Αναλύσεις

Μέχρι και 1.100 ευρώ την ημέρα αναμένεται να στοιχίσει έκαστος ερευνητής για το «Κράτος Μαφία»

Οι όροι εντολής και τα βιογραφικά των τριών Κυπρίων Νομικών και της Αυστραλής Επικεφαλής της έρευνας

Μέχρι και 1.100 ευρώ την ημέρα αναμένεται να στοιχίσει στο κυπριακό κράτος ο έκαστος Νομικός που διορίστηκε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς για να ερευνήσει το περιεχόμενο του βιβλίου «Κράτος Μαφία» του Μάριου Δρουσιώτη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαφάνειας, η Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε να δημοσιοποιεί στο τέλος κάθε έρευνας το συνολικό κόστος της διερεύνησης και ξεχωριστά τις αμοιβές που έλαβαν οι ερευνητές της κάθε υπόθεσης.

Αποδέσμευση κονδυλίων

Τον προηγούμενο μήνα ο Επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς και Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής ζήτησε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1.040.000 που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Αρχής για το έτος 2024, το οποίο προορίζεται για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν κατ΄ισχυρισμόν πράξεις διαφθοράς. Το ποσό των €40.000 θα διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων μεταφράσεων και το υπόλοιπο €1 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αμοιβή των ερευνώντων λειτουργών-επιθεωρητών που αναλαμβάνουν τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Οι αμοιβές που προσφέρονται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς σε Λειτουργούς Επιθεώρησης, όπως αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, κυμαίνονται μέχρι στιγμής από €500 μέχρι και €1.100 για κάθε εργάσιμη ημέρα. Οι αμοιβές καθορίζονται ανάλογα με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που επιλέγονται να αναλάβουν τις έρευνες, από την επιστημονική τους κατάρτιση και εξειδίκευση, από τον βαθμό δυσκολίας της έρευνας που καλούνται να φέρουν σε πέρας και, βεβαίως, κατά πόσο προέρχονται από το εξωτερικό καθώς τα έξοδα των ξένων ερευνητών στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Οι ερευνητές

Οι ξένοι ερευνητές επιλέγονται για να διερευνήσουν καταγγελίες που στρέφονται εναντίον νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων για να μην αμφισβητηθούν από κανέναν τα πορίσματα των ερευνών.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των ερευνητών απαρτίζεται από τρεις Κύπριους Νομικούς και μια Αυστραλή Νομικό, η οποία θα είναι η Επικεφαλής της έρευνας. Αναλυτικά, τα ονόματα των Λειτουργών Επιθεώρησης είναι τα εξής:

  1. GABRIELLE McINTYRE
  2. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
  3. ΟΡΕΣΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
  4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Όροι εντολής

Οι παραπάνω έλαβαν τους Όρους Εντολής από την Αρχή, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλους τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης διαφθοράς που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», οι οποίοι εμπίπτουν εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Αρχής όπως αυτοί καταγράφονται από τη νομοθεσία. Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι δεν έχουν οποιουδήποτε είδους σύγκρουση συμφέροντος αναφορικά με τα γεγονότα που θα διερευνήσουν. Η ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης άρχισε να εργάζεται οργανώνοντας την πορεία της Έρευνας, ενώ η κ. Mclntyre θα είναι ξανά στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου 2024. Επί του παρόντος, η Αρχή δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της συγκεκριμένης Έρευνας.

Η Αυστραλή Επικεφαλής

H Gabrielle Mclntyre έχει καταγωγή από την Αυστραλία και διαμένει στην Αγγλία. Θεωρείται εμπειρογνώμονας στο διεθνές ποινικό δίκαιο και δικονομία, στο διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στο διοικητικό δίκαιο. Αφίχθη στην Κύπρο για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, 2024, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής όπου και παρέμεινε μέχρι την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου. Δεν έχει οποιουσδήποτε δεσμούς με την Κύπρο. Κατά το εν λόγω διάστημα επήλθε συμφωνία των δύο πλευρών και παρέλαβε τους Όρους Εντολής για την Έρευνα.

