Αναλύσεις

Τι κάνει ένας ευρωβουλευτής για τον Κύπριο πολίτη

Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές απαντούν στο κοινό ερώτημα γιατί κάποιος να ψηφίσει στις επερχόμενες Eυρωεκλογές

Το πιο βασικό ερώτημα που επανέρχεται σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές είναι κατά πόσον η ΕΕ και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα θεσμικά της όργανα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Πιο άμεσα συνυφασμένο με αυτήν τη συζήτηση είναι ή θα έπρεπε να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές του οποίου «εκλέγονται άμεσα από τους ψηφοφόρους σε όλα τα κράτη μέλη, για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ και για να διασφαλίζουν ότι τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά». Η Κύπρος συνολικά κατέχει έξι βουλευτικές έδρες, με τους ευρωβουλευτές να χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες, όχι με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, τέσσερεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, πολλοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρωτιούνται τι κάνουν ακριβώς οι έξι ευρωβουλευτές γι’ αυτούς και γιατί να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία, τ’ αποτελέσματα της οποίας «φαντάζουν» τόσο μακρινά από την Κύπρο. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μάς έδωσαν οι έξι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Λουκάς Φουρλάς: «Είναι σημαντικό να εκλέξουν εκείνους που θεωρούν ως τους πιο άξιους»

Αν και κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι πάρα πολλά και να τονίσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών νομοθεσιών είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκών οδηγιών.

Κατ’ αρχάς, η ΕΕ εργάζεται συνεχώς για την ειρήνη, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούμε να απολαύσουμε τίποτα. Συμβάλλει στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Να σπουδάσει και να εργαστεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμεί. Χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στο εσωτερικό αυτής δεν μετακινούνται ελεύθερα μόνο οι άνθρωποι. Μετακινούνται επίσης ελεύθερα τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια. Για παράδειγμα, αγοράζουμε προϊόντα μέσω διαδικτύου από άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να πληρώνουμε δασμούς.

Καμία χώρα από μόνη της και καμία άλλη συνεργασία, δεν έχει καταφέρει όσα η ΕΕ. Στον τομέα της ενιαίας αγοράς, στα πρότυπα υψηλής ποιότητας για τα τρόφιμα και το περιβάλλον, στα οφέλη για τους καταναλωτές και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα, η ΕΕ παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Δεν είναι τέλεια. Πιστεύω όμως ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χάρη στη δημοκρατία, χάρη στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της και τον ειλικρινή διάλογο.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο σώμα όπου οι αντιπρόσωποι ψηφίζονται από τους πολίτες και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος, ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό να εκλέξουν εκείνους που θεωρούν ως τους πιο άξιους, για να συνεχίσουν αυτόν τον ειλικρινή διάλογο. Σκοπός να καταστεί η ΕΕ ακόμη πιο ανθρωποκεντρική και ακόμη καλύτερη.

Ελένη Σταύρου: Εκπροσωπώ τη σύγχρονη Ελληνοκύπρια και το μέλλον του κάθε πολίτη της χώρας μας

Ένας ευρωβουλευτής αντιπροσωπεύει τη χώρα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εργάζεται για τα συμφέροντά της εντός των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός θεσμός που αντιπροσωπεύει τους πολίτες σύμφωνα με την ψήφο τους και οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις, ψηφοφορίες και διαπραγματεύσεις σε θέματα που επηρεάζουν τη χώρα μας. Αυτά τα θέματα μπορεί να είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ενώ, επιπλέον, είμαστε υπεύθυνοι για την ενημέρωση των πολιτών της χώρας μας σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ και τις επιπτώσεις τους σε εθνικό επίπεδο.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο αποτελούν σημαντική διαδικασία για τους πολίτες, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει τους εκπροσώπους που θα προασπίσουν τα συμφέροντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες και ευαισθησίες του καθενός. Ο συμμετέχων στις εκλογές έχει την ευκαιρία να επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας του, επιλέγοντας υποψηφίους που αντικατοπτρίζουν τις δικές του αξίες και πολιτικές.

Επίσης, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές ενισχύει τη δημοκρατία και την αντιπροσωπευτικότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να έχουν φωνή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η συμμετοχή και η ενεργός συμμετοχή στη δημόσια ζωή είναι θεμελιώδης για την εδραίωση μιας δυναμικής και δικαιότερης κοινωνίας.

