Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μιχάλη Χατζηπαντέλα στην "Σ" - «H επιστροφή προσφύγων στη Συρία θα συνεχιστεί μόνο εάν και εφόσον οι συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα βελτιωθούν»

«Η ευρωπαϊκή άμυνα μπορεί να παρέχει ασφάλεια
απέναντι στις παραβιάσεις της Τουρκίας»

Την άποψη ότι η φωνή της Κύπρου μπορεί ν’ ακουστεί δυνατά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα σε μια πληθώρα θεμάτων που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε συνέντευξή του στη «Σ» μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μπορεί να ενδυναμώσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας ότι η τάση για επιστροφή προσφύγων στη Συρία θα συνεχιστεί μόνο εάν και εφόσον οι συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα βελτιωθούν. Όσον αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια και στρατηγική συνεργασία για να παραμείνει το ζήτημα ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Η Κύπρος μπορεί ν’ ακουστεί δυνατά και να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ατζέντα»

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την μέχρι τώρα παρουσία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας προς όφελος των Κυπρίων;

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά θετική και, ταυτόχρονα, γεμάτη προκλήσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας χώρος όπου η φωνή της Κύπρου μπορεί ν’ ακουστεί δυνατά και να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα σε μια πληθώρα θεμάτων που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών μας.

Οι άμεσοι στόχοι μου είναι να προωθήσω πολιτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Κυπρίων, και κατ’ επέκτασιν των Ευρωπαίων πολιτών. Επιθυμώ να διασφαλίσω ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να επωφελείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, ενώ θέλω να δουλέψουμε σε πολιτικές και σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν τον ρόλο της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους και τις επιχειρήσεις μας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω και της εμπειρίας μου από το Υπουργείο Υγείας, επιθυμώ να δουλέψω για την ενδυνάμωση των συστημάτων δημόσιας υγείας στα κράτη-μέλη.

Εξίσου σημαντικά είναι τα θέματα της μετανάστευσης, της εθνικής ασφάλειας και, φυσικά, το Κυπριακό, το οποίο παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής μου. Ήδη έχω ξεκινήσει δουλειά για θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τους εγκλωβισμένους μας, αφού θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ακριβώς κάνει στηρίζοντας την Ουκρανία στο δικό της πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Σε ποιες επιτροπές συμμετέχετε και για ποιο λόγο;

Στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), συμβάλλουμε στη διαμόρφωση χρηματοοικονομικών κανονισμών, καθώς και πολιτικών που προάγουν τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων (FISC) μάς δίνει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, ενώ εργαζόμαστε για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η συμμετοχή στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) μάς παρέχει μια πλατφόρμα για να συν-διαμορφώνουμε και να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι κατανέμονται αποτελεσματικά και επωφελούνται όλα τα κράτη μέλη. Στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) εστιάζουμε στην προώθηση της καινοτομίας, στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Τέλος, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), αξιοποιώ την εμπειρία μου ως Υπουργού Υγείας για ν’ αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας και να προωθήσω την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη μετατροπή της Υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας (SANT) σε πλήρη Επιτροπή, διεκδικώ δυναμικά τη συμμετοχή μου, καθώς η δημόσια υγεία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για εμένα. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά σε αυτόν τον τομέα και ως μέλος αυτής της Επιτροπής.

Χρειάστηκε μεγάλη και επίμονη προσπάθεια για να πετύχω τη συμμετοχή μου σε τόσες πολλές και σημαντικές επιτροπές, και σκοπεύω να τιμήσω αυτήν τη συμμετοχή με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Η επιλογή των επιτροπών στις οποίες συμμετέχω, αντικατοπτρίζει την επαγγελματική μου πορεία και τις προτεραιότητες που επιθυμώ να προωθήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο μεγάλος αριθμός Επιτροπών στις οποίες συμμετέχω δεν με φοβίζει, αντίθετα με γεμίζει ενθουσιασμό, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να εργαστώ σκληρά για να προωθήσω ουσιαστικές και θετικές αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα στην ΕΕ.

«Ευκαιρία ν’ αναδείξουμε την πρόοδο σε θέματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής»

Εντός του 2025 αναμένεται να έρθει στην Κύπρο η Φορολογική Επιτροπή. Ποια είναι η σημασία της επίσκεψης αυτής για τη χώρα μας;

Η επίσκεψη της Φορολογικής Επιτροπής στην Κύπρο το 2025 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις πολιτικές μας, ν’ αποδείξουμε τη δέσμευσή μας για διαφάνεια και να δείξουμε ότι η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία ν’ αναδείξουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει σε θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των επιθετικών φορολογικών πρακτικών, ενώ παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στους αντιπροσώπους της Επιτροπής πως οι πολιτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν πρέπει επιβαρύνουν δυσανάλογα τις μικρές οικονομίες όπως τη δική μας. Θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο.

