Αναλύσεις

Φαινόμενο μιμητισμού οι επιθέσεις σε ντελιβεράδες

Στοιχεία ρατσισμού στις επιθέσεις κατά των διανομέων

Το φαινόμενο των επιθέσεων κατά διανομέων φαγητού στη Λεμεσό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, θέτοντας σε επιφυλακή τις αστυνομικές Αρχές και την τοπική κοινωνία. Καθώς τα περιστατικά αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, η Αστυνομία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Η ένταση και η συχνότητα των επιθέσεων, καθώς και οι ενδείξεις για φαινόμενο μιμητισμού έχουν ωθήσει τις Αρχές στην υιοθέτηση έκτακτων μέτρων ασφαλείας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε κρίσιμες περιοχές, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση και πρόληψη των περιστατικών.

Τα συμβάντα αυτά αποτελούν σοβαρό λόγο προβληματισμού καθώς φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους που δραστηριοποιούνται τις νυχτερινές ώρες και είναι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, συμμετείχε την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Θεμιστό Αρναούτη, για την αντιμετώπιση της αύξησης των επιθέσεων σε διανομείς φαγητού.

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 14 έως 36 ετών, με την πλειονότητα αυτών να είναι Ελληνοκύπριοι

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Χαρτσιώτης χαρακτήρισε το φαινόμενο «σοβαρό και ανησυχητικό», επισημαίνοντας ότι, εκτός από την πτυχή της εγκληματικής πράξης, ενδέχεται να περιλαμβάνει και στοιχεία ρατσισμού. Τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν από κοινού την αποφασιστικότητα να περιορίσουν και να εξαλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Όσον αφορά τα μέτρα που συζητήθηκαν, ο Υπουργός ανέφερε ότι, λόγω της επιχειρησιακής φύσης τους, δεν είναι σκόπιμο να ανακοινωθούν δημόσια στην παρούσα φάση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους», σημειώνοντας ότι «η προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων είτε από ατυχήματα είτε από φαινόμενα βίας αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα τόσο της Πολιτείας όσο και των κοινωνικών εταίρων».

Δεκατετράχρονος ανάμεσα στους συλληφθέντες

Μέτρα για την καταπολέμηση και, ει δυνατόν, την εξάλειψη, του φαινομένου των επιθέσεων κατά διανομέων φαγητού αποφασίστηκαν από τους αρμόδιους φορείς, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των περιπολιών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου καταγράφονται συχνά επιθέσεις, για ενίσχυση της πρόληψης. Η Αστυνομία έχει ήδη χαρτογραφήσει τις συγκεκριμένες περιοχές, με έμφαση στη Λεμεσό, και έχει καταρτίσει πλάνο περιπολικής κάλυψης για την αποτελεσματική προστασία των διανομέων.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι κατά τον μήνα Οκτώβριο διαπράχθηκαν 11 περιστατικά επιθέσεων κατά διανομέων, εκ των οποίων καταγγέλθηκαν τα 9. Επισήμανε ότι η Αστυνομία προχώρησε στην εξιχνίαση και των εννέα καταγγελιών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 17 ατόμων μόνο τον Οκτώβριο.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι η Αστυνομία εφαρμόζει τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά μέτρα. «Οι περιπολίες έχουν εντατικοποιηθεί και είναι πιο στοχευμένες, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι σε ύποπτα άτομα. Επιπλέον, εξετάζεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την άμεση απόκριση της Αστυνομίας σε τέτοιου είδους περιστατικά», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρα των δραστών, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για ληστεία και κλοπή, ενώ σε άλλες τα κίνητρα φαίνεται να ήταν ρατσιστικού χαρακτήρα. Διευκρίνισε ότι οι 17 συλληφθέντες δεν συνδέονται μεταξύ τους και δεν προέρχονται από ένα ενιαίο κύκλωμα δραστών.

Σημείωσε επίσης ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά διανομέων φέρουν στοιχεία μιμητισμού, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των Αρχών. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 14 έως 36 ετών, με την πλειονότητα αυτών να είναι Ελληνοκύπριοι. Τόνισε ότι τα έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή για αποφυγή και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

«Οπλίζει» την ασφάλεια των διανομέων η τεχνολογία

Η αύξηση των επιθέσεων κατά διανομέων φαγητού το τελευταίο διάστημα οδήγησε στην απόφαση για την εγκατάσταση ειδικού συστήματος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των διανομέων και των Αρχών. Το σύστημα αυτό έχει στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα της διανομής και τη διασφάλιση ταχείας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις κινδύνου. Πρόκειται για μια κίνηση που υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των διανομέων στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Με τη νέα αυτή διαδικασία, οι διανομείς που βρίσκονται σε κίνδυνο θα έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν άμεσα τις Αρχές, επιτρέποντας στην Αστυνομία να αντιδρά γρήγορα και να ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης των δραστών. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αποτροπή των επιθέσεων και στην παροχή μεγαλύτερης προστασίας σε έναν κλάδο εργαζομένων που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο κ. Κυριάκου διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, χωρίς να έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τις λεπτομέρειες για την άμεση και αποτελεσματική του εφαρμογή, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα των διανομών.