Τουρισμός

Στήριξη σε νησιωτικούς προορισμούς ζητά από την ΕΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού

Ο Κώστας Κουμής εισηγήθηκε τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού

Την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων στήριξης, από την ΕΕ, για νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς έθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ο οποίος συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Βελγική πόλη La Hulpe.

Παράλληλα εισηγήθηκε τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, η Βελγική Προεδρία επέλεξε ως κεντρικό θέμα συζήτησης την διττή μετάβαση του ευρωπαϊκού τουρισμού, δηλαδή προς την πράσινη μετάβαση και προς την ψηφιακή μετάβαση, αποδίδοντας παράλληλα έμφαση στα θέματα δεξιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του, ο κ. Κουμής προέβη στην παρουσίαση των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού που συνδέονται με τους υπό αναφορά άξονες.

Επίσης αναφέρθηκε στο σχέδιο κυκλικής οικονομίας που προωθεί το Υφυπουργείο, στα σχέδια κινήτρων που προωθεί η Κύπρος, πάλι μέσω του Υφυπουργείου, προς την τουριστική βιομηχανία και προς άλλες κατευθύνσεις.

Κατέθεσε επίσης την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρατών-μελών της, ειδικά των νησιώτικων τουριστικών προορισμών, στοχεύοντας στην υιοθέτηση ειδικών μέτρων στήριξης.

Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω διασύνδεσης των πολιτικών της ΕΕ με τις πραγματικές ανάγκες του τομέα του τουρισμού.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού του τουριστικού τομέα που θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω δράσεων συνεργασιών μεταξύ των χωρών μελών, όπως για παράδειγμα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά αυτών που προωθούν επαγγελματικά προγράμματα.

Σε σχέση με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, θέμα που απασχολεί τον τουρισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να προωθήσει την δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξεύρεσης προσωπικού, που θα ήταν ωφέλιμη τόσο για τις επιχειρήσεις του τομέα όσο και για τους  επαγγελματίες  του τομέα, που αναζητούν εργασία και ειδικά τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία.

Οι εισηγήσεις του  Υφυπουργού Τουρισμού,  συμπεριλήφθηκαν στα γενικά συμπεράσματα της συνόδου.

Άλλα θέματα που αναδείχτηκαν ως σημαντικά στη σύνοδο, είναι αυτό της συλλογής, διαχείρισης και διάχυσης των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από τις χώρες μέλη με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Κουμής, παραχώρησε συνέντευξη όπου τόνισε τη σημασία όπως οι χώρες-μέλη της ΕΕ εργαστούν συλλογικά για την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού, ο οποίος χωρίς αμφιβολία αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια. Παράλληλα τόνισε και την ανάγκη για ευθυγράμμιση του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να  επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είχε χωριστές συναντήσεις με την Βουλγάρα ομόλογο του Ζόριτσα Ντίνκοβα και τον Μαλτέζο ομόλογο του Κλέιτον Μπαρτόλο.

ΚΥΠΕ