Η διεκδίκηση για λύση δίκαιη

«Αποχαιρετούμε…….» ανακοινώνει ο Δήμος Κερύνειας για τις περιπτώσεις Κερυνειωτών που δεν κατάφεραν ενώ βρίσκονταν στη ζωή να απολαύσουν και να ασκήσουν το δικαίωμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης. Αποχαιρετισμός που περιέχει μια σιωπηλή διαβεβαίωση ότι δεν εγκαταλείπουμε οι υπόλοιποι τη δίκαιη διεκδίκηση περί την ελευθερία. Μια τακτική και συνήθεια ώστε, πέρα από την τιμητική αναφορά προς τον θανόντα, εμπεριέχει τη μορφή διαβεβαίωσης: για συνέχιση της διεκδίκησης των όσων δικαιωμάτων στερηθήκαμε για σχεδόν πενήντα χρόνια από μια συστηματική στρατηγική της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποχαιρετισμός για Κερυνειώτες που έφυγαν νωρίς ενώ έπρεπε να άντεχαν να ζήσουν την ώρα εκείνη της πραγματικής δικαίωσης και μέχρι την επιστροφή στην Κερύνεια ως υπερήφανοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αντί σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συνεχιζόμενη αδικία και τη δημοκρατική αρχή, ο Άγγλος Ύπατος Αρμοστής φρόντισε να επιδείξει για μια ακόμη φορά την περί δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακατανόητη αντίληψη ότι δίκαιο είναι να προσφέρεις και άλλες υποχωρήσεις όχι για μια οριστική και δίκαιη λύση, αλλά ως μορφή «καλοπιάσματος» των Τουρκοκυπρίων απλώς για να «δεχθούν» επανέναρξη συνομιλιών! Μια ακόμη σε χρόνο όχι τυχαίο, πλην άκρως εχθρική βρετανική στάση έναντι της Κύπρου. Στάση που ξεχνά ότι αφενός ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε κατά την ιστορική μνήμη της ύπαρξής μας και των αγώνων μας για αιώνες, περί το τι σημαίνει η Ελευθερία αλλά και αφετέρου ότι δεν δικαιούται η Τουρκία να επιβάλλει αντίθετα στο διεθνές δίκαιο στρατιωτική κατοχή, εκτοπισμό, διαχωρισμό, εποικισμό και δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα κράτη, ως η Βρετανία να μην μπορεί να διακρίνει το θύτη και το θύμα.

Η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», που φιλοξένησε για χρόνια τα χρονογραφήματά του, αλλά και ο Λάζαρος Μαύρος αποχαιρέτησαν μαζί με όλη την Κύπρο μόλις πριν από λίγες μέρες και τον θανόντα Γιώργο Ξ. Σέρτη (οικογένεια προσφύγων από την Κερύνεια), που καθημερινά και για χρόνια πολλά βαθμολογούσε την αντοχή στη διεκδίκηση και στον αντικατοχικό αγώνα της πλευράς μας, ενώ προειδοποιούσε έγκαιρα για τις καλοστημένες παγίδες. Ένας ακόμη αποχαιρετισμός, ως διαβεβαίωση ότι ο κοινός αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί έτσι πρέπει!

Η οδός της έντιμης αντικατοχικής διεκδίκησης πρέπει να είναι, και να παραμείνει, η βάση για τη διάσωση του τόπου!

*Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής – Επίτιμος Δημότης Κερύνειας