Ειδήσεις

Σιγή ιχθύος για τα ΜΟΕ ένα μήνα μετά: €18,5 εκ. το κόστος μόνο των τριών μέτρων

Η κάλυψη επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών αναμένεται να προσθέσει ένα κονδύλι ύψους μισού εκατομμυρίου, ενώ η πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής θα στοιχίσει πέριξ του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Σιγή ιχθύος παρατηρείται από πλευράς Κυβέρνησης σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τα μονομερή ΜΟΕ προς στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως, στις 24 Ιανουαρίου η Προεδρία είχε ανακοινώσει τα ακόλουθα 14 μέτρα στήριξης:

 1. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.
 2. Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.
 3. Πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.
 4. Κάλυψη έκτακτων και επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών.
 5. Διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων.
 6. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.
 7. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 8. Δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
 9. Ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.
 10. Διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο.
 11. Μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας.
 12. Πρόσληψη λειτουργών με γνώση της Τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας.
 13. Διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.
 14. Περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Βρισκόμενοι ήδη ένα μήνα μετά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε διευκρινιστική τοποθέτηση ενώ γνωστό δεν έχει γίνει ούτε το πόσα θα κοστίσουν στην ΚΔ τα όσα αποφασίστηκαν. Από τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέσω κυρίως αποκαλυπτικών ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, η «διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά» θα κοστίσει στον Κύπριο πολίτη 10,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά μάλιστα τα χρήματα είναι οι οφειλές των τουρκοκυπρίων και μόνο. Πέραν τούτου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το κράτος θα βάλει εγγυητική ύψους 1,5 εκατομμυρίου η οποία θα ανανεώνεται ανά τριμηνία σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων οι οφειλές τους μηνιαία αγγίζουν τις 487.000 ευρώ.

Διαβάστε αύριο στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί: Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το μέτρο που αφορά την καταβολή σύνταξης χηρείας σε Τ/κ

Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» η κάλυψη επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών αναμένεται να προσθέσει ένα κονδύλι ύψους μισού εκατομμυρίου. Επίσης, η πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής θα στοιχίσει πέριξ του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανέφερε στην «Σ» ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Μάλιστα πρόσθεσε πως για την παράγραφο που αφορά την εξέταση εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση υπηκοότητας, στο «περίμενε» βρίσκονται ήδη πέραν των 3 χιλιάδων αιτήσεων ενώ μετά τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη ο αριθμός αυτός συνεχίζει να μεγαλώνει.