Διεθνή

Διάθεση ενίσχυσης σχέσεων εξέφρασαν Πούτιν-Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές σε ποικίλα επίπεδα

Οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσαν «την αμοιβαία διάθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω πολύπλευρα» τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Β. Πούτιν «συνεχάρη θερμά τον Τούρκο ομόλογό του για τα 70ά γενέθλιά του, επισημαίνοντας το υψηλό κύρος του στη χώρα του και στο εξωτερικό, την πολυετή κρατική του δραστηριότητα προς όφελος του τουρκικού λαού και, ιδίως, την ενισχυμένη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή» και τόνισε επίσης την «ουσιαστική προσωπική συμβολή του Ρ.Τ.Ερντογάν στην ανάπτυξη των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων».

Ο Β. Πούτιν απέστειλε και επίσημο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές σε ποικίλα επίπεδα, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου. Ο Ντ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «η προετοιμασία για τις συνομιλίες σε υψηλότατο επίπεδο διεξάγεται, όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει» και αυτές θα γίνουν «όταν κατά τον καλύτερο τρόπο θα ταιριάζει αυτό με το πρόγραμμα των δύο Προέδρων», το οποίο είναι βαρύ το επόμενο διάστημα.

Όπως έχει σημειώσει ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ «το ταξίδι στην Τουρκία έχει προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη των προεδρικών επαφών», ενώ πηγές του ρωσικού κρατικού πρακτορείου «ΡΙΑ-Νόβοστι» επεσήμαναν ότι η επίσκεψη, που αρχικώς σχεδιαζόταν να γίνει στις 12 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων και στις δύο χώρες (προεδρικές στη Ρωσία και δημοτικές-περιφερειακές στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου). Κατά την ίδια πηγή το ταξίδι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.

ΚΥΠΕ