Εργασία

Τα δύο σκέλη της κυβερνητικής πρότασης για το πέναλτι του 12%

Σε δυο ταμπλό θα παίξει το θέμα μέσα στη βδομάδα: Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και Επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα το θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων

Εβδομάδα διεργασιών και εξελίξεων αυτή που μπαίνει σε σχέση με το πολυσυζητημένο θέμα του πέναλτι 12% όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται. Δηλαδή, της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο έτος, όπως έχει καθιερωθεί.

Τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, θα συνέλθει σε συνεδρία το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο τραπέζι θα τεθεί τόσο η πρόταση του Υπουργού Εργασίας, όσο και οι θέσεις και απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Οι προθέσεις του Υπουργού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ωστόσο οι πληροφορίες φέρουν τον ίδιο να μην επιθυμεί το θέμα να τραβήξει σε βάθος χρόνου, αλλά να συμφωνηθεί μια νέα ρύθμιση, η οποία να ικανοποιεί κατά το δυνατόν τους περισσότερους. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν συζητά την πλήρη κατάργηση του πέναλτι 12%, καθώς κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει, θα ισοδυναμούσε με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

Την επομένη, δηλαδή την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της τα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα εργαζομένους και συνταξιούχους και, ως εκ τούτου, έχει καλέσει, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Εργασίας ώστε να ενημερώσει τα μέλη της Βουλής για τις όποιες εξελίξεις. Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται ν’ αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης, ενώ στην εξέλιξη της συζήτησης αναμένεται να τεθούν και τα θέματα του πέναλτι 12%, η σύνταξη χηρείας για τους άντρες, καθώς και το θέμα της τηλεργασίας.

Τα δυο σκέλη της κυβερνητικής πρότασης

Αναλυτικότερα, το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα συνέλθει τη Δευτέρα για να εξετάσει το πέναλτι του 12%. Η αποστολή του Υπουργού Εργασίας δεν θα είναι εύκολη, καθότι οι συντεχνίες ήδη απέρριψαν την πρόταση η οποία έχει υποβληθεί και αναμένεται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους με στόχο να τη φέρουν πιο κοντά σε αυτό που οι ίδιες επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι τα δυο βασικά σημεία της πρότασης του Υπουργού Εργασίας προνοούν: (α) Να λάβουν ελάφρυνση από την αναλογιστική μείωση του 12% όσοι έχουν καταβάλει εισφορές στο Ταμείο συνολικά για 44 χρόνια. Από αυτά, τα 38 πρέπει να είναι πληρωμένα, ενώ μαζί με τις πιστώσεις να φτάνουν στα 44. (β) Η μείωση θα αφορά μόνο στο βασικό μέρος της σύνταξης, αφήνοντας έξω το αναλογικό.

Μιλώντας στη «Σημερινή» η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η πρόταση του Υπουργού Εργασίας δεν ικανοποιεί τη συντεχνία, ενώ, όπως φαίνεται, προβληματίζει και τους υπόλοιπους εταίρους του συνδικαλιστικού κινήματος. Τόσο το κομμάτι που αφορά στα 44 χρόνια είναι προβληματικό, σημείωσε, όσο και η πρόταση για την ελάφρυνση μόνο στο βασικό μέρος, καθώς με αυτήν ανατρέπεται η φιλοσοφία των συντάξεων που βασίζεται στην αναλογικότητα, σημείωσε. Επισημαίνεται ότι την κυβερνητική πρόταση απέρριψαν και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις. Η ομάδα πρωτοβουλίας, «η οποία αποτελείται από 19 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις συνταξιούχων, νεολαίας, γυναικών και αυτοεργοδοτουμένων, συντάσσεται με τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν απορρίψει την πρόταση», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Σε συνέχεια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, θα ακολουθήσει την Τρίτη η συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης το ΤΚΑ, ωστόσο στο τραπέζι θα τεθεί και το πέναλτι του 12%. Συγκεκριμένα, για τις 11.05 έχει καθοριστεί συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της επιτροπής. Θα ακολουθήσει στις 11.45 συζήτηση του θέματος «Η κατάσταση του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η ανάγκη ετοιμασίας κανονισμών για τον καθορισμό επενδυτικής πολιτικής». Το θέμα θα εξεταστεί αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Το χρέος των 9 δις στο ΤΚΑ

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα κινηθεί σε δυο άξονες. Ο πρώτος θα αφορά στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο επενδυτικής πολιτικής για το Ταμείο, θέμα το οποίο, όπως ανέφερε, εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην πρακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων να δανείζονται σημαντικά ποσά από το ΤΚΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καυκαλιάς, δεν είναι ανάθεμα να δανείζεται η Κυβέρνηση από το Ταμείο, ωστόσο θα πρέπει να τεθούν κάποια πλαίσια ως προς τους όρους με τους οποίους θα δανείζεται, αλλά και σε σχέση με το πότε θα αποπληρώνονται τα ποσά. Ήδη, όπως πρόσθεσε, το χρέος της Κυβέρνησης έφτασε στα 9 δις και θα πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε αυτήν την κατάσταση.

Σύνταξη χηρείας

Πέραν του ΤΚΑ, θα συζητηθεί ασφαλώς και το θέμα του πέναλτι του 12%, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ώστε να επέλθουν αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Θέλουμε να μάθουμε τις προθέσεις του Υπουργού Εργασίας», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, «για να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί». Περαιτέρω, θα συζητηθεί το θέμα της τηλεργασίας, καθώς και της σύνταξης χηρείας για τους άντρες. Για το συγκεκριμένο, σημείωσε ότι υπάρχει μια στρέβλωση, όπως την χαρακτήρισε, στο υφιστάμενο σύστημα, καθώς σύνταξη χηρείας δικαιούνται όσοι έχασαν τη σύζυγό τους μετά το 2018, οπότε και είχε ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία. Έχει διεξαχθεί αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθεί το πραγματικό κόστος σε περίπτωση που περιληφθούν στη νομοθεσία και όσοι έχασαν τη σύζυγό τους πριν από το 2018.