Τα βιογραφικά των Κυπρίων Νομικών

Ορέστης Σ. Νικήτας

Ο Ορέστης Νικήτας γεννήθηκε στη Λευκωσία. Το 1996 αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος πτυχίου LLB από το Πανεπιστήμιο του Leicester (University of Leicester) και μεταπτυχιακού LLM από το Πανεπιστήμιο του Bristol (University of Bristol). Από τον Οκτώβριο του 2003 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και από το 2008 μέχρι το 2023 ήταν συνέταιρος στην Πικής & Νικήτας Δ.Ε.Π.Ε. Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ορέστης Νικήτας Δ.Ε.Π.Ε. Έχει ευρεία πείρα σε θέματα ποινικού και αστικού δικαίου. Διετέλεσε μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για την περίοδο 2013- 2015 και είναι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟΠΛ από το 2007 μέχρι σήμερα. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου από το 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου («ΠΔΣ»). Από το 2016 μέχρι σήμερα εκπροσωπεί τον ΠΔΣ στην Επιτροπή Ποινικών Θεμάτων του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (Criminal Law Committee of the Council of Bars and Law Societies of Europe). Τον 2020 εκλέχθηκε Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Τον Οκτώβριο του 2023 επανεκλέγεται στη θέση του Εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και έκτοτε είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του ΠΔΣ. Στις 19 Ιουλίου 2023 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πρώτο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Εισαγωγή.

Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου

Ο Χαρίλαος αποφοίτησε το 1999 από την νομική σχολή του University of East Anglia, λαμβάνοντας πτυχίο νομικής (Bachelor of Laws). Το 2000 εγγράφηκε στο μητρώο δικηγόρων της Κύπρου και έκτοτε είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Από το 2000 μέχρι το 2019 εργάστηκε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, ενώ μεταξύ 2002 και 2005 εργάστηκε στην Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ως δικηγόρος της Δημοκρατίας όπου χειριζόταν κυρίως ποινικές υποθέσεις ενώπιον TOU Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Από τον Ιούνιο του 2019, ίδρυσε και εργάζεται στην δικηγορική εταιρεία Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου Δ.Ε.Π.Ε. της οποίας είναι μέτοχος και διευθυντής. Στο γραφείο εργάζεται ακόμη μια δικηγόρος. Το δικηγορικό γραφείο παρέχει νομικές υπηρεσίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Παρέχονται υπηρεσίες σε πελάτες (εξωδικαστικές και δικαστικές), που αφορούν ποινικές (υπεράσπιση και κατηγορούσα αρχή) και αστικές υποθέσεις, περιλαμβανομένων συμβάσεων, αστικών αδικημάτων, εμπορικό δίκαιο, τραπεζικό δίκαιο, ασφαλιστικό δίκαιο, εργατικό δίκαιο, ενοικιοστάσιο και οικογενειακό δίκαιο. Ασκεί καθήκοντα κατηγόρου σε πειθαρχικές διαδικασίες του Τεχνικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ερευνώντας λειτουργός σε διαδικασίες της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Από τον Μάιο 2022 κατέχει πιστοποιητικό κατάρτισης διαμεσολαβητή.

Ανδρέα Α. Ευθυμίου

Ο Ανδρέας Α. Ευθυμίου με καταγωγή από τη Λάπηθο και την Αμμόχωστο είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εγγεγραμμένος Δικηγόρος στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο καθώς και διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής. Διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο στη Λάρνακα και έχει χειριστεί υποθέσεις Διοικητικού, Αστικού και Ποινικού Δικαίου ενώ είναι και μέλος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς το Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κύριος Ευθυμίου παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες στην Ερευνητική Επιτροπή των κατ' Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών καθώς και στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, με την ιδιότητα του επικεφαλής Νομικού Συνεργάτη/Ερευνητή. Έχει παρακολουθήσει σωρεία νομικών συνεδρίων/σεμιναρίων στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ ομιλεί την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.