Αναλύσεις

Αβανταδόροι και συμπληγάδες

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τέτοιες, που δεν επιτρέπουν άλλες ψευδαισθήσεις. Οι Τούρκοι δεν υποχωρούν και οι Βρετανοί αναλαμβάνουν ρόλο προκλητικών αβανταδόρων. Με στόχο τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και σταδιακά την πλήρη τουρκοποίηση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει χρόνο για να παρακολουθεί, απλώς, τα γεγονότα. Διότι θα τον πλακώσουν…

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να είναι παρατηρητής των όσων διαδραματίζονται στο Κυπριακό, αλλά ενεργητικός δρων. Πώς δύναται, όμως, να είναι τέτοιος, όταν η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην τουρκική πλευρά, η οποία θεωρεί ότι τα μονομερή μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους ήταν «μαϊμού»; Βρίσκει, μάλιστα, ως συμμάχους της τούς Βρετανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει και άλλα κίνητρα. Και δη το φυσικό αέριο, μέσα από μια διαδικασία που θα στηρίζεται, ακόμη και σιωπηρώς, στην αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας πριν από τη λύση, για να καθορίσει το τελικό διχοτομικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος έχει παγιδευτεί. Ήδη, αρχίζει να γίνεται λόγος για νέο αδιέξοδο και για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Το ερώτημα, που οφείλει ν’ απαντήσει ο Ν. Χριστοδουλίδης, είναι το εξής: Πώς επιβιώνει ο Ελληνισμός της Κύπρου; Γνωρίζει ή όχι; Διότι, το «σχέδιο Α», που υιοθετεί, δεν αποδίδει και δεν θα αποδώσει. Το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Όπως και κάτι άλλο: Αυτοί που σήμερα τον σπρώχνουν στην υφιστάμενη διαδικασία, η οποία αποτυγχάνει εδώ και 50 χρόνια, είναι οι ίδιοι που θα του φορτώσουν την ευθύνη του αδιεξόδου. Είτε αυτοί ονομάζονται Βρετανοί είτε κομματικό κατεστημένο. Καθείς για τους λόγους του.

Επί του παρόντος ο Πρόεδρος μπορεί να βολεύεται ως ιχνηλάτης των γεγονότων. Σύντομα, όμως, θα βρεθεί ενώπιον διχοτομικών συμπληγάδων, που δημιουργούνται ήδη από Τούρκους και Βρετανούς. Και απειλούν να τον συνθλίψουν. Ο ίδιος έχει δικαίωμα, ως Νίκος Χριστοδουλίδης, να πλακωθεί. Είναι δική του επιλογή. Είναι, όμως, Πρόεδρος και ως ανώτατος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να πλακώσει εμάς ως λαό και την πολιτειακή μας ύπαρξη. Αυτή, δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας.