Ενέργεια

Υπ. Ενέργειας: Ενώπιον Υπουργικού η συμμετοχή στον Great Sea Interconnector

Πρόταση στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Great Sea Interconnector, καταθέτουν από κοινού ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία φθάνει σήμερα, μετά από πορεία πολλών ετών του έργου, σε ένα σημείο να είναι σε θέση οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών να θέτουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Ο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia) αφορά τη διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW και διπλής κατεύθυνσης.

Σε σχέση με την χρήση του ηλεκτρικού καλωδίου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι από αυτό, η Κύπρος θα επωφεληθεί κατά 66% και η Ελλάδα κατά 34%.

«Με βάση τις μελέτες, η Κύπρος θα έχει επάρκεια ηλεκτρισμού, θα μπορεί μέσα από το καλώδιο να έχει αύξηση στην διείσδυση των ΑΠΕ κατά 66%, θα μπορεί να κάνει χρήση δικού της φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρισμού μέσα από το καλώδιο και πολλά άλλα οφέλη», τόνισε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι με την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, «η Κύπρος γίνεται γεωστρατηγικός κόμβος πλέον διότι θα βρίσκεται ανάμεσα στις ηλεκτρικές ροές Ισραήλ, Ελλάδας, Ευρώπης».   

Ανέφερε ότι η απόσταση Κύπρου – Ισραήλ είναι 380 km και περίπου 900 km από Κύπρο προς Κρήτη, ενώ τα βάθη νερού μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι μεταξύ 3-3,5 km και μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου είναι 2-2,5 km.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «έχουν γίνει οι πρώτες πληρωμές» από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδας, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, «ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του καλωδίου και κάποια χιλιόμετρα του καλωδίου έχουν ήδη κατασκευαστεί».

Ανέφερε ότι η εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο, Nexans, «είναι γαλλικών συμφερόντων και κατασκευάζει το καλώδιο στη Νορβηγία και τελειοποιείται για βάθη νερού στην Ιαπωνία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τεχνολογία και τεχνογνωσία για τεχνική υλοποίηση του έργου».

Ερωτηθείς κατά πόσον η συμμετοχή της ΚΔ στο έργο θα είναι με το ποσό των 100 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό δεν έχει αποφασισθεί και «είναι κάτι το οποίο αναφέρεται στην πρόταση προς το Υπουργικό πως «υπάρχουν διαθέσιμα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η δυνατότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει δάνειο μέχρι 100 εκ. ευρώ τα οποία είναι στην διάθεση της Δημοκρατίας».

«Ο Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Ενέργειας θα αποφασίσουν αν θα εξασκήσουν μέρος ή ολόκληρο το ποσό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία που ακολουθήθηκε από τον Μάρτιο του 2023 που ξεκίνησε η εμπλοκή του με το έργο ως Υπουργός, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έγινε μια αλλαγή του φορέα υλοποίησης που ήταν σημαντική και η οποία άλλαζε ένα φορέα υλοποίησης ο οποίος έφερε το έργο σε συγκεκριμένο σημείο.

«Ο νέος φορέας υλοποίησης έχει και την τεχνογνωσία αλλά και το παρελθόν» καθώς έχει κάνει παρόμοια έργα και «άρα έχει και τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι εξετάζοντας στην πορεία την εμπλοκή της, η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε από αξιολόγηση το έργο «με άλλο φακό και με νέο φορέα υλοποίησης και ουσιαστικά δόθηκε σε οίκο του εξωτερικού να κάνει κάποιες αναλύσεις με βάση τις προηγούμενες μελέτες τις οποίες είχε κάνει ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης για να επικαιροποιηθούν οι αποφάσεις μας».

«Μέσα από αυτή την πορεία η Κυπριακή Δημοκρατία φθάνει σε ένα σημείο, μετά από διαβουλεύσεις των δύο αρμόδιων Υπουργείων - Υπουργείο Ενέργειας και Υπουργείο Οικονομικών - να είναι σε σημείο σήμερα να θέσει την πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο έργο», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι μετά την έγκριση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο «θα υπάρχουν διάφορα στάδια διότι είναι μεγαλεπήβολο έργο και χρειάζεται πολύ παρακολούθηση».

«Θα πάρουμε ένα προκαταρκτικό 'ναι' ότι μπαίνουμε στο έργο, ενώ θα εξελίσσονται τα πράγματα σε διαβούλευση με τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στο έργο όπως είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδας, επενδυτικά ταμεία που έδειξαν ενδιαφέρον για να μπουν στον έργο», ανέφερε και πρόσθεσε «πως μέσα από αυτή την διαβούλευση, υπάρχει ένας ορίζοντας να γίνει μία εταιρεία που θα είναι ιδιοκτήτρια του έργου και η οποία απαιτούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κυπριακή».

Είπε ότι αυτή η εταιρεία (ειδικού σκοπού) θα εκδώσει μετοχικό κεφάλαιο για να αγοραστεί από τους ενδιαφερόμενους και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα ενδιαφερόμενα μέρη αυτή την στιγμή, δεδομένου ότι παρθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική Δημοκρατία μέσω του ΑΔΜΗΕ, επενδυτικό ταμείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έθεσε επίσημα ότι ενδιαφέρεται να μπει στο έργο και υπάρχουν και άλλα ταμεία που δήλωσαν ενδιαφέρον και υπέγραψαν με τον ΑΔΜΗΕ τη συμμετοχή τους».

Τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Ερωτηθείς αν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τριών εμπλεκόμενων χωρών στο έργο, ο κ. Παπαναστασίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι είχε πριν τρεις ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών Israel Katz, μετά από πρωτοβουλία του Ισραηλινού Υπουργού, η οποία ήταν «η πρώτη μας γνωριμία λόγω και της κατάστασης στο Ισραήλ».

Ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας «υπέδειξε ως προτεραιότητα για το Ισραήλ τη συμμετοχή του στο καλώδιο και ζήτησε να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση το συντομότερο, είτε στην Κύπρο είτε στο Ισραήλ» και πρόσθεσε πως «κατά τη συζήτηση προέκυψε ότι θα ήταν καλό» να βρίσκεται στη συνάντηση και ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Είπαμε να γίνει μια συνάντηση μέσα στον Μάρτιο είτε στην Λευκωσία, είτε στην Αθήνα είτε στην Ιερουσαλήμ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από κοινού στην συμμετοχή των τριών χωρών στο καλώδιο», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