Ενέργεια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης 13% στο ρεύμα-Δεν αποσύρθηκε το αίτημα της ΑΗΚ

Δεν έχει αποσυρθεί το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση 25% στις διατιμήσεις ρεύματος, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα που είχε εγκρίνει η ΡΑΕΚ για διάφορα αναπτυξιακά έργα για το 2023, απαίτηση που θα έχει ως αποτέλεσμα, αύξηση της τάξεως του 13% στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, λέγοντας ότι υπάρχει η πρόθεση να αποσυρθεί.

Η Αρχή έχει ζητήσει νομική συμβολή σε σχέση με το αν μπορεί να αποσυρθεί το αίτημα, με τις αποφάσεις να αναμένονται εντός των ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το ΔΣ της ΑΗΚ αποφάσισε να μην επιδιώξει την αύξηση της τάξεως του 25% που ζήτησε για το 2023, ωστόσο, η αξίωση αυτή απορρίφθηκε από την ΡΑΕΚ, με την Αρχή να προσφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Η αύξηση δεν αναμένεται να εφαρμοστεί κατά το προσεχές διάστημα, καθώς η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός διετίας.

Η Επιτροπή σήμερα καταπιάστηκε με την πρόθεση της ΑΗΚ ν' αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 6% για το 2024, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για παράταση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό.