Κυπριακό

Express: Αυτά είναι τα σχέδια για Βαρώσι - Γιατί εμπλέκουν τον Κάρολο (ΦΩΤΟ)

Τα σχέδια που εκπονούνται για τη μετατροπή της κυπριακής πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων σε «Λας Βέγκας της Μεσογείου» πρόκειται να προκαλέσουν διπλωματική διαμάχη και να συμπαρασύρουν το Βασιλιά Κάρολο σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοτουρκικής εφημερίδας Express (12/02/24).

«Τώρα, μετά από πέντε δεκαετίες αδιεξόδου, μετά την απόρριψη ορισμένων σχεδίων για επανένωση του νησιού από τους Ελληνοκύπριους, η Express.co.uk έχει δει τα σχέδια (φώτο) για αναζωογόνηση των Βαρωσίων. Όμως (τα σχέδια αυτά) θα αντιμετωπίσουν αντιρρήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τον βασιλιά Κάρολο», σημειώνεται.

«Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ (όπως αποκαλεί η εφημερίδα το ψευδοκράτος), ο Βασιλιάς είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Golden Sands στην πόλη, το οποίο εξακολουθεί να φυλάσσεται στενά και δεν είναι προσβάσιμο χωρίς προηγούμενη άδεια.

Η βασιλική οικογένεια είχε αρνηθεί στο παρελθόν ότι το κατέχει ο βασιλιάς και υπάρχουν ερωτήματα εάν τώρα χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου με το νησί κοντά στη Μέση Ανατολή και σε διεθνή hotspot, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Αλλά το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε επίσης ανάμειξη με το ξενοδοχείο όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή των Τόρις Μαρκ Φρανσουά.

Ωστόσο, η ιδιοκτησία των κτιρίων στο θέρετρο είναι ένα μείζον ζήτημα που εμποδίζει το να επανέλθει στη ζωή, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια νομική διαμάχη με αυτά που κατατέθηκαν», αναφέρει η Express.

«Η πρόταση μιας κοινοπραξίας δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, καθώς και μερικών από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους στον κόσμο, έχει προσδιορίσει την παραθαλάσσια πόλη των Βαρωσίων ως την καλύτερη τοποθεσία για αυτό το νέο έργο δισεκατομμυρίων λιρών».

Ο Δρ Muhammet Yasarata, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Paradise and Premier Group of Companies, ταξιδιωτικός πράκτορας πολυτελείας στο ψευδοκράτος, την Τουρκία και τη Μάλτα, δήλωσε: «Για πάρα πολύ καιρό η Αμερική κρατούσε το Λας Βέγκας ως λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Είναι καιρός η Ευρώπη να έχει έναν υποψήφιο να προσελκύσει τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

«Τι καλύτερο μέρος για να δημιουργήσετε έναν αντίπαλο, από έναν ιστορικά σημαντικό τουριστικό προορισμό που παρέμεινε αχρησιμοποίητος και παραμελημένος για πάρα πολύ καιρό. Φέτος το Βαρώσι θα μείνει έρημο για μισό αιώνα, που είναι πάρα πολύ μεγάλο χρόνος.Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους το Maraş (Βαρώσι) μπορεί να ανθίσει και να προσφέρει εμπειρίες σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

(Έχει ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έδρα το Η.Β )

165c9e44ca003e.jpeg

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τσετ Ραμαντάν, Συμπρόεδρος της εκστρατείας «Ελευθερία και Δικαιοσύνη στη Βόρεια Κύπρο» δήλωσε: «Η Βόρεια Κύπρος και το υπόλοιπο νησί θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την εξέλιξη. Θα δείξει στον κόσμο ότι η Βόρεια Κύπρος είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις».

Μεταξύ των κενών ακινήτων σε αυτό που έχει περιγραφεί ως «μνημείο διπλωματικής αποτυχίας» είναι 45 ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά ακίνητα, 60 ξενοδοχεία διαμερισμάτων, 21 τράπεζες, 25 μουσεία, 20 θέατρα και μουσεία και 99 χώροι διασκέδασης.

«Τα σχέδια ανάπλασης υποστηρίζονται από αρκετούς δισεκατομμυριούχους και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση στην ΤΔΒΚ για τη μεταχείρισή τους και τη συνεχιζόμενη διεθνή απομόνωση, στο βαθμό που οι απευθείας πτήσεις επιτρέπονται μόνο από την Τουρκία», σημειώνει η Express.