Περιβάλλον

Τη μετατροπή Τηλλυρίας σε πράσινη κοινότητα συζήτησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Το προκαταρκτικό επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης των κοινοτήτων έχει υποβληθεί στην κα Θεοδοσίου για έλεγχο και για υποβολή απόψεων

Θέματα που αφορούν τη μετατροπή της Τηλλυρίας σε πράσινη, κλιματικά ουδέτερη κοινότητα καθώς και επιμέρους θέματα, συζητήθηκαν χθες στα γραφεία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πηγενιών Αγγελική Φιλίππου, εκπρόσωπο του Κοινοτικού Συμβουλίου Παχύαμμου την Σούλα Κούμνα και τον σύμβουλο στα θέματα των πράσινων κοινοτήτων Παντελή Σοφοκλέους.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα βελτίωσης δύο αρδευτικών συστημάτων που υπάρχουν στην περιοχή, η κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού συστήματος, η δημιουργία προσωρινού πράσινου σημείου μέχρι τη δημιουργία μόνιμου, καθώς και η αποκατάσταση του τόπου απόρριψης στερεών αποβλήτων κοντά στο εγκαταλειμμένο χωριό Άγιος Θεόδωρος, έργα τα οποία ξεκίνησαν χθες από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έπειτα από αίτημα της Τηλλυρίας. Εξετάστηκε, επίσης, το θέμα δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου για ολόκληρη την περιοχή και η μελλοντική του ανάπτυξη. Αναφορά έγινε, επίσης, στις δυσκολίες και τους πιθανούς κινδύνους αλλά και στα οφέλη αυτών των προτάσεων.

Μετά το πέρας της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι η μετατροπή σε πράσινη, κλιματικά ουδέτερη Τηλλυρία θα τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου και ότι το Γραφείο της θα λειτουργήσει ως συντονιστής υλοποίησης των έργων βάσει του τελικού σχεδίου που θα εκπονηθεί από τον σύμβουλο σε συνεργασία με τις Κοινότητες.

Το προκαταρκτικό επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης των κοινοτήτων έχει υποβληθεί στην κα Θεοδοσίου για έλεγχο και για υποβολή απόψεων. Στη συνέχεια, το τελικό σχέδιο θα αποσταλεί στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες για έλεγχο και υιοθέτηση. Τέλος, συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να διευθετηθεί και επιτόπια επίσκεψη της Επιτρόπου στην περιοχή και συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

ΚΥΠΕ