Παιδεία

2o Science Café: Έννεν' τžείνον που ενόμιζες!

Ελάτε να συζητήσουμε για τα κυπριακά μέσα που τα μμάθκια της επιστήμης τžαι της τέχνης στο 2ο Science Café του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σπύρος Αρμοστής και ο συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου θα είναι οι εισηγητές στο 2ο Science Café του Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:30, στο Caffè Nero στην Αγλαντζιά, με θέμα την κυπριακή διάλεκτο και τη χρήση της σήμερα.

Τι είναι το UCY Science Café

Το UCY Science Café είναι μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, για τις οποίες επιλέγονται διάφορα επιστημονικά θέματα, και η συζήτηση με το κοινό γίνεται μέσω μιας ανεπίσημης διαδικασίας. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με επιστήμονες σε ένα οικείο, χαλαρό περιβάλλον.

Τα Science Café αποτελούν παγκοσμίως μια επιτυχημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα άτυπης εκπαίδευσης γύρω από διάφορα επιστημονικά θέματα και παράλληλα κρίνονται ως εξαιρετικό μέσο εκδημοκρατισμού της γνώσης, συμβάλλοντας αναμφίβολα στον περιορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της ταύτισης του κοινού με μη επιστημονικές απόψεις αλλά και τη μείωση της δημιουργίας “opinion bubbles”.

Οι εισηγητές

Ο Σπύρος Αρμοστής είναι Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος PhD και MPhil στη Γλωσσολογία (ειδίκευση: Φωνητική) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία) και BA στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στους τομείς της φωνητικής, φωνολογίας, κοινωνιογλωσσολογίας και κλινικής γλωσσολογίας. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η γραφογλωσσολογία και η τεκμηρίωση και αναζωογόνηση γλωσσών. Ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής και της κυπριακής αραβικής, ενώ έχει ασχοληθεί ερευνητικά και με άλλες ποικιλίες, όπως η κοινή νέα ελληνική, η ποντιακή ελληνική, η αγγλική και η γαλλική. Διατελεί μέλος του ΔΣ της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing) καθώς και διορισμένο μέλος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ). Τέλος, είναι ο συντονιστής του εργαστηρίου φωνητικής “Cy[Φ] lab” (προφέρεται [ˈsaɪ̯ ˈfaɪ̯ ˈlæb]) του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Αντώνης Γεωργίου σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Πανσέληνος παρά μία» (Γαβριηλίδης 2006, ποιήματα), «Γλυκιά Bloody Life» (Το Ροδακιό, 2006, διηγήματα), «Ένα αλπούμ ιστορίες» (Το Ροδακιό, 2014, μυθιστόρημα), «Σαν πεταλούδα είμαι» (Το Ροδακιό, 2019, ποιήματα) και «Η ανάσα των δίπλα» (Το Ροδακιό, 2022, διηγήματα). Το βιβλίο του «Ένα αλπούμ ιστορίες» βραβεύτηκε με το Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2014, καθώς και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2016. Κατά την περίοδο 2007-2021 έχουν ανεβεί τα θεατρικά του έργα «Αγαπημένο μου πλυντήριο», «Νόσος», «Ο κήπος μας», «La Belote», «Ήμουν η Λυσιστράτη», «Ο θείος Γιάννης», «Το μπάνιο» και «Σε κρίσιμη κατάσταση». Επίσης, το «Ένα αλπούμ ιστορίες» διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο.

Η διοργάνωση γίνεται από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του ιδρύματος για επικοινωνία της επιστήμης.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η κράτηση απαραίτητη. Κρατήσεις: www.ucy.ac.cy/events

Πληροφορίες: Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Τ. 22894305, prinfo@ucy.ac.cy