Αναλύσεις

Αυτοί είναι οι ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

Δεσμεύτηκαν ότι δεν έχουν οποιουδήποτε είδους σύγκρουση συμφέροντος αναφορικά με τα γεγονότα που θα διερευνήσουν

Τέσσερα άτομα διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για τους ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη και οι οποίοι αφορούν σε ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχής, οι τέσσερις Λειτουργοί Επιθεώρησης που έχουν διοριστεί είναι η Gabrielle Mclntyre, Νομικός, ο Χαρίλαος Χρυσάνθου, Δικηγόρος, ο Ορέστης Νικήτας, Δικηγόρος και ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δικηγόρος. Της έρευνας, όπως σημειώνεται, θα ηγείται η Gabrielle Mclntyre.

Η Αρχή παραθέτει στην ανακοίνωση, τα βιογραφικά σημειώματα των τεσσάρων αυτών λειτουργών. H Gabrielle Mclntyre, κατάγεται από την Αυστραλία, ενώ τώρα διαμένει στην Αγγλία και θεωρείται εμπειρογνώμονας στο διεθνές ποινικό δίκαιο και δικονομία, στο διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στο διοικητικό δίκαιο. Η κ. Mclntyre αφίχθη στην Κύπρο για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής, όπου και παρέμεινε μέχρι την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024. Δεν έχει οποιουσδήποτε δεσμούς με την Κύπρο και κατά το εν λόγω διάστημα επήλθε συμφωνία των 2 πλευρών και παρέλαβε τους Όρους Εντολής για την Έρευνα.

Ο Χαρίλαος Χρυσάνθου, είναι Δικηγόρος εγγεγραμμένος από το 2000, και διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό ποινικών και πολιτικών υποθέσεων.

Ο Ορέστης Νικήτας είναι Δικηγόρος, εγγεγραμμένος από το 2003, ενώ διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο. Από το Νοέμβριο 2020 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έχει ευρεία πείρα σε θέματα ποινικού και αστικού δικαίου.

Τέλος, ο Ανδρέας Ευθυμίου, είναι εγγεγραμμένος Δικηγόρος και διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο στη Λάρνακα. Παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες ως επικεφαλής Νομικός Συνεργάτης/Ερευνητής στην Ερευνητική Επιτροπή για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος (Επιτροπή Αρέστη), όσο και στην Ερευνητική Επιτροπή των Κατ΄ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών (Επιτροπή Νικολάτου). Είναι μέλος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Όπως τονίζει η Αρχή, οι Λειτουργοί Επιθεώρησης έλαβαν τους Όρους Εντολής από την Αρχή, ενώ δεσμεύτηκαν ότι δεν έχουν οποιουδήποτε είδους σύγκρουση συμφέροντος αναφορικά με τα γεγονότα που θα διερευνήσουν.

Όσον αφορά τους Όρους Εντολής, αυτοί περιλαμβάνουν όλους τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης διαφθοράς που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», οι οποίοι εμπίπτουν εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Αρχής όπως αυτοί καταγράφονται από την κείμενη νομοθεσία.

Ήδη, σημειώνεται, η ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης άρχισε να εργάζεται οργανώνοντας την πορεία της Έρευνας, ενώ η κ. Mclntyre θα είναι ξανά στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου 2024.

Καταλήγοντας, η Αρχή ξεκαθαρίζει πως επί του παρόντος δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της συγκεκριμένης Έρευνας.

ΚΥΠΕ