«Το νέο καθεστώς στη Συρία να μην οπισθοδρομήσει ακόμα περισσότερο από το καθεστώς Άσαντ»

Οι εξελίξεις στη Συρία είναι ραγδαίες. Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Οι ανησυχίες σε σχέση με τις αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου ως του ευρωπαϊκού κράτους που γειτνιάζει με τη Συρία. Θα ήθελα την άποψή σας.

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο μάς καθιστά γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μας και είναι σημαντικό η Κύπρος να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, τόσο γεωπολιτικά όσο και ανθρωπιστικά, όπως έχει πράξει και με τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, πάντοτε εντός του πλαισίου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και για να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Οι εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στρατηγική δράση, ούτως ώστε το νέο καθεστώς στη χώρα να μην οπισθοδρομήσει ακόμα περισσότερο από το καθεστώς Άσαντ, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ενεργό συμμετοχή στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό θα ωφελήσει την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη, την οικονομία, καθώς επίσης και τις μεταναστευτικές ροές, αφού η τάση που παρατηρείται για επιστροφή προσφύγων στη Συρία θα συνεχιστεί μόνο εάν και εφόσον οι συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα βελτιωθούν, σε σχέση πάντοτε με το παλιό καθεστώς.

«Ζωτικής σημασίας για την Κύπρο η ανάπτυξη άμυνας από την ΕΕ»

Ποια είναι η άποψή σας για την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Κύπρο;

Αποτελεί θετική εξέλιξη το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εστιάσει, δημιουργώντας για πρώτη φορά Επίτροπο Άμυνας, χαρτοφυλάκιο το οποίο κατέχει ο πρώην συνάδελφος Andrius Kubilius. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Για την Κύπρο, μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή και σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή, η ανάπτυξη αυτής της αυτονομίας είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για το εθνικό μας πρόβλημα, όσο και για το μέλλον μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μπορεί να ενδυναμώσει τη θέση μας στην περιοχή και να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως οι παραβιάσεις της κυριαρχίας μας από την Τουρκία. Η Κύπρος πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις πρωτοβουλίες, διασφαλίζοντας ότι θα έχει τα εργαλεία και τη στήριξη για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, την αμυντική της βιομηχανία και κατ’ επέκτασιν ν’ αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πίεσης προς την Τουρκία για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

«Η δική μου αποστολή είναι να κρατώ το θέμα αυτό ζωντανό»

Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό επιδιώκει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Από τη μέχρι τώρα παρουσία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχετε διαπιστώσει αν όντως το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ; Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πλείστους ευρωβουλευτές;

Το Κυπριακό παραμένει ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Η δική μου αποστολή είναι να κρατώ το θέμα αυτό ζωντανό στις συζητήσεις, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε άλλα βήματα που μου δίνεται η ευκαιρία λόγω της θέσης μου ως ευρωβουλευτή και να εξασφαλίζω τη συνεχή στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ευρωβουλευτές κατανοούν τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, τόσο για την Κύπρο όσο και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής προσπάθεια και στρατηγική συνεργασία για να παραμείνει το ζήτημα αυτό ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Δουλεύω για να εξασφαλίσω ότι η φωνή της Κύπρου ακούγεται και ότι η ΕΕ παραμένει ενεργός υποστηρικτής μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, καθώς και για να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στους εγκλωβισμένους μας, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες. Την ίδια στιγμή, η στήριξη των οικογενειών των αγνοουμένων και η τελική επίλυση αυτού του δράματος είναι προτεραιότητα, και για αυτόν τον λόγο έχω προχωρήσει σε πολλαπλές συναντήσεις, ενώ έχω ήδη καταφέρει να καταθέσω πρόταση, η οποία εγκρίθηκε για την αύξηση του σχετικού κονδυλίου της Επιτροπής Διερεύνησης για τους Αγνοουμένους. Χαίρομαι που το θέμα αυτό ανέλαβε ο συνάδελφος του ΕΛΚ από τη Γαλλία, κ. Φρανσουά Μπελαμί, με τον οποίο θα δουλέψω στενά για ν’ αναδείξω το θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.