Ερντογάν: Η Τουρκία διανυεί ένα χρυσό αιώνα
H νέα στρατηγική δημόσιας διπλωματίας της Τουρκίας θέτει το πεδίο της διπλωματίας σε νέο πλαίσιο, τονίζοντας τη σημασία της ήπιας ισχύος.
Στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής διπλωματίας προχωρά η Τουρκία εστιάζοντας πλέον σε μια στρατηγική «ήπιας ισχύος» και ενισχύοντας τη δημόσια διπλωματία της με σύγχρονες επικοινωνιακές στρατηγικές.
Σήμερα παρουσιάστηκε το νέο «Έγγραφο Στρατηγικής Δημόσιας Διπλωματίας 2024-2029», στο οποίο ξεδιπλώνεται το πώς επιδιώκει η Άγκυρα να ενισχύσει την παρουσία της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να αξιοποιήσει την «καρδιά» της διπλωματίας της στο μέλλον. «Έχουμε τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι ‘η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία’ και ότι η γεωγραφία της καρδιάς μας φτάνει πολύ πέρα από την Τουρκία και ότι αυτό δεν είναι επιλογή, αλλά ιστορική αποστολή», γράφει χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόλογο, σε μία αποστροφή του αναθεωρητικού, υπερμεγέθους εθνικού αφηγήματος, που έχει «επεκτείνει» την Τουρκία πέρα από τα γεωγραφικά και πολιτικά της όρια.
Ο Ερντογάν συνεχίζει να προσδίδει στην Τουρκία με το -κατά τα άλλα «ήπιας ισχύος»- έγγραφο μία διεθνή ταυτότητα και αυτή η οπτική δεν αποτελεί απλώς μια ρητορική υπερβολή, αλλά ενσωματώνεται και σε έγγραφο πλέον. Η έκφραση «αυτό δεν είναι επιλογή, αλλά ιστορική αποστολή», υπονοεί ότι η Τουρκία έχει μια φυσική και απαραίτητη θέση στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η ήπια ισχύς
Ενώ διαχρονικά ακολουθούσε μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που συνδύαζε διπλωματία και στρατιωτική ισχύ, το νέο Έγγραφο Στρατηγικής Δημόσιας Διπλωματίας -σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο- αποτελεί το πρώτο κείμενο πολιτικής του «Αιώνα της Τουρκίας», με στόχο την ενίσχυση της «ήπιας ισχύος» της χώρας. Στην εισαγωγή του, ο Ερντογάν τονίζει τη σημασία αυτού του εγγράφου, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι το έγγραφο θα δώσει κατεύθυνση στις προσπάθειες για αύξηση της δυναμικής της ήπιας ισχύος της χώρας μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στην τουρκική παράδοση, η οποία αποτελεί την «καρδιά» της πολιτικής αντίληψης και τον οδηγό για τις ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.
«Απέναντι στην ευθύνη που έχουμε προς αυτή την παράδοση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε αδιάφοροι στα γεγονότα που συμβαίνουν, ούτε στην περιοχή μας ούτε στον κόσμο», σημειώνει, αποκαλύπτοντας τη φιλοδοξία του για ενεργό συμμετοχή σε όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Η Τουρκία ως «συμπονετική» δύναμη
Σε αυτή τη νέα στρατηγική προσέγγιση, η δημόσια διπλωματία ενσωματώνει μάλιστα και την έννοια της «συμπόνιας», με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν προσφέρει μόνο διπλωματικές υπηρεσίες, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η χώρα μας, η οποία τοποθετείται στις πλέον συμπονετικές δυνάμεις στον κόσμο, προσπαθεί να βοηθήσει τους καταπιεσμένους, τα θύματα και τους άπορους στην περιοχή της και όχι μόνο, χωρίς διακρίσεις», αναφέρει. Μάλιστα, η Τουρκία -σύμφωνα με τον πρόεδρό της- θεωρείται η «πιο γενναιόδωρη χώρα» παγκοσμίως.
Η «επικοινωνία» ως εργαλείο άσκησης διπλωματίας
Στον πυρήνα του σχεδίου του Ερντογάν για την επιτυχία της δημόσιας διπλωματίας βρίσκεται η αναβάθμιση της στρατηγικής επικοινωνίας, όπως υπογραμμίζει ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ο Αιώνας της Τουρκίας θα είναι η εποχή της Τουρκίας που κερδίζει με τις επικοινωνιακές της δυνατότητες και τεχνολογικές εξελίξεις», δηλώνει, τονίζοντας επιπλέον ότι «είναι σαφές ότι ο αγώνας για την αλήθεια που διεξάγει η χώρα μας -τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- πρέπει να βασίζεται σε μια επιστημονική και συστηματική στρατηγική».
Στο πλαίσιο αυτό, η δημόσια διπλωματία δεν αποτελεί μόνο μια στρατηγική ανάπτυξης της ήπιας ισχύος, αλλά και «θέμα εθνικής ασφάλειας».
«Τα εγχώρια και εθνικά επιτεύγματα τεχνολογίας στον τομέα της επικοινωνίας, που γίνονται όλο και πιο ισχυρά τα τελευταία χρόνια, είναι το κλειδί για την επιτυχία των υπουργείων μας. O Αιώνας της Τουρκίας θα είναι η εποχή της Τουρκίας που κερδίζει με τις επικοινωνιακές της δυνατότητες και τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι πολιτικές και οι ενέργειές μας, που είναι προϊόν της ειλικρίνειας της χώρας μας και της ευγένειας του έθνους μας, να είναι γνωστές όχι μόνο στο εγχώριο κοινό, αλλά και στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας γνωστό ότι ο κύριος άξονας της πολιτικής του θα κινείται γύρω από την επικοινωνία και τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Πηγή: sigmalive.com