Προσωπικά, μέσα από τη συμμετοχή μου στις Επιτροπές Προϋπολογισμού, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών Θεμάτων και Ισότητας των Φύλων, προσπαθώ να διαμορφώσω τις πολιτικές με γνώμονα να εκπροσωπώ τη σύγχρονη Ελληνοκύπρια και το μέλλον του κάθε πολίτη της χώρας μας, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Γιώργος Γεωργίου: Αλλαγές που ενδυναμώνουν τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες

Με προεξάρχον το Κυπριακό, η Ομάδα της Αριστεράς μού έχει αναθέσει την εποπτεία της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, ως σκιώδης εισηγητής. Αξιοποιώντας αυτήν την ιδιότητα, καταφέρνουμε, διαχρονικά, να εξασφαλίζουμε τη συμπερίληψη όλων των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας και αναφορές για την ανάγκη όπως εγκαταλείψει τη θέση των δύο κρατών και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, για τον εποικισμό των Βαρωσίων, την παραβίαση της «νεκρής ζώνης» στην Πύλα.

Στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τα λογισμικά παρακολούθησης, στην οποία ήμουν Αντιπρόεδρος, εξασφαλίσαμε τη διενέργεια Αποστολής στην Κύπρο και αυστηρές συστάσεις για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα παραγωγής και εξαγωγής του παράνομου λογισμικού PEGASUS, καθώς και για το πόρισμα για το μαύρο βαν...

Εξασφαλίσαμε την έγκριση δύο καινοτόμων προτάσεων που καταθέσαμε, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο.

Kαταγγείλαμε στην Κομισιόν τις παράνομες τραπεζικές πρακτικές και τις ανέλεγκτες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και αποκαλύψαμε τη γύμνια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για το γεγονός ότι οι κυπριακές Αρχές δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες.

Οργανώσαμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου, και φιλοξενήσαμε μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο, που έτυχε μαζικής συμμετοχής. Στην εκδήλωση μίλησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μετσόλα.

Υποβάλαμε προτάσεις για επιβράβευση πολιτών ή οργανώσεων με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2022 και 2023 το Βραβείο απονεμήθηκε στον Κώστα Βήχα και στις οργανώσεις Accept-LGBTI Cyprus και Queer Cyprus Association για το ετήσιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αντίστοιχα.

Το ΑΚΕΛ, μέσω της δράσης του στην πολιτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για θεμελιακές αλλαγές στην ΕΕ. Αλλαγές που ενδυναμώνουν τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και δεν την υποσκάπτουν. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει τώρα με την επαναφορά του ζητήματος για κατάργηση της ομοφωνίας και σίγαση της φωνής των μικρότερων κρατών, όπως η Κύπρος, που καταψήφισα. Καθώς και με τους διαχρονικούς μας αγώνες κατά των πολιτικών λιτότητας και της ακροδεξιάς.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αποφασιστικά πρωτοστάτες σε αυτόν τον αγώνα…

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Καταγγείλαμε τις παράνομες κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στο Βαρώσι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός, ο οποίος ψηφίζεται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες. Αποτελεί τη φωνή των πολιτών στην ΕΕ. Μέσα από τη δυνατότητα έγκρισης ή απόρριψης του προϋπολογισμού της Ένωσης, αλλά και τη συν-διαμόρφωση των κανονισμών και των οδηγιών της ΕΕ, το Κοινοβούλιο είναι συν-νομοθετικό σώμα. Η τεράστια πλειοψηφία των νομοθεσιών που ψηφίζεται στην κυπριακή Βουλή περνά πρώτα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Κύπρο έχουμε έναν ιδιαίτερο λόγο να ψηφίσουμε. Την προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Μαζί με τους υπόλοιπους Κύπριους ευρωβουλευτές καταγγείλαμε μεταξύ άλλων τις παράνομες κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στο Βαρώσι. Προσωπικά, από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησα επίσης να ενδυναμώσω την κατανόηση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αποτρέποντας τον περαιτέρω εναγκαλισμό της Τουρκίας πάνω στους Τουρκοκυπρίους.

Βεβαίως, ένας ευρωβουλευτής μπορεί να είναι δραστήριος σε διάφορα επίπεδα. Στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης προώθησα ζητήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και εργασιακών δικαιωμάτων για τη λεκάνη της Μεσογείου. Για τους Κύπριους νέους ζητώ επίμονα μέσα από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού την κατάργηση των απλήρωτων και ανασφάλιστων θέσεων πρακτικής άσκησης. Διαπραγματεύτηκα με επιτυχία τον Κανονισμό για προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Έθεσα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού τις επικίνδυνες πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για φίμωση καλλιτεχνών.

Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής.

