριν από την είσοδό τους στα γήπεδα. Επισημαίνεται πως οι εν λόγω έλεγχοι δεν θα διενεργούνται στο σύνολο των φιλάθλων, αλλά θα παρέχεται η ευχέρεια στην Αστυνομία να το κάνει όταν το κρίνει αναγκαίο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στη βάση εισηγήσεων της Αστυνομίας, οι Yπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας θα έχουν τη δυνατότητα διακοπής ή αναβολής ενός αγώνα, για λόγους ασφαλείας.
Νέα ηγεσία.. νέα προσέγγιση
Ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Θεμιστοκλής Αρναούτης, δήλωσε με έμφαση ότι η Αστυνομία δεν διστάζει να επιβλέψει τη διεξαγωγή αγώνων, στοχεύοντας στη διασφάλιση της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας στα γήπεδα.
Ο Αρχηγός υιοθέτησε νέα προσέγγιση, αναφέροντας πως η νέα ηγεσία είναι προσηλωμένη στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, ενώ προανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα. Η αποτελεσματικότητά τους φυσικά θα κριθεί επί του πρακτέου, ειδικά σε αγώνες αυξημένης επικινδυνότητας.
Σημειώνεται ότι, και για τους αγώνες του Σαββάτου, η Αστυνομία είχε κάποιες εισηγήσεις ενώπιόν της, όμως ο Αρχηγός άναψε «πράσινο» για τη διεξαγωγή τους χωρίς κάποιες απαγορεύσεις.
Είναι γεγονός ότι άλλη μία ποδοσφαιρική περίοδος στιγματίζεται από επεισόδια. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη κάθε είδους βίας, είναι πλέον αναγκαίο οι αρμόδιοι να μελετήσουν σε βάθος τις αιτίες που οδηγούν σε αυτήν την ανάγκη για βίαιη συμπεριφορά.
Οι υπεύθυνοι καλούνται να λάβουν υπόψη τα μηνύματα, εγκαταλείποντας τις επιφανειακές προσεγγίσεις, που απλώς συγκαλύπτουν το πρόβλημα, πριν να είναι αργά. Ας μη γίνουμε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές…