Παραπολιτικά

Και τώρα οι... «χρυσοί» γάμοι

Τα «χρυσά» διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έπαψαν πλέον να αποτελούν μέσο απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Το νέο κόλπο είναι οι... «χρυσοί» εικονικοί γάμοι. Αυτήν τη φορά, όμως, την πατέντα την οικειοποιήθηκαν αλλοδαποί και συγκεκριμένα Ινδοί. Αυτοί εμφανίζονταν στον ρόλο... της «Τταλλούς της προξενήτρας» και πάντρευαν χωρκανούς τους, καθώς και Πακιστανούς και Μπαγκλαντεσιανούς, με Ευρωπαίες νύφες, που τις έφερναν στην Κύπρο, κυρίως από την Πορτογαλία και τη Λετονία.

Το κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων εξαρθρώθηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Λετονίας. Φυσικά επικεφαλής της επιχείρησης ήμασταν εμείς, ως... φιλοξενούσα και παθούσα χώρα. Διότι οι εικονικοί γάμοι τελούνταν σε δικά μας Δημαρχεία. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 133 εικονικοί γάμοι, από τους οποίους οι 107 στο Δημαρχείο Αραδίππου, οι 25 στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ένας στο Δημαρχείο Λιβαδιών.

Το κύκλωμα θησαύριζε από τους ψευδογάμους. Οι Ασιάτες ψευδογαμπροί, που ψευδοπαντρεύονταν Ευρωπαίες ψευδονύφες, πλήρωναν μέχρι και 10.000 ευρώ ο καθένας. Πραγματικά αυτά.

Από τις έρευνες προέκυψε πως κάποιοι από τους αλλοδαπούς που τελούσαν τους γάμους ως γαμπροί, στη συνέχεια μετατρέπονταν και σε... μάρτυρες σε γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους! Και υπάρχει και περίπτωση νύφης που έκανε... τρεις διαφορετικούς γάμους μέσα σε δέκα ημέρες.

Τώρα, πώς γινόταν του... Κουτρούλλη ο γάμος χωρίς να παίρνει κανένας στα Δημαρχεία μυρωδιά, δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Θα μπορούσαν, βέβαια, οι Δήμοι να προτάξουν ως δικαιολογία το ότι δεν είναι εύκολο να αποδείξεις ότι ένας πολιτικός γάμος είναι εικονικός. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος; Να στέλνει ειδικούς ντετέκτιβ, με κατασκοπευτικά μηχανήματα, να παρακολουθούν τους νεόνυμφους κατά την... πρώτη νύχτα του γάμου, για να διαπιστώνουν αν όντως ενεργούν ως νεόνυμφοι; Ή θα τους ζητά να προσκομίσουν αποδείξεις, όπως παλαιότερα το ζευγάρι παρουσίαζε στους συγγενείς, μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, το... σεντόνι με το σχετικό παρθενικό αίμα;

Τέλος πάντων. Ας είναι πιο προσεκτικοί και... σιεϊττάνηες οι Δήμοι, ώστε να επισημαίνουν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, αφού στους εικονικούς γάμους ο γαμπρός και η νύφη είναι τελείως άγνωστοι μεταξύ τους. Ή, για να το πούμε και με μια κυπριακή παροιμία, «η νύφφη εκατακόβκετουν τζι ο γαμπρός χαπάριν εν είσιεν»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