Προικοσύμφωνο με το ΝΑΤΟ…
Ο Πρόεδρος παρέδωσε μονομερώς στις ΗΠΑ ένα οιονεί προικοσύμφωνο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς ημερομηνία γάμου! Και η Τουρκία θέτει βέτο. Φυσιολογικό. Το ερώτημα είναι διπλό: Γιατί ζητούμε ένταξη ή ενίσχυση των δεσμών μας με το ΝΑΤΟ; Για λόγους ασφάλειας και δημοκρατικής δίκαιης λύσης ή για μιαν από τις φόρμουλες της διχοτόμησης;
Με αφορμή την περί ΝΑΤΟ συζήτηση, εγείρεται το εξής ερώτημα: Γιατί η Τουρκία γαβγίζει με την ιδέα για ένταξη ή την εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Συμμαχία; Διότι θα χάσει την αποκλειστικότητα του ελέγχου της περιοχής; Πότε, όμως; Όταν η Κύπρος θα διαθέτει αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις και όταν η λύση του Κυπριακού θα είναι δημοκρατική και δίκαιη. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνιστά το εργαλείο για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την απαλλαγή μας από το σύστημα των εγγυήσεων. Γιατί; Επειδή εάν είμαστε σύμμαχοι, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας του Αττίλα. Το θέτει υπό αυτήν την έννοια ο Πρόεδρος στις ΗΠΑ; Επί του παρόντος δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο…
Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει άλλο ένα ερώτημα: Ποια θα είναι η τελική μορφή λύσης; Η αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την Τουρκία εννόμου τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας ή μία εκ των δύο τουρκικών θέσεων, ήτοι η ομοσπονδία των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών από τη μια και η εμφανής συνομοσπονδία μεταξύ των δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία από την άλλη; Εφόσον οι Τούρκοι μιλούν για δύο κράτη, η πολιτική μας ηγεσία και ο Πρόεδρος, κατά τραγικό τρόπο, έχουν σηκώσει ως δική τους σημαία λύσης την ομοσπονδία, που αποτελεί διχοτομική πολιτειακή φόρμουλα τουρκικής επινόησης.
Ερώτημα νέο συναφές με τα προηγούμενα: Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με τουρκική διχοτομική λύση σε μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη; Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά μας; Θα είναι ή όχι η Τουρκία; Άρα, με την υφιστάμενη πολιτική του Προέδρου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας με την πολιτειακή και αμυντική παράδοσή μας στην Άγκυρα. Προτεκτοράτο, δηλαδή. Εάν, κύριε Πρόεδρε, θέλετε όντως το ΝΑΤΟ ως εργαλείο ασφάλειας, τότε εκείνο που πρωτίστως θα πρέπει να αξιώσετε είναι τη δημοκρατική και δίκαιη λύση. Και μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους, όπως το Πρωτόκολλο 10 καθορίζει. Τότε και μόνο τότε, κύριε Πρόεδρε, το προικοσύμφωνο σας με το ΝΑΤΟ, που αφορά στα προικώας μας, δηλαδή στον πλούτο και στην κυριαρχία μας, καθώς και η ΕΕ θα είναι εργαλεία δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης. Αλλιώς θα είναι καταλύτες διάλυσης και τουρκοποίησης…