Οι αθλιότητες των Βρετανών σε βάρος της Κύπρου συνεχίζονται

Πρόεδρε, εδώ και τώρα πρέπει να προκαλέσουμε κόστος στους προαγωγούς των Τουρκικών συμφερόντων (Βρετανών).

Είναι γνωστή διαπίστωση πως όποια πέτρα σηκώσει κανείς θα βρει τους Βρετανούς. Η εχθρική συμπεριφορά των Βρετανών, που εκδηλώνεται απροκάλυπτα, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στη δική μας πλευρά ως προς το δέον γενέσθαι. Οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και τώρα να κηρύξει εχθρική αυτή τη χώρα και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο. Η στήλη αυτή επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει ότι οι αθλιότητες των Βρετανών σε βάρος της Κύπρου δεν θα σταματήσουν. Θα συνεχίσουν και θα κλιμακώνονται, ιδιαίτερα με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων. Οι μεθοδεύσεις τους σε βάρος μας θα συνεχίσουν πιο λυσσαλέα από ποτέ, καθώς η βρετανική αλεπού δεν θα ξεχάσει ότι η πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού απέρριψε το σατανικό βρετανικό σχέδιο Ανάν. Με την απόρριψη του σχεδίου εκείνου οι Βρετανοί έχασαν το παιχνίδι και τον ρόλο που θα διαδραμάτιζαν στην εκμετάλλευση την υφαρπαγή των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ. Απώλεσαν την ευκαιρία για άλλο ένα πλιάτσικο όπως είχαν αιώνες συνηθίσει με τις άπειρες αποικίες που είχαν.

Το ερώτημα είναι γιατί οι Βρετανοί να μη συνεχίσουν το αισχρό έργο τους, που δεν είναι άλλο από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παράδοση της στον σουλτάνο της Άγκυρας αφού η ηγεσία μας διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε εμείς, ούτε τα εγγόνια μας και δισέγγονα μας να εγείρουμε θέμα Βρετανικών Βάσεων.

Η πολιτική μας ηγεσία όταν τίθεται θέμα Βάσεων απαντά ότι δεν μας συμφέρει να ανοίξουμε μέτωπο με τους Βρετανούς. Μα τι μας λέτε κύριοι εθνοπατέρες; Οι Βρετανοί άνοιξαν και κρατούν μονίμως ανοικτό αυτό το μέτωπο. Πότε θα το συνειδητοποιήσετε και να ενεργήσετε αναλόγως; Γιατί τους επιτρέπετε να μας εξευτελίζουν συνεχώς και να μας υπονομεύουν ασταμάτητα;

Στο χέρι του προέδρου είναι να χρησιμοποιήσει εκείνα τα νομικά μέσα που διαθέτει και να διεκδικήσει από τους Βρετανούς να επιστρέψουν αυτά που μας ανήκουν. Τότε μόνο θα αντιληφθούν οι πάτρωνες των Τούρκων ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός διαθέτει αξιοπρέπεια, πατριωτισμό και περηφάνια. Χρειάζονται τολμηρές κινήσεις στο πολιτικοδιπλωματικό πεδίο όπου έχουμε τις δυνατότητες και τα μέσα να κάνουμε και μεις παιχνίδι. Οι συμφωνίες μας με γειτονικές μας χώρες δεν είναι αρκετές. Πρέπει να τις εδραιώσουμε, να τις εμπλουτίσουμε και να τις ενισχύσουμε με χώρες που έχουν ταυτόσημα με μας συμφέροντα στην περιοχή. Γνωρίζουμε καλά ότι η Γαλλία διακαώς επιθυμεί αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις και έχει προς τούτο αποταθεί στη Λευκωσία. Και χαιρόμαστε για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας. Γιατί να μη δούμε θετικά μια τέτοια συνεργασία; Θα είναι για τους Βρετανούς μια εξέλιξη που θα τους καθίσει στο στομάχι και θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη δική μας θέση κάθε φορά που θα αποπειρώνται να μας βλάψουν.

Δεν επιτρέπεται να παρακολουθούμε το Λονδίνο να δίνει συνεχώς στήριξη στα άνομα τουρκικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου. Χρειάζεται αξιοπρεπής και περήφανη αντίδραση. Να τους απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα. Είναι καιρός κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να ασκήσουμε προληπτική πολιτική και να δώσουμε να καταλάβουν οι πάντες ότι έχουν μπροστά τους ένα περήφανο λαό έτοιμο να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια και τα δίκαιά του. Η ως τώρα ήπια και υποχωρητική εν πολλοίς στάση και συμπεριφορά μας φαίνεται ότι έχει παρεξηγηθεί και εκληφθεί σαν αδυναμία. Ήδη διαπιστώνουμε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο με τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του όσον αφορά το Κυπριακό, συμπεριφέρεται σαν Δούρειος Ίππος των Τούρκων. Έχει επιστρατευτεί κι αυτός και μηχανεύεται τρόπους για να περάσει τις τουρκικές θέσεις. Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε ή να τον διευκολύνουμε στο ανίερο έργο του.