Παραπολιτικά

Μετά τον Λόφο, πρέπει ν’ ανεβεί και... βουνό

Έχεις την αίσθηση ότι έχεις ξαναδεί και προεκλογικά το έργο που εκτυλίσσεται μπροστά σου τις τελευταίες ημέρες. Κάτι σαν πολιτικό ντεζαβού. Στη σκηνή οι τρεις μονομάχοι των προεδρικών εκλογών να διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, όπως πριν από έναν χρόνο. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε. Που βλέπαμε τον Αβέρωφ και τον Μαυρογιάννη να βαράνε τον Χριστοδουλίδη και να κάνουν και χειραψία μεταξύ τους, με την οποία ο Αβέρωφ προανήγγελλε την περιβόητη «υπέρβαση» μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.

Τώρα επιτίθενται και οι δύο στον Χριστοδουλίδη ως Πρόεδρο, πλέον. Ο μεν Μαυρογιάννης βαθμολόγησε με μηδέν την Κυβέρνηση (αφού δεν υπάρχει υπό το μηδέν, όπως είπε), ενώ ο Φούλης μίλησε για «κυβέρνηση σχολιαστών-παρατηρητών», καλώντας τον Πρόεδρο «να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ο υποψήφιος που έταζε στους πάντες τα πάντα». Φρόντισαν, λοιπόν, να μας ξαναπάρουν πίσω και να ξαναζήσουμε την προεκλογική ατμόσφαιρα, αλλά με τους ίδιους σε διαφορετικούς ρόλους τώρα. Από το σκηνικό λείπει μόνον ο... Γιάννης Καρεκλάς, για να συντονίζει τα νέα μετεκλογικά debate των τριών.

Είναι προφανές ότι οι δύο μεγάλοι χαμένοι των εκλογών δεν έχουν συγχωρέσει και ούτε πρόκειται να συγχωρέσουν τον Χριστοδουλίδη που τους πήρε την μπουκιά από το στόμα (ιδίως ο Αβέρωφ). Γι’ αυτό τον... μηδενίζουν.

Ωστόσο, η άποψή τους δεν έχει τόση σημασία όσο η γνώμη εκείνων που ψήφισαν τον εκ Γεροσκήπου υποψήφιο και τον ανέβασαν στην Προεδρία. Και όπως δείχνουν κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο μέρος αυτών που τον ψήφισαν εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον τρόπο διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ολισθαίνουν τα ποσοστά αποδοχής του Προέδρου.

Συνεπώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που ανέβηκε με ευκολία και άνεση έναν... Λόφο, τώρα θα πρέπει να ανεβεί ένα... βουνό, για να μπορέσει να ανατρέψει αυτήν την αρνητική εικόνα. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου και να δώσει επείγουσες λύσεις. Δεν χρειάζονται τόσο μεγάλοι και εντυπωσιακοί αριθμοί από κυβερνητικές δράσεις. «Λλία τζιαι καλά», όπως έλεγαν οι παππούδες μας. Όταν ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες, ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος και τα ποσοστά του Προέδρου θα ξαναπάρουν την ανηφόρα. Στο χέρι του είναι. Ξεκάθαρα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