Ελλάδα

Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση ο Σαμαράς: «Δεν υπάρχει σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία» (Βίντεο)

«Προφανώς θα καταψηφίσω, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων»

Με πυρά προς την Κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τοποθετήθηκε στην συζήτηση στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στη Βουλή πως δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν, ωστόσο, τόνισε πως στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αισθάνεται να μην απειλείται από την αντιπολίτευση. «Αυτό δεν είναι καλό και δεν σημαίνει πως έχει πάντοτε δίκιο».

«Πριν από λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο σε βάρος μας. Προειδοποίησα τότε ότι αυτό δεν θα απομάκρυνε την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Πράγματι πριν λίγες μέρες ο κύριος Ερντογάν από τη Σμύρνη μας είπε ότι θα μας πετάξει ξανά στη θάλασσα. Και τώρα εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για την αποστατριωτικοποίηση των νησιών μας. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας;».

«Πριν ένα χρόνο επίσης προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης και για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση λόγω των πράσινων συμφωνιών. Τώρα το βλέπουμε σε πανευρωπαική κλίμακα και βεβαίως και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε. Και σήμερα οι πράσινες συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει λοιπόν η Κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε πως ανοίγει κερκόπορτα στην κατάργηση της μητρότητας, την πολυγονεΐκότητα και την εισαγωγή στα δημόσια έγγραφα των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2». Επίσης τόνισε πως δεν πρόκειται για κάτι που αφορά στο δικαίωμα ενηλίκων αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών να έχουν μάνα και πατέρα. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ψυχές των παιδιών» είπε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι δικαίωμα. Όπως είπε: «Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα. Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος», συνέχισε.

«Επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν μπορείς κανείς να τα υποκαταστήσει. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνεται σε σχέσεις που δεν συνδέονται με την μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά; Μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες», συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος της αίθουσας σημείωσε πως όσα είπε «είναι μόνο οι απόψεις μου και τίποτα άλλο». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το protothema.gr, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά «κανένα σχόλιο» για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Σαμαρά: