Παιδεία

Φαγοπότι εκατομμυρίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατήγγειλαν Βουλευτές

Θα ανεγείρουν 900 δωμάτια για φοιτητές με κόστος 91 εκατ. ευρώ

Καταγγελίες βουλευτών για ατασθαλίες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επισκίασαν τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Έκαναν λόγο για συνταξιούχο νομπελίστα καθηγητή, ο οποίος αμείβεται με 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, χωρίς να διδάσκει, αλλά και για επιστημονικούς συνεργάτες χωρίς πτυχίο.

Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου. 

Το πανεπιστήμιο απάντησε στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής με υπόμνημα 170 σελίδων, με τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκο Τρυφωνίδη να σχολιάζει πως οι απαντήσεις ήταν επιφανειακές και να επιμένει στις κατηγορίες για «λάδωμα», ώστε να μην ανεγείρονται φοιτητικές εστίες.

Προσλαμβάνουν επιστημονικούς συνεργάτες χωρίς πτυχίο, είπε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και κατήγγειλε πως πληρώνουν, την ίδια ώρα, συνταξιούχο νομπελίστα καθηγητή 100 χιλιάδες τον χρόνο χωρίς να διδάσκει. 

Απέρριψε τις κατηγορίες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως βρέθηκε χρηματοδότηση και ξεκίνησε η διαδικασία ανέγερσης των εστιών.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε να δημιουργηθεί ειδική ομάδα ανακριτών «για να ψάξει τα σκάνδαλα του Πανεπιστημίου» και όπου εντοπιστούν ποινικά αδικήματα να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.