Κώστας Μαυρίδης: Ψηφίζοντας είτε έναν ευρωλάγνο είτε έναν ακραίο αντιευρωπαίο αποτελεί ζημιά για την Κύπρο

Ένας ευρωβουλευτής εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο τις επιδιώξεις του Κύπριου πολίτη, στο πλαίσιο της συνδιαμόρφωσης νομοθεσιών και πολιτικών της ΕΕ. Έτσι, ο ευρωβουλευτής συμμετέχει σε διάφορες συζητήσεις, στις διαπραγματεύσεις και στις ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ταυτοχρόνως διοργανώνει συνέδρια και, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του, προσκαλείται ως ομιλητής σε συνέδρια, ξένα ΜΜΕ κ.ά. Η θεματολογία αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την παράνομη κατοχή της Κύπρου, κοινωνικά και οικονομικά θέματα, ενέργεια, στέγαση, θέσεις εργασίας και τους νέους, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, γεωπολιτικές συγκρούσεις, άμυνα κι ασφάλεια κ.ά. Προσωπικά, συμμετείχα στα πιο πάνω, επιδιώκοντας να συνδιαμορφώσω τις πολιτικές της ΕΕ μέσω και της Πολιτικής μου Ομάδας. Παράλληλα, ως Προέδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο ασχολούμαι ιδιαίτερα με τις χώρες της περιοχής μας. Γι’ αυτό, το κριτήριο αξιολόγησης ενός ευρωβουλευτή δεν πρέπει να είναι πόσο οι παρεμβάσεις του εντυπωσιάζουν την κοινή γνώμη στην Κύπρο, αλλά κατά πόσον αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπηρετώντας τον Κύπριο πολίτη.

Η ΕΕ αποτελεί τον φυσικό μας πολιτισμικό χώρο, αφού ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός εδράζεται στον αρχαίο κλασικό πολιτισμό και εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Οι απογοητεύσεις δεν ανατρέπουν τα επιτεύγματα της ΕΕ, όπως τα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας και δημοκρατίας. Ωστόσο, σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις είναι σήμερα παγκοσμιοποιημένα, απαιτώντας ανάλογες προσεγγίσεις. Από κοινού, με αλληλεγγύη, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά ζητήματα από την καθημερινότητα, την κλιματική αλλαγή μέχρι γεωπολιτικές εξελίξεις, την παράνομη μετανάστευση, το πολιτικό Ισλάμ, κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές και προβλήματα, την απονομή δικαιοσύνης, άμυνα κι ασφάλεια κ.ά. Η αποτυχία της ευρωπαϊκής ελίτ να ανταποκριθεί σε εύλογες ανησυχίες των πολιτών απαιτεί την ενδυνάμωση του ορθολογισμού και όχι του λαϊκισμού των δύο άκρων.

Έτσι, ένας πολίτης με την ψήφο του επιλέγει εκείνον που εμπιστεύεται να τον εκπροσωπεί κι επομένως κάθε ψήφος μετρά. Ψηφίζοντας έναν ευρωλάγνο, που υπακούει πρόθυμα στις υποδείξεις των Βρυξελλών, είτε έναν ακραίο αντιευρωπαίο, χωρίς πολιτικό βάρος, αποτελεί ζημιά για την Κύπρο. Ο πολίτης της κοινής λογικής μπορεί να επιλέξει τον ευρωπαϊστή που με ορθολογισμό, κριτική και σθένος προωθεί μεθοδευμένα τα δίκαια συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέχρι τη στεγαστική κρίση και κοινωνικά θέματα. Γι’ αυτό, η ψήφος είναι δικαίωμα αλλά και προσωπική ευθύνη.

Δημήτρης Παπαδάκης: Η δουλειά μας είναι να παρεμβαίνουμε δυναμικά

Η Ευρωβουλή και οι αποφάσεις της επηρεάζουν πολύ σημαντικές πολιτικές, οι οποίες άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος, υγείας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. Να αναφέρω δύο πρόσφατες αποφάσεις: Ο νέος κανονισμός για το Greenwashing προστατεύει τους πολίτες από την παραπληροφόρηση και τα ψεύδη εταιρειών, που προσπαθούν να πουλήσουν με παραποιημένα στοιχεία. Επίσης, η εισήγησή μας προς την Επιτροπή για τις χειραποσκευές, θεσπίζει για όλες τις αεροπορικές εταιρίες μία κοινή πολιτική, για να μη χρεώνουν τους επιβάτες ανάλογα με το βάρος και τις διαστάσεις των αποσκευών τους.

Όσον αφορά την Κύπρο, υπάρχει ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος, για να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό είναι φυσικά το πολιτικό πρόβλημα. Η διαρκής απειλή της Τουρκίας, οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις από τα κατοχικά στρατεύματα, ο εποικισμός, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που εκφράζονται κατά της κατοχής, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είναι κάποια από τα θέματα, που έχω θέσει στο Κοινοβούλιο, υποβάλλοντας, παράλληλα, γραπτές ερωτήσεις προς την Κομισιόν, υποχρεώνοντάς την να τοποθετηθεί.

Δυστυχώς όμως, η Ε.Ε. δεν έχει μια ενιαία κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, κι αυτό την κάνει να τηρεί συχνά μιαν απαθή στάση απέναντι στα ελληνοτουρκικά και να καθίσταται επιρρεπής στα συμφέροντα των ισχυρότερων κρατών. Η δουλειά μας είναι να παρεμβαίνουμε δυναμικά, διεκδικώντας για το καλό του τόπου μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

*Αποστολή στο Στρασβούργο