Παραπολιτικά

Τοπική ή... κομματική αυτοδιοίκηση;

Μου φαίνεται ότι όλος αυτός ο πόλεμος αλληλοκατηγοριών γύρω από το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απλώς καβγάς περί... όνου σκιάς. Ενός όνου, που τον βάλαμε... πίσω από το αμάξι, αλλά κανένας δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη γι’ αυτό. Κι έτσι επιχειρεί να την φορτώσει στους άλλους.

Λοιπόν. Ας μην προσπαθεί κανένας να βγάλει την... ουρά του απ’ έξω. Όλοι έχουν το μερίδιό τους για την ιλαροτραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και επειδή δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, θυμίζουμε ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες, που είχαμε φέρει το 2014, είχαν εισηγηθεί πέντε μόνον Δήμους για όλη την Κύπρο. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τόσους ακριβώς Δήμους (πέντε) έχει και η... Νέα Υόρκη, με πληθυσμό εννιά εκατομμυρίων.

Αλλά η αππωμένη μικρομεγαλονησίδα μας σνόμπαρε τους εμπειρογνώμονες και πέταξε την πρότασή τους στον Κοτσιάτη. Ακολούθησαν παζαρέματα ανάμεσα στην προηγούμενη Κυβέρνηση και τη Βουλή και, ύστερα από αρκετό κοιλιοπόνημα, η Κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για 17 Δήμους (από τους πέντε που είχαν προτείνει οι τεχνοκράτες). Αλλά ούτε αυτοί θεωρήθηκαν αρκετοί. Με επιμονή της τότε αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βασικά) οι Δήμοι αυξήθηκαν τελικά στους 20. Για να το θέσω διαφορετικά, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρυθμίστηκε από την τοπική... αυτοϊκανοποίηση των κομμάτων, για να εξυπηρετήσουν τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες.

Και τέλος πάντων φθάσαμε στο σήμερα, τέσσερεις μήνες πριν από την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης, να τσακωνόμαστε για το ποιος φταίει που η μεταρρύθμιση γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού βρέθηκε και μοιάζει με κυρία που παραμορφώθηκε από αποτυχημένο λίφτινγκ.

Και να ακούνε οι δημότες ότι η μεταρρύθμιση θα τους βγει ξινή από οικονομικής απόψεως και ότι θα πρέπει να χρυσοπληρώνουνε και πολυάριθμους Αντιδημάρχους.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που κρατάμε είναι τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση και, εάν χρειαστούν αλλαγές, θα πάει στη Βουλή για να τις πετύχει. Σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι. Περιλαμβανομένων όλων εκείνων που σήμερα ερίζουν περί όνου σκιάς. Διότι αν δεν κινηθούν έγκαιρα, ο... γάδαρος θα ψοφήσει πριν προλάβει να φάει... τσιαΐριν, κατά τη λαϊκή ρήση.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