Διεθνή

Δεν μπορεί να χωνέψει ο Ερντογάν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ποιες αποφάσεις του δικαστηρίου δεν άρεσαν στον Τούρκο πρόεδρο

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του.

Επιστρέφοντας από το Κάιρο ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακριβώς όπως δεν μένουμε αδιάφοροι και σε κάποιες περίεργες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως Λαϊκή Συμμαχία, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί ούτε σε αυτό. Δεν μπορούμε να χωνέψουμε τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Ποιες αποφάσεις δεν αρέσουν στον Ερντογάν

Ο Ερντογάν επέκρινε συγκεκριμένα τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε σε 450 μέλη του δικαστικού σώματος που απολύθηκαν λόγω υποτιθέμενων διασυνδέσεων με τη FETO να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Εν τω μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τον κανονισμό που έδινε στην Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών την εξουσία να εμποδίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της εξουσίας, λόγω των αποφάσεων που εκδίδει, ενώ πρόσφατα απόφασή του για αποφυλάκιση ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης δεν εκτελέστηκε, επειδή κατώτερο δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, είχε εκδώσει αντίθετη απόφαση, συμβατή προς τη λογική της σημερινής εξουσίας.

Ο κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) έχει ζητήσει εδώ και καιρό την κατάργηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

ΠΗΓΗ Έθνος