Αναλύσεις

Ο αστακός και ο Λετυμπιώτης

Επιτέλους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τοποθετήθηκε επί του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα έπρεπε να δαπανηθεί την τελευταία εξαετία για τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ, αλλά αγνοείται.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν μας διαφώτισε ή όχι ο Eκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, για όλους, η απάντηση είναι αρνητική.

Διότι, αντί να μας εξηγήσει γιατί τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη δεν απορροφώνται για τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ και την ενίσχυση της αποτροπής, επιδίωξε άτεχνα να φορτώσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και εδώ την πάτησε!

Γιατί; Διότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν από τα πρώτα βιολιά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είτε κατείχε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είτε εκείνη του Υπουργού Εξωτερικών.

Το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον Πρόεδρο αλλά συλλογικά από το Υπουργικό του Συμβούλιο.

Εάν λοιπόν υπάρχει κάτι μεμπτό και υπάρχουν ευθύνες για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτομάτως βαραίνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θεσμικά είναι σήμερα Πρόεδρος.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γλιστρήσει από τις συμπληγάδες που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν.

Πέραν τούτων, ο κ. Λετυμπιώτης ισχυρίστηκε ότι το όλο θέμα βρίσκεται στο Υπουργείο Άμυνας. Εμμέσως πλην σαφώς, εάν κάτι πάει στραβά, στοχοποιεί τον νυν Υπουργό Άμυνας. Εάν έγινε κάτι λάθος, υπόλογος είναι ο τέως Υπουργός Άμυνας. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Και ας μας πουν τι συμβαίνει. Εκείνο που εμείς γνωρίζουμε ως πολίτες αυτού του τόπου είναι το εξής απλό: εάν όλα αυτά τα χρόνια απορροφώνταν τα χρήματα που ο φορολογούμενος πολίτης αφειδώς πρόσφερε για την άμυνα και την ασφάλειά του, η Εθνική Φρουρά θα ήταν αστακός. Και ο Πρόεδρος, κύριε Εκπρόσωπε, δεν θα παρευρίσκετο για χιλιοστή φορά σε μία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με τις τουρκικές κάννες των όπλων στον κρόταφο…