Κόμματα

Για Αννίτα Δημητρίου: «Πολιτική παράνοιας… άνευ διπλώματος»!

Σήμερα 1.2.2024 σε κύριο άρθρο της η ομογενειακή εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο επικρίνει έντονα την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ενέργειές της για την οποία γράφει τα ακόλουθα, κάτω από τον τίτλο «Προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο και πολιτική παράνοια» χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της ως «πολιτική παράνοιας … άνευ «διπλώματος»!

Προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο και πολιτική παράνοια

«….Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, σε περιθωριακούς πολιτικάντηδες (πρόσφατα ίδρυσαν και ξενόγλωσσο κόμμα) ούτε σε κινήσεις που έχουν αποδεχθεί ήδη την τουρκική κατοχή και εκστασιάζονται, αγάλλονται, με την προοπτική να γίνει κανονικότητα. Αυτοί απλώς θέλουν συνομιλίες για να συζητηθεί η παραχώρηση… διευκολύνσεων στους Ελληνοκύπριους.

Μιλούμε για την επιστολή της προέδρου του ΔΗΣΥ και προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στο Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με την οποία τον καλεί να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις μήπως και… δεήσουν οι Τούρκοι να μας κάνουν το χατίρι και να προσέλθουν σε συνομιλίες. Να μας… λυπηθούν, δηλαδή.

Κατ’ αρχάς, η Αννίτα Δημητρίου ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπροσωπεύει αμεσότερα το λαό και θα έπρεπε να ήταν η πρώτη υπέρμαχος της λαϊκής ετυμηγορίας επί του θέματος του βέτο των Τ/κ. Αυτό και όσα άλλα αναφέρει στην επιστολή της εκτέθηκαν πριν τις προεδρικές εκλογές ένα μόλις χρόνο πριν και οι πολίτες αποφάσισαν. Με ποιο δικαίωμα έρχεται τώρα και ζητά να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων η απόφαση του λαού;

Η κυρία πρόεδρος της Βουλής καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με προκάλυμμα την λεγόμενη πολιτική ισότητα, να δεχτεί χωρίς συζήτηση το τουρκικό βέτο επί παντός θέματος στο νέο κράτος! Θέση της πλευράς μας ανέκαθεν ήταν, από το 1995, ότι αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα αλλά όχι την αριθμητική. Από τη στιγμή που αποδέχεσαι ότι για όλες τις αποφάσεις του κράτους θα πρέπει να συναινούν και οι Τ/κ, αμέσως καταργείται η δημοκρατία και η μειοψηφία επιβάλλεται στην πλειοψηφία. Ο [πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μάλιστα, ήταν και είναι υπέρμαχος της απόρριψης του γενικού τουρκικού βέτο. Μόνο σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους Τ/κ να έχουν λόγο, είναι η θέση Αναστασιάδη. Τώρα η κυρία Δημητρίου “αδειάζει” την επίσημη θέση της ε/κ πλευράς, αδειάζει τον λαό αλλά και τον ίδιο τον πολύπειρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος της τα εξήγησε πολλές φορές αλλά, φαίνεται, η γνώμη Αβέρωφ (και Τορναρίτη) υπερισχύει.

Στο θέμα των «δικαιωμάτων» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την εισήγηση της κυρίας Αννίτας Δημητρίου για «ενεργειακή συνεργασία που θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα της Τουρκίας», δεν υπάρχει πιο… αυτοκτονική θέση, οδηγεί κατ’ ευθείαν στην αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρόταση Αβέρωφ που τέθηκε προεκλογικά για… δόλωμα (άκουσον άκουσον) προς την Τουρκία (έναν τυρούιν, είπε, για να πιάσουμε ποντικόν). Βεβαίως, αυτή την πρόταση περί συνεκμετάλλευσης την πρόβαλε και σε συνεδρία η κυρία Δημητρίου και της απάντησε καταλλήλως ο Νίκος Αναστασιάδης. Φαίνεται, όμως, ότι δεν το… κατάλαβε, ή δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί.

Είναι απογοητευτικό, αντί σ’ αυτή τη συγκυρία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, οι αρθρογράφοι, οι αναλυτές να στρέφουν την κριτική τους προς την πραγματική αιτία του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αντί να κατακεραυνώνουν την τουρκική διχοτομική στάση και να απαντούν στα τουρκικά ψέματα για το 1963, έρχονται και υποσκάπτουν τον εκπρόσωπο της ε/κ κοινότητας, τον Πρόεδρο του κράτους Νίκο Χριστοδουλίδη. Άλλοι ζητώντας περίπου αποδοχή των τουρκικών όρων υποταγής και άλλοι προβάλλοντας ακραιφνείς «πατριωτικές θέσεις», οι οποίες, όμως, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Τη διχοτόμηση. Πρόκειται περί πολιτικής παράνοιας… άνευ «διπλώματος»!

"Ε"

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/21202472935Eleftheria_1192.pdf σελ. 4 1.2.2024